maanantai 14. maaliskuuta 2016

Toivepostaus: Apuvälineitä elämään

Apuvälineet tuovat arkeen helpotusta niitä tarvitseville - apuvälineet kertovat elämästä. Minusta tärkeintä apuvälineissä on niiden käyttäjän asennoituminen niihin. Apuvälineiden määrällä, laadulla tai kunnolla ei ole mitään merkitystä, jos käyttäjä ei pysty suhtautumaan niihin apuvälineinä ja elämää helpottavina asioina. Voitte varmasti kuvitella sen teiniangstin määrän, kun 15-vuotias Selina, joka oli elänyt vahvasti elämäänsä minä itte-asenteella, valitsee itselleen elämänsä ensimmäistä pyörätuolia. Silloin se kamala sininen pyörätuoli kertoi minulle vain sen, että en pysty enää kävelemään, enkä osannut nähdä siinä mitään hyvää. Kuitenkin vuosien kuluessa aloin hyväksymään sairauteni ja sitä kautta elämääni pysyvästi tulleet apuvälineet, ja elämäni helpottui heti. Apuvälineiden tärkein tarkoitus on mahdollistaa meille niitä tarvitseville mahdollisimman itsenäinen elämä.
 

 

Pyörätuolit:


Ehdottomasti tärkein apuvälineeni liittyy päivittäiseen liikkumiseen, eli pyörätuoli. Liikun kaikki matkat pyörätuolilla niin sisällä kuin ulkona, joten sen vuoksi pyöriksen toimivuus ja sen oikea koko on minulle erittäin tärkeää. Minulla on ulkotuolina juuri saatu Panthera X, joka äärimmäisen kevyt hiilikuiturunkoinen pyörätuoli ja sisällä kaksi Sopur Xenon-pyörätuolia,  joista toinen on yläkerrassa ja toinen alakerrassa. Laihtumisen vuoksi minulle on pitänyt vaihtaa pyörätuoli kahdesti lyhyen ajan sisään, joten olen säästänyt vanhat ulkotuolini ja ottanut ne sisäkäyttöön. Sisällä kelatessani en pidä tuolin kokoa ja istuvuutta yhtä tärkeänä kuin ulkona, koska sisällä en istu pelkästään omassa tuolissani, vaan siirryn mielelläni pehmeälle sohvalle istumaan ja seurustelemaan kuten muutkin. Kodin ulkopuolella liikkuessani pyöriksen oikea koko ja istuvuus on taas erityisen tärkeää, koska silloin en viitsi siirtyä pyöriksestä niin usein. Esimerkiksi ravintolassa istun ennemmin omassa tuolissani kuin siirtyisin heidän tarjoamaan puiseen ja pyörättömään versioon. Sopiva pyöris takaa siis paitsi hyvän istumamukavuuden, mutta myös lantion ja selän hyvän, tuetun ja rennon asennon. Vertaan monesti pyörätuolia hyviin ja laadukkaisiin kenkiin, joilla kävellessä kenkiä ei edes huomaa. Sama pätee pyöriksessä. Hyvä ja ladukas pyöris rullaa kevyesti ja vaivattomasti, ei natise tai kolise ja siinä on hyvä istua. Mutta tiesittekö, että pyöriksillä ja kengillä on paljon yhteistä? Myös pyörikset pitää ajaa sisään ja ne muotoutuvat  käyttäjälleen sopivaksi ajan kanssa. 


 

Pyörätuolihissi:


Kun etsimme kolmisen vuotta sitten meille sitä ensimmäistä ihan omaa kotia, minuun iski jokin naurettava ajatus siitä, että kaksikerroksinen talo olisi kiva - ja onhan se! Meillä on makuuhuoneet yläkerrassa ja pääsen sinne pyörätuolihissillä, joka on ideana mainio, mutta osoittanut talovalintani näiden vuosien aikana huonoksi. Tekniikka, se on toimiessaan hieno juttu, mutta sen petettyä ja hissin jämähtäessään keskelle kiskoa, olen saanut odottaa huoltomiestä viikon ja liftata kyytiä Isimiehen vahvoilla käsivarsilla yläkertaan tai sitten saanut tyytyä alakerran sohvapaikkaan Isimiehen nukkuessa tyytyväisenä X-asennossa parisängyssämme. Ja kyllä, olen saanut kuulla todella usein, kuinka hölmö olin halutessani kaksikerroksisen talon pysyvästi vammautuneena, mutta hei pitäähän kaikkea kokeilla ainakin kerran! Toimiessaan pyörätuolihissi on kuitenkin mainio apu Isimiehen selkää ajatellen ja sen avulla minäkin pääsen nauttimaan talomme isoimmasta makuuhuoneesta ja syömään aamiaista mieheni kanssa makuuhuoneemme yhteydessä olevalle tilavalle parvekkeelle, johon paistaa aamuaurinko - täydellistä! 

Auton apuvälineet: 


Minulla on oma auto, jota voin ajaa tottelemattomista jaloistani huolimatta. Autossani on käsikaasu, joka toimii niin kaasuna kuin jarruna sekä pienapuvälineitä tuomassa ajomukavuutta ja turvallisuutta. Auton apuvälineet eivät ole mitään pieniä lisävarusteita kuten löyhkäävät Wunderbaumit tai vaihdettavat vaihdekepin nupit, vaan ne rekisteröidään autoon kuuluviksi apuvälineiksi ja niistä tulee merkintä myös ajokorttiin. Tämän vuoksi minun piti aikanaan käydä antamassa myös ajonäyte inva-autolla, jota en onneksi jännittänyt enää niin paljon kuin inssiä juuri 18 vuotta täyttäneenä! Autossani on ollut myös suksiboxin näköinen pyörätuolirobotti, joka nosti pyörätuolini auton katolle matkojen ajaksi. Olen kuitenkin luopunut siitä, koska se ei koskaan toiminut ja mallivian vuoksi kyseinen robotti ei ole edes enää markkinoilla - just mun tuuria! Otin itsenäisen matkustamisen huomioon uutta pyöristä valitessani ja Panthera X:n rungon keveyden ansiosta saan se itse nostettua autoon joko etu- tai takapenkille. Jos matkustamme perheenä hovikuskini eli Isimies nostaa tuolin tila-automme takakonttiin kokonaisena. 

