torstai 31. elokuuta 2017

Henkilökohtainen avustaja, näkymätön työ?

Sairauteni aiheuttaman haittaluokituksen vuoksi minut luetaan vaikeavammaiseksi. Vaikeavammaisuus ei ole minulle häpeän eikä ylpeyden aihe, enkä ole antanut sen myöskään määritellä minua ihmisenä - olen vain minä, Selina. Sairauteni vuoksi olen oikeutettu erilaisiin tukitoimiin, joista isoin ja konkreettisin on vammaispalvelun myöntämä henkilökohtainen apu. Se, että saan päivittäin apua toiselta ihmiseltä, joka mahdollistaa itsenäisen kaltaisen elämän äitinä, vaimona ja naisena on rahassa mittaamattoman arvokasta. Tai niin sen ainakin pitäisi olla, mutta miksi näin ei ole? Miksei henkilökohtaisen avustajan työtä arvosteta? Sitä olen miettinyt usein. Pelkästään pikainen googlaus kertoi minulle, miksi henkilökohtaisen avustajan työ ei ole suosiossa; huono palkka, työajat ja raskas työ - niin ja me avustettavat.


Henkilökohtaisen avustajan työ on yksinkertaisuudessaan avustaminen. Avustaminen voi kuulostaa äkkiseltään hyvin helpolta tavalta tienata rahaa, mutta oikeasti avustaminen on paljon muutakin, ja valitettavasti se voi olla joillekin avustettaville hyvinkin laaja käsite. Vaikka avustettava onkin pomo ja avustettavan koti avustajan työpaikka, se ei tarkoita, että henkilökohtainen avustaja tulee työleirille ottamaan käskyjä vastaan ja tekemään kaiken mukisematta. Avustamisella tarkoitetaan yksinkertaisuudessaan niitä toimintoja, joita avustettava tekisi, ellei hänen sairaus tai vamma sitä estäisi. Avustaja ei siis ole siivoja tai kodinhoitaja, joka pesee ja kiillottaa kodin lattiasta ikkunapieliin hammasharjaa käyttäen tai kiva kaveri, jonka tehtävänä on pitää työnantajalleen päivisin seuraa. Avustajan tavallisia työnkuvaan kuuluvia tehtäviä ovat esimerkiksi arkiset kotityöt kuten siivous ja ruoanlaitto sekä avustaminen kodin ulkopuolella asioinnissa, esimerkiksi pyörätuolin lykkääminen tai kauppakassien kantaminen. Avustamiseen liittyy myös hoitotoimenpiteitä, mutta mielestäni avustaminen ei saisi olla pelkkää avustettavan hoitamista, koska henkilökohtaisilta avustajilta ei yleisesti vaadita hoitoalan koulutusta. En voisi ikinä kuvitella vaativani avustajaltani peg-avanteeni putsaamista tai dosettini täyttämistä, vaikka tiedänkin, että moni henkilökohtainen avustaja joutuu tätä työssään tekemään täysin ilman asianmukaista koulutusta tai ammattilaisen antamaa työnohjausta. Tiedän kuitenkin, että niin tällä kuin monella muullakin asialla on puolensa ja jotkut avustajat tekevät varmasti mielellään pieniä hoitotoimenpiteitä kunnollisen perehdytyksen ja ohjauksen jälkeen. Avustajan työssä tärkeintä on kuitenkin se, että avustajan ja avustettavan henkilökemiat natsaavat - ethän sinäkään haluaisi kotiisi ihmistä, jonka kanssa et tule juttuun.

