torstai 17. elokuuta 2017

Jännittävä muutosten syksy

Vaikka sanotaan, että elokuu on vielä kesäkuukausi, ajatukseni ovat siirtyneet jo vahvasti hiljalleen alkavaan syksyyn - eka kellastunut lehti bongattu! Isimies palasi viime viikolla töihin pitkän, mutta nopeasti kuluneen kesäloman jälkeen, ja se tarkoitti minulle ja lapsille normaaliin arkeen palaamista, tai no sen opettelua reilu kahden kuukauden lomalöllöttelyn jälkeen. Onneksi loman jälkeiseen arkeen palaamista rytmittää jälleen A-murun jo kolmatta vuotta jatkuva balettiharrastus ja juuri alkanut päiväkerho tuttuine kerhotäteineen ja muuttuvine teemoineen. Erityisen jännittävän tästä syksystä tekee kuitenkin perheessämme tapahtunut iso muutos.

Keväällä pitkäaikainen henkilökohtainen avustajani sanoi itsensä irti. Irtisanoutumiseen ei liity mitään draamaa eikä henkilökemioiden kompastuskiviä, vaan avustajan muutto toiselle paikkakunnalle olisi pidentänyt hänen työmatkansa kohtuuttoman pitkäksi, joten meidän oli aika jättää hyvästit hyvälle työntekijälle ja jatkaa elämäämme ystävinä kiitollisina näistä ihanista, vaativista ja antoisista vuosista, kun avustaja kuului lähes päivittäin olennaisena osana perheemme elämään. Muutos oli ymmärrettävästi erityisen vaikea avustajaan kovasti kiintyneelle A-murulle, enkä ihmettele, onhan avustaja ollut läsnä koko hänen tähänastisen elämänsä ajan.

Muutos on luonnollisesti suuri myös minulle, koska nämä viisi vuotta ovat olleet suoraan sanottuna yhtä terveyteni vuoristorataa, johon on mahtunut useita leikkauksia ja sairauteni pahenemisvaiheita sekä kaksi erilaista raskautta ja ihanaa lasta. Avustaja on omalta osaltaan helpottanut hurjasti vaiherikasta elämäämme ja tärkeintä, hän on mahdollistanut sen, että olen saanut pitää A-murun kotihoidossa. Näiden viiden vuoden aikana en ole kertaakaan katunut sitä, että en muodostanut avustajaan ainoastaan ammattimaista suhdetta, jossa minä olen pomo ja hän työntekijä, enkä sitä, että annoin A-murun kiintyä avustajaan - en, vaikka näinkin kuinka kipeää ero teki varmasti heihin molempiin. Se, että päästät kotiisi vieraan ihmisen, joka pesee alusvaatteesi, valvoo suihkussa käymistäsi ja auttaa sinua pitämään huolta lapsistasi ei ole helppoa, joten olin alusta alkaen avoimin mielin päästäessäni avustajan elämäämme ja perheeseemme. Koen, että juuri siksi meistä tuli hyvin nopeasti ystäviä, jotka paransivat maailmaa, oppivat toisiltaan uutta ja tukivat toisiaan silloin, kun toinen sitä tarvitsi. Mielestäni luottamus onkin meidän erilaisen perheen tilanteessa tärkeintä ja sitä meiltä ei puuttunut. Haikein, mutta kiitollisin mielin päästimme avustajan kesäloman alkaessa aloittamaan uutta elämää suklaakakkukahvien, neilikkakimpun ja hemmottelulahjakortin kera, mutta olen varma, että hän tulee pärjäämään uusissa haasteissa aivan yhtä hyvin kuin näinä vuosina työskennellessään meidän perheessä. Avustaja, toivon sinulle kaikkea hyvää. Kiitos näistä vuosista. Kiitos, että pidit meistä kaikista huolta!


