torstai 14. syyskuuta 2017

Unelmana täysin esteetön koti

Kyllä, saatte sanoa sen ääneen ihan vapaasti; "Minähän sanoin!".  

Olemme asuneet kodissamme nyt neljä vuotta. Kodissa, jossa on neljä makuuhuonetta, joista yhdessä Isimies tekee töitä, yhdessä leikitään lasten kanssa ja kahdessa nukutaan. Kodissa, jossa on viihtyisä, toki hieman pientä fiksausta ja nuorennusleikkausta kaipaava keittiö, ja paljon kaappitilaa purkeille ja purnukoille. Iso tilava kodinhoitohuone, ihana sauna, jossa on muotoillut lauteet, vuolukivinen seinä ja sellaisia hauskoja upotettuja pikkulamppuja lauteissa - ihana!  Niin ja iso terassi ja kiva, sopivan kokoinen piha. Kotimme on paikka, jossa on hyvä elää ja paikka, jota voi sanoa oikeasti kodiksi, koska siltä se tuntuu. On kuitenkin yksi juttu, jonka moni varmasti arvaa jo. Kyllä, talossamme on kaksi kerrosta ja nyt mietin kuka idiootti ostaa kaksikerroksisen talon, vaikka on pyörätuolissa. No minäpä hyvinkin!


Neljä vuotta sitten kelatessani sisään tulevan kotimme ovesta, en nähnyt ongelmana jo eteisessä vastaan tulleita portaita yläkertaan. Hihkuin mieheni mukaan jo eteisessä onnesta ennen, kun näyttö oli kunnolla edes alkanut (luonnollisesti näkemättä yläkertaa...) ja olisin ollut valmis paiskaaman kiinteistövälittäjän kanssa kättä ja allekirjoittamaan kauppakirjat saman tien - en tunnusta, tietenkään! Nyt kuitenkin neljän vuoden jälkeen on tullut aika myöntää nöyrästi, ettei jokailtainen hissittely yläkertaan kohta kasikuinen vauva sylissä ole sitä, mitä kodiltani haluan - haluan täysin esteettömän kodin! Sen ei pitäisi olla paljon vaadittu, vai onko?

Onneksi en ole ajatusteni kanssa yksin, vaan nyt puhutaan meidän haaveesta; meidän näköisen ja meille kaikille sopivan kodin rakentamisesta. Oikeastaan Isimies oli se, joka sanoi sen ensimmäisenä ääneen ja minä katsoin häntä järkyttynyt ilme kasvoillani kerrankin täysin sanattomana. Ensimmäinen ajatus oli ehdoton ei. Ei missään nimessä, ei meistä olisi siihen! Sitten hetken (muutaman viikon) asiaa kypsyteltyäni, yritin alkaa ajatella asian hyviä puolia ja yllätin itseni hieman myös haaveilemassa - olisihan se ihanaa, täysin esteetön koti! Niin moni rakentaa, tai meidän tapauksessa rakennuttaa, unelmakotinsa ilman avioeroa tai perheen konkurssia, joten miksipä me emme pystyisi siihen? Haaveemme täysin esteettömästä kodista on edennyt hiljalleen pohjapiirrokseen, jonka teimme Isimiehen kanssa tietokoneella leikkaa-liimaa-tekniikalla eri talovalmistajien valmiita pohjakuvia yhdistäen. Pohjapiirros ei ole siis ammattimaisuutta nähnytkään, mutta siitä on hyvä lähteä suunnittelemaan täysin esteetöntä kotia perheellemme ammattilaisen kanssa ehkä joskus tulevaisuudessa. Tällä haaveella ei ole kiire eikä takarajaa. L-murun vauvavuosi pyhitetään hänelle tässä kodissa, jossa meillä on yläkerrasta ja satunnaisesti rikkoutuvasta hissistä huolimatta kuitekin todella hyvä asua ja elää.

Miltä sitten meidän esteetön ja toivottavasti myös kaunis kotimme näyttäisi - siis ihan meidän yhteisissä haaveissa? Uudessa kodissa olisi paljon isoa ikkunapinta-alaa, tilava toimiva keittiö, olohuone, jonka keskipisteenä olisi takka ja ehdottomasti arkiolohuone, jossa viettäisimme perheenä aikaa elokuvia katsellen ja pelaten. Molemmilla lapsilla olisi tietenkin omat huoneet ja meidän makuuhuoneessa pyörätuolille sopiva walk in closet sekä mahdollisesti myös oma vessa ja suihku. Niin ja kylpyamme! Kodin yleisilme olisi hieman modernimpi kuin nykyisemme, mutta mustavalkoinen, lähes kliinisen alastomaksi pelkistetty sisustus ei ole meidän juttu. Miehen toiveesta unelmiemme koti rakennettaisiin hirrestä ja siinä olisi erillinen saunarakennus ehdottomasti puusaunalla. Niin ja tämä ei varmaan tule kenellekään yllätyksenä; talo rakennettaisiin yhteen tasoon!  

Uuden kodin rakentaminen sisältää isoja asioita ja paljon mietittävää. Haaveethan kertovat elämästä ja me elämme, ja katsomme rauhassa mihin se meidät vielä viekään!