Olen vahvasti sitä mieltä, että henkilökohtaiset avustajat tekevät äärimmäisen arvokasta työtä työssä, joka mahdollistaa minun ja monen muun vaikeavammaisen asumisen kotona ja mahdollisimman normaalin elämän. Tähän nähden avustajan kympin molemmin puolin oleva tuntipalkka on suorastaan loukkaavan vähän huonojen työehtojen lisäksi - varsinkin, kun henkilökohtaisen avustajan palkan suhteuttaa vaikeavammaisen jopa satoja euroja päivässä maksavaan laitoshoitoon. Miksi sitten vaikeavammaisten kotona asumista ei tueta tarpeeksi ja henkilökohtaisten avustajien palkkaa ja työoloja paranneta? Joskus mietin, miltä isoista päättäjistämme mahtaisi tuntua kuullessaan, että kahden viikon päästä alkaa kuukauden yllärilomautus - mars työkkäriin hakemaan työttömyyskorvausta ja ilmoittautumaan työttömäksi työnhakijaksi! Tämä on mahdollista työssä, jossa vaikeavammainen työnantaja aloittaa viikkoja kestävän kuntoutusjakson. Niin ja monessako työpaikassa työt loppuvat kuin seinään työnantajan sairastuttua? Kahden viikon palkkaturva ei paljon lämmitä siinä tilanteessa, kun vaikeasti sairas työnantaja joutuu teholle ja kotiin palaaminen on yksi iso kysymysmerkki. Valitettavasti myös kunnilla on lusikkansa avustajien sopassa ja ne omalta osaltaan vaikeuttavat henkilökohtaisten avustajien työoloja oikomalla suoriksi pykäliä, jotka takaisivat avustajille paremmat tulot. Onneksi henkilökohtaisia avustajia ja heidän työntantajiaan varten on perustettu Heta-liitto, Henkilökohtaisten avustajien työnantajien liitto, johon itsekin kuulun. Heta-liitto tukee henkilökohtaisten avustajien oikeuksia ja auttaa ja tukee myös meitä työnantajia toimimaan oikein avustajiemme kanssa. Suosittelen kaikkien henkilökohtaisten avustajien työnantajia liittymään Heta-liittoon, koska se on ainoa liitto joka takaa henkilökohtaisille avustajille kaikki työehtosopimuksen mukaiset edut, esimerkiksi ilta- yö- ja kokemuslisät kunnan ohjeistuksesta tai päätöksistä huolimatta. Minulle Heta-liittoon kuuluminen on kunnianosoitus ja arvostus henkilökohtaista avustajaani kohtaan ja maksan vuosimaksun mielelläni, koska tiedän, että silloin avustajani saa lisät, jotka hän ansaitsee.

Henkilökohtaiset avustajat tekevät valtavan arvokasta työtä, ja ansaitsevat enemmän kunnioitusta. Mielestäni henkilökohtaisen avustajan työ ei saisi olla näkymätöntä työtä, josta kukaan ei ole kiitollinen, jota ei arvosteta ja joka ei kiinnosta työnhakijoita. Olen omista henkilökohtaisista avustajistani kiitollinen päivittäin. Kiitos, että autatte. Kiitos, että saan asua kotona. Kiitos, että pidätte huolta minusta ja perheestäni. Kiitos, että teette kaikesta huolimatta tätä työtä!


 

Selina 

 


20 kommenttia:

 1. Kiitos Selina jälleen, kun kirjoitat tärkeästä asiasta ja tuot sitä näkyväksi niillekin, joille asia ei ole tuttu! Annan kirjoituksesi huomenna oman avustajani luettavaksi.
  T. Toinnen vaikeavammainen, joka taistelee saadakseen lisää avustajatunteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle kommentista! <3 Toivon, että saisit lisää tunteja avustajalle!