Mutta onneksi kukaan ei ole täysin korvaamaton. Olemme saaneet lasten kanssa tutustua reilu viikon ajan uuteen henkilökohtaiseen avustajaani, jonka otimme vastaan yhtä avoimin mielin kuin edellisen avustajan vuosia sitten. Jo tässä vaiheessa voin sanoa, että olen todella tyytyväinen! Uusi avustaja on ihailtavan omatoiminen, huolellinen ja tärkeintä; hän pitää selvästi lapsistamme ja tämä tunne vaikuttaisi olevan täysin molemminpuolinen nähdessäni L-murun valloittavia hymyjä hänen ollessa avustajan sylissä ja kuullessani A-murun kikatuksen heidän hämähäkkileikkien aikana.

Vaikka alkava syksy on jännittävä muutosten syksy, elämme aivan tavallista vauva-arkea. Tällä hetkellä L-muru kasvattaa yläikeneen hammasrivistöä kahden jo puhjenneen alahampaan seuraksi ja olemme valvoneet öitä kovastikin itkuisen vauvan kanssa. Tämä on verottanut muutenkin jo minimaaliseksi supistunutta blogiaikaani, mutta onneksi hampaiden puhkeaminen on vain yksi vauvavuoden vaihe - tai niin ainakin lohdutan itseäni! Mukavaa loppuviikkoa! 

 

SelinaMillaiselta Sinun syksysi näyttää?

10 kommenttia:

 1. Taas sain roskia silmiini, kun luin postauksesi.
  Ihanaa, että sait uuden avustajan, jonka kanssa perheellänne synkkaa. Minullekin avustajani on kultaakin kalliimpi. Huomiseksi olemme suunnitelleet Korkeasaariretken, kaksi nuorinta lastani, avustajani ja minä.
  Mukavia loppukesän päiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että sinullakin on ihana avustaja. Hyvä avustaja on todellakin kultaakin kalliimpi! <3

   Poista
 2. Kiitos, kun puhut kauniista henkilkohtaisesta avustajastasi ja nostat aihetta pintaan. Se on todella näkymätön työ, vaikka hirmuisen tärkeä. Kiitos!
  T. Itsekin avustaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Henkilökohtaiset avustajat tekevät äärimmäisen tärkeää työtä suoraan sanottuna harmittavan huonolla palkalla ja työehdoilla. Onneksi esimerkiksi HETA-liitto on tuonut henkilökohtaisten avustajien työtä ja etuja pinnalle ja liityin itsekin heti HETA-liittoon, koska sen ansiosta työntekijäni saavat parempaa palkkaa.

   Minulla onkin luonnoksissa ihan postaus aiheesta, jonka aion vielä joku päivä julkaista. :) Kaikkea hyvää sinulle tärkeään työhösi ja syksyysi! <3

   Poista
 3. Ihana juttu, että löytyi juuri sopiva avustaja :)
  Meidän syksyyn kuuluu taaperoarkea lokakuuhun saakka, ja sitten katsotaan millaiseksi arki muodostuu vauvan synnyttyä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä valtavan onnellinen että uusi avustaja löytyi näin helposti!

   Kaikkea hyvää teidän jännittävään syksyyn! <3

   Poista
 4. Tsemppiä syksyn haasteisiin♥ Täällä eletään myös muutosten syksyä kaiken normaaliarjen lisäksi tukien ekaluokkalaista koulutaipaleen alussa ja valmistautuen taas edessä häämöttävään vauva-arkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3 Teillä syksy onkon tuonut tullessaan isoja, mutta iloisia muutoksia. Kaikkea hyvää pienelle ekaluokkalaiselle sekä pian alkavaan vauva-arkeen! <3

   Poista
 5. Minun syksyyni tulee kuulumaan työntekoa, aloitin juuri työt avustajana, ja ja neulomista. Pahin neuloosi ei ole vielä päällä mutta kyllä se vielä jostakin ilmaantuu. Ihanaa syksyä teille 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea uuteen tärkeään työhön! Arvostan valtavasti henkilökohtaisia avustajia. <3 Ja neulominen tulee varmasti täälläkin pian ajankohtaiseksi kun kaupan hyllyt täyttyy ihanista langoista! Ihanaa syksyä sinullekin Reetta!

   Poista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä, vaikka joskus vastaaminen voi kestää! Kiitos kommentistasi! ♥