 

Selina

 


Haaveiletko sinäkin oman kodin rakentamisesta?


Ps. Olen seurannut pitkään Esteetön ja kaunis koti -blogia, jossa toteutetaan lapsiperheen kotihaavetta esteettömyyden kulkiessa saumattomasti mukana. Tästä kodista on tulossa niin kaunis, erittäin toimiva ja siis aivan I-HA-NA, enkä malta odottaa sen valmistumista!

14 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Niin on! <3 Ja kiitos, onnea me tarvitaankin, jos lähdemme rakennuspuuhiin!

   Poista
 2. Jes! Hirsitalo woohoo! Liputan ehdottomasti sellaisen puolesta ;). Tsemppiä ja jaksamista tulevaan projektiin, selviätte siitä varmasti. Mekin selvisimme ilman eroja ellei oteta huomioon sitä, että puolet perheestä olivat kotona ja puolet Helsingissä kuukauden verran, sattuneesta syystä. Oletteko jo tonttia etsiskelleet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, ei me sentään niin pitkällä vielä olla. Vasta ihan suunnitellaan ja kootaan haaveita järkevään ja toteutettavaan muotoon. :)

   Poista
 3. Oi, ihania haaveita! Toivottavasti joku päivä te saatte elää unelmienne kodissa.<3 Me haaveilemme omakotitalosta joskus tulevaisuudessa, kun palaan jossain vaiheessa työelämään. Saa nähdä kauan neliöt riittää kolmiossa kahden lapsen kanssa :D Toisaalta se on ehkä asennekysymys.:D Mut ehkä vielä joskus se omakotitalo.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haaveilu on kyllä ihanaa! :) TOivon, että myös te saatte joku päivä elää unelmienne omakotitalossa. <3

   Poista
 4. Ihanaa kun on mistä haaveilla! Onnea ja iloa haaveen kanssa! Täälläkin haaveena ihan oma koti <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3 Toivon, että teidänkin haave joskus toteutuu! <3

   Poista
 5. Vau, en ole koskaan nähnyt tuollaista hissiä, joka sinulla on!
  Haaveenne talostanne kuulostavat ihanilta, kodista tulee varmasti kaunis, vielä jonain päivänä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hissi on kyllä tosi hyvä apuväline, mutta tietenkin rikkoutuu aina välillä. Oon kaiken kaikkiaan ollut kuitenkin tosi tyytyväinen hissiini. :)

   Poista
 6. Hyvä haave, ei muuta kuin toteutukseen!
  Meillä on itserakennettu talo, muttei todellakaan esteetön. Meillä on talo kahdessa tasossa, joten minullakin on tuolihissi. Meillä on sisääntulokerroksessa asuintilat ja alakerrassa saunatilat, vaatehuoneet, kodinhoitohuone yms. Joten minun ei tarvitse hissitellä edes jokapäivä. Haluaisin silti yksitasoisen talon. Mieheni on rakentanut talomme omin käsi, joten hän ei tästä talosta elävänä lähde.

  VastaaPoista
 7. Onnea matkaan! ❤️ Tuo vanhasta kodista luopuminen on hankalaa. Ite olen täällä nyyhkinyt, kun meidän talo on laitettu myyntiin. Uutta ei ole vielä löytynyt (meillä ei rahkeet riitä rakentaa) ja sen juuri oman löytyminen tuntuu haastavalle. Kolme upeaa ollaan löydetty, mutta juuri mietitään tuleeko tuo esteettömyys olemaan ongelma. Tällä hetkellä rappuset ei ole ongelma, mutta entä vuoden päästä? Tästä mun taudista kun ei koskaan tiedä...

  VastaaPoista
 8. Meillä on vastaavanlainen haave(yksi kerros ja hirsitalo)mutta tuskin ikinä rahaa toteuttaa sitä. Mutta on se myönnettävä että kaksikerroksinen talo on aika epäkäytännöllinen (ainoa hyvä puoli että yläkertaan ei tarvii usein mennä katsomaan millainen kaaos siellä on kun siellä on vain lastenhuoneet...) varsinkin kun jotain huonekaluja kantaa ja rappusissa on vähän väliä joku nurin. Ja kun vanhaa taloa saa aina jostain päästä korjata niin uusi olis luksusta. Avaimet käteen tehtynä vaan maksaa liikaa ja itse tehden on hirveä homma. Mutta onneksi haaveilla aina voi :)

  VastaaPoista
 9. Ihan mahtavaa jos päätätte rakennusprojektiin lähteä. En malta odottaa, että pääsen seuraamaan sitä :) Ja hirsitalo on vain niin ihana. Pohjapiirros näyttää tosi toimivalta! Katsoin muuten tänään Remppa vai muutto -sarjasta jakson, jossa pyörätuolissa oleva Brady etsi perheensä kanssa esteetöntä taloa/teetätti nykyiseen remonttia. Ei kovin avaria nuo jenkkitalot, mutta ihan mielenkiintoinen jakso: www.ruutu.fi/video/3090272

  VastaaPoista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä, vaikka joskus vastaaminen voi kestää! Kiitos kommentistasi! ♥