   Poista
 2. Voi kun olisikin noin fiksusti ajattelevia työnantajia enempi!
  Kuulee kaikenlaisia kauhutarinoita toisilta avustajilta.
  Olen ollut yli viisi vuotta avustajana yhdellä ja samalla avustettavalla. Työssäolon pituus jo kertoo, että minulla on melko hyvin asiat työnantajani kanssa. Vaikka siinäkin monenlaista on tänä aikana ollut.
  Liian monet avustajat joutuvat avustettavansa katkeruuden kohteeksi. Mielivaltaisesti kyykytetään ja jopa yritetään viedä ihmisarvo avustajalta. Hyvin usein on mukana mielenterveysongelmia tai päihdeongelmia, hankalia omaisia jotka passuuttavat omilla asioillaan jne.
  Avustajat joutuvat pitämään puoliaan oikeuksiensa puolesta oman työpaikkansa kystannuksella, kun työnantajaksi kykenemätön avustettava yrittää hoitaa työnantajatehtäviään. Vanhanajan piiallakin olis helpompaa kuin joillakin avustajilla.
  Onneksi on olemassa paljon myös tietoisia ja työnantajan tehtäviin kykeneviä, ihania avustettavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen myöskin kuullut, että avustajaan puretaan omaa turhautumista sairauteensa tai vammaansa ja se on väärin. Tämä on täysin toisen ihmisen arvostuksen puutetta. Se johtuu joko katkeruudesta tai jopa kasvatuksesta. Itse olen päiväittäin kiitollinen, kun avustajani tulee töihin ja pyrin sen myös tuomaan esiin. Kaikkea hyvää sinulle syksyyn! <3

   Poista
 3. Täytyypä minunkin käydä tutkimassa tuota Hetan sivua kun jossain vaiheessa tuo henk.koht avustajan palkkaaminen tulee ajankohtaiseksi. Nim.merk pojan omaishoitaja =)

  VastaaPoista
 4. Voi kun kaikki työnantajat ymmärtäisivät mitä avustajan tehtäviin kuuluu! Olin aikoinaan työssä perheessä jossa +60v vanhemmat ja 30v vaikeavammainen, puhumaton ja täysin syötettävä/liikuteltava avustettava. Perhe vaati että minä mm. pesin koko talon ikkunat koska avustettava pesisi ne jos olisi terve, siivosin KOKO talon kerran viikkoon koska avustettavani tekisi niin jos olisi terve 🙄 tein lumityöt koko pihaan koska avustettavakin tekisi... Lisäksi paljon hoitotoimenpiteitä jotka kyllä on hanskassa alkuperäisen ammattini ansiosta. Kaikki tämä alle 10€/h palkalla, lisäpalkaksi sait murinaa miten teit kaiken väärin tai huonosti vaikka todellisuudessa olin kuin orja joka teki työt paremmin kuin entiset avustajat (näin minua oli kylillä ihmisille luonnehdittu naureksien). Arvata saattaa etten tätä jaksanut kuin 1v 3kk kunnes kroppa alkoi oirehtia tressistä, jäin sairaslomalle jonne sain uhkailuviestejä että jos en nyt lopeta tekosairauttani niin he irtisanovat minut ja en enää ikinä saa töitä kun he kertovat millainen lusmu olen. Tässä vaiheessa irtisanoin itseni, elämäni paras päätös! 5kk myöhemmin sain vielä viestin jossa kerrottiin perheen isän saaman sydänkohtauksen (johon hän kuoli) olleen minun syytäni, aiheutin heille niin paljon tressiä temppuilullani. Täällä on pienet piirit, on helppo seurata työnhakuilmoituksia ja todeta että heille haetaan nykyisin uutta avustajaa 2-6kkvälein 🙄 kertonee jotain työnantajasta. Sinä olet ihanan realistisen kuuloinen työnantaja, kaikkea hyvää sinulle ja avustajallesi ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hurjalta kuulostaa sinun kokemuksesi henkilökohtaisen avustajan työstä! :( Sanattomaksi vetää toisen ihmisen ilkeys ja itsekkyys! Sinua on kohdeltu ehdottomasti väärin enkä ihmettele, että kukaan avustaja ei viihdy tuollaisessa työpaikassa. Kurjaa, että tällaiset työntantajat omalta osaltaa pilaavat tämän tärkeän työn maineen. Toivon sinulle kaikkea hyvää! <3

   Poista
 5. Hei,

  Kiitos ihanasta blogitekstistäsi, juuri samaa mieltä itsekin olen. Itselleni on sattunut ihana avustettava, samassa työpaikassa on vierähtänyt nyt seitsemän vuotta. On ollut konflikteja vuoroin kenenkin kanssa, mutta ikinä avustettavani ei ole ollut epäreilu vaan erittäin hyvin myös meidän työntekijöiden etua ajava. Mielellään sitä tekeekin vähän enemmän (siivoaa enemmän kun tarvisi jne) kun työolot muutenkin ovat kunnossa. Mielestäni henkilökohtaiset avustajat tarvitsisivat jonkinlaisen yhteisen koulutuksen tai paremman perehdytyksen alalle, jotta kaikkien oikeusturva paranisi.

  T. JL, lääkäriksi opiskeleva avustaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle JL kommentista! <3 Mielestäni on upeaa, että opiskelujen ohella teet henkilökohtaisen avustajan työtä, niin näet tulevalla urallasi myös tämän puolen, eli kotona elävät ja asuvat. Uskon, että saa tästä arvokasta kokemusta!

   Kiva kuulla, että sinulla on hyvä kokemus avustettavastasi. Olen samaa mieltä, että henkilökohtaiset avustajat tarvisivat koulutuksen, jonka ansiosta he tietävät vähintään, mitä heiltä voi vaatia ja mitä ei.

   Toivon sinulle ja työnantajallesi kaikkea hyvää ja onnea opintoihin! :)

   Poista
 6. Hyvä kirjoitus! Lähetä myös maakuntalehtiin.

  Yksi oikaisu olisi. Heta-liitto on perustettu henkilökohtaisten avustajien työnantajia varten, ei henkilökohtaisille avustajille.

  Tsemppiä sulle ja jatka samalla asenteella! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hyvä huomio! Muokkasin vähän lausetta. :)

   Ihanaa syksyä sinulle! <3

   Poista
 7. Henkilökohtaisille avustajille sopivin liitto on JHL joka tekee suoraan yhteistyötä HETA:n kanssa ja antaa paljon alan koulutusta. HETA ja JHL hyvin yhteen soppii :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kati vinkistä. Täytyykin tutustua tuohon JHL:n. Se ei ole minulle kovin tuttu. :)

   Poista
 8. Hei Selina ja kiitoksia tosi hyvästä blogista! Toisaan kuten yllä joku kommentoi, niin Heta-liitto ajaa työnantajien etuja ja ammattiliitto JHL ajaa työntekijöiden etua. Olemme kovasti tehneet töitä henkilökohtaisten avustajien ammatin arvostuksen, työehtojen, työturvallisuuden parantamiseksi ja lobanneet sen puolesta, että henkilökohtaisille avustajille saataisiin oma koulutus. Nyt vihdoin oma ammatillinen koulutus on tulossa ja opetushallitus on hyväksymässä sitä tämän syksyn aikana. Se on iso edistys ja auttaa moneen asiaan. Avustajan työtä voi jatkossakin tehdä ilman koulutusta, mutta varmasti moneen tehtävään siitä tulee olemaan paljon hyötyä.

  Tuo palkan pienuus on ongelmallisempi. Se johtuu siitä, että alalla ei ole yleissitovaa työehtosopimusta. Eli JHL on solminut työantajaliitto Heta:n kanssa työehtosopimuksen, mutta valitettavasti tällä hetkellä ei tarpeeksi moni työnantaja ja työntekijä kuulu liittoon. Jos työnantajaista yli 50% kuuluisi Heta-liittoon ja työntekijöistä puolet ammattiliitton, niin Heta-työehtosopimuksesta tulisi yleissitova. Näin on esimerkiksi sosiaalipalvelualalla ja sen vuoksi jos henkilökohtainen apu tulee yrityksen kautta on henkilökohtaisen avustajan palkkaus parempi. Työnantajamallissa jos avustettava ei ole liittynyt Heta-liittoon, ei tällöin ole mitään työehtosopimusta ja periaatteessa minimipalkkaa ei ole, eikä työntekijä saa montaa muutakaan ns. normaalia lisää esim. lomarahaa. Tämän vuoksi työnantajan järjestäymisellä on valtavan suuri merkitys myös työntekijän palkkaukseen.

  Mikäli avustajan oikeudet kiinostaa enemmän, niin suosittelen vierailemaan meidän kotisivuilla. Olemme myös avanneet avustajille omat sivut www.henkilökohtaisetavustajat.fi johon rekistöitymällä saa valtavan paljon tietoa ja apua. Sivuilla on tarjolla myös avustajien oma keskustelupalsta josta saa vertaistukea salassapitosäännöksiä unohtamatta.

  Kiitoksia vielä kerran upeasta kirjoituksesta ja olisi tosiaan hienoa jos tarjoat sitä myös lehdille. Henkilöhtaisen avustajan ammatin arvostuksen nosto on erittäin tärkä asia, he ansaitsevat arvostuksen. Veikko Lehtonen / JHL

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Veikko,

   kiitos ihanasta kommentista ja kun avasit minulle liittoanne. JHL olikin minulle vieras, joten kävin tutustumassa siihen. Hieno, että olette olemassa ja ajatte työntekijöiden etua! Mielestäni henkilökohtaisten avustajin koulutus olisi enemmän kuin tarpeen ja mahtava kuulla, että sellainen on tulossa - vau!

   Liityin aikanaan Heta-liittoon sen vuoksi, että avustajalleni tulisi hänen ansaitsemansa lisät ja parempi palkka. En tiennyt, että teette yhteistyötä, mutta se on vaan erittäin upea asia. Käyn ehdottomasti tutustumassa sivuihinne vielä ja vinkkaan henkilökohtaiselle avustajallenikin sivustostanne. :)

   Kiva kuulla, että pidit kirjoituksestani, vaikka se jäikin vajavaiseksi. Teidän toiminta olisi pitänyt ehdottomasti ymmärtää mainita. :) Hyvää syksyä sinulle ja kiitos, että olette mukana tekemässä hyvää henkilökohtaisille avustajille ja heidän oikeuksilleen!

   Poista
 9. Hei!

  Kiitos ensin hyvästä kirjoituksesta.

  On pakko kommentoida tuota koulutusasiaa koska itse kävin viime vuonna henkilökohtaisen avustajan koulutuksen, joka oli siis käytännössä Kotityöpalvelujen ammattitutkinnon osatutkinto eli osa: Avustamis- ja asiointipalvelujen tuottaminen. Siihen kuului työharjoittelu ja näyttö. Tosin koulutus oli mielestäni erittäin huonosti hoidettu ja annoin siitä kyllä palautetta suoraan koululle enkä tiedä onko kyseistä koulutusvaihtoehtoa missään muussa paikassa. Itse koen että avustajan työ on todella vaativaa mutta toisaalta myös monipuolista, riippuen aivan työnantajasta/avustettavasta. Yhtenäinen koulutus auttaisi paljon ja meille esim. painotettiin monta kertaa sitä että emme saa tehdä hoidollisia toimenpiteitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiva kuulla, että pidit postauksesta! :) Onpa harmi, että koulutus ei ollut onnistunut, mutta on erittäin hyvä, että annoit siitä palautetta! Toivottavasti palautteesi on huomattu ja toimenpiteisiin ryhdytty! :)

   Toivon sinulle ihanaa syksyä ja kaikkea hyvää!

   Poista
 10. Ihana kirjoitus. Kiitos ❤

  VastaaPoista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä, vaikka joskus vastaaminen voi kestää! Kiitos kommentistasi! ♥