Muut apuvälineet:


Isoimpien apuvälineiden lisäksi minulla liuta pieniä apuvälineitä arkeen, kokkailuun, hygieniaan ja nukkumiseen. Minulla on keittiössä erilaisia pienapuvälineitä esimerkiksi purkkien avaamiseen, suihkussa suihkutuoli ja erilaisia kahvoja, vessanpöntön ympärillä tukikaaret, erilaisia luiskia talon ulkopuolella ja sängyssä paineentasauspatja.
 
Mistä apuvälineitä sitten saa ja kuka ne maksaa? Apuvälineitä voi lainata terveyskeskusten tai sairaaloiden apuvälineyksiköistä tai niihin voi hakea fysioterapeutin tai lääkärin suosituksella maksusitomusta kotikunnalta, sairaanhoitopiiriltä tai vakuutusyhtiöistä. Apuvälineet ovat kuitenkin todella kalliita, joten kriteerit uuden apuvälineen suhteen voivat olla hyvinkin tiukkoja. Osaa apuvälineistä pidetään myös harkinnanvaraisina  ja tästä esimerkkinä auton apuvälineet, joita ei voida pitää välttämättöminä hakijan kannalta - tiedättehän tiukka taloustilanne ja niin edelleen. Myös minä taistelin vuosia ennen kuin sain autooni apuvälineet. Valitettavasti nyt myös valttämättömissä apuvälineissä on alettu kiristämään kuntien ja vakuutusyhtiöiden kukkaron nyörejä ja todella moni joutuu kärvistelemään hyvinkin pitkään sopimattoman ja ehkä jopa rikkinäisen apuvälineen kanssa. Koen siis olevani erittäin etuoikeutettu saadessani nämä apuvälineet helpottamaan elämääni ja olen kiitollinen joka hetkestä saadessani niiden avulla elää normaalia elämää kotona perheeni kanssa. Apuvälineet  kertovat omalta osaltaan elämästäni ja minä elän!


 

♥: Selina

 

25 kommenttia:

 1. Kiitos tästä postauksesta! Juuri kävin listan apuvälineistäni Apuvälinenpalvelun työntekijän kanssa läpi. Pantiin lista ajantasalle. Mielestäni minulla on paljon apuvälineitä, kun niitä on 2 A4. Tosin HUSin apuvälineet ei näy listassa. Siinä on pelkästään kunnalta lainatut tavarat. Muutamia juttuja olen ostanut myös omaksi. Työntekijän mielestä minulla on vähän apuvälineitä. Että kuinka paljon sitten jollain voi olla apuvälineitä? Mulla tehtiin just pieniä kodinmuutostöitä, vaihdettiin kaks kynnystä, yks kynnys poistettiin kokonaan ja kahteen oveen sain liuskat.
  Hesarissa oli viikonloppuna kirjoitus siitä, miten ihmiset ovat kateellisia vammaisille, kun he saavat ilmaiseksi palveluita ja apuvälineitä, joihin hyvätuloisillakaan ei ole varaa. Mitä luxusta siis...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! :)

   Minusta on järkyttävää, että ihmiset kadehtivat toisten apuvälineitä! :O Ei ole sanoja. Sain itse kerran kuulla Stockan Hullareilla, kuinka helppoa minulla on kun ei tarvitse kävellä väenpaljoudessa! Meni tämä rouva sanattomaksi - kerrankin! ;)

   Poista
 2. Todella hyvä postaus. Mielenkiintoista luettavaa.

  VastaaPoista
 3. Laittasitko listaan myös ruokailu apuvälineet ja pien apuvälineet juuri keittiössä ja suihkussa kuten pegin jos joku ei ole aiempia postauksiasi lukenut ja peg helpottaa lopulta aika monen elämää jos sellaista tarvii ja moni ei osaa hakeakaan sellaista itse olen suositellut blogiasi muutamille ihmisille joille uskon olevan apua ja tsemppiä seurata kuulumisiasi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on suihkussa suihkutuoli ja tukikahvoja esim ovessa siirtymiseen. Ruokailuun minulla ei ole apuvälineitä, mutta ruoanlaittoon erilaisia avaajia, silikonisia liukuesteitä ja puukko. Peggiä en henkilökohtaisesti laske apuvälineeksi,vaan pidän sitä sairauden hoidollisena välineenä - vaikka siitä suuri apu onkin. :)Peggiä ei voi hakea, vaan lääkäri määrää sen tilanteen mukaan.

   Mukava kuulla, että olet mainostanut blogiani. Kiitos siitä! <3

   Poista
 4. Olipa kiva kun kirjoitit! Samalla muistutit, että minultakin on pyydetty tällaista postausta ja olen sen unohtanut...
  Mutta tiedätkös, tässä lähiaikoina kun useampaan kertaan minulle on mainittu, että lähitulevaisuudessa voisi olla jo tarve pyörätuolille... Niin mietin juuri yksi päivä heti, että sinä olet juuri se henkilö jolle heti laitan viestiä, mikäli hankinta tulee ajankohtaiseksi. Tosin mikäli pyöris tulisi jossain vaiheessa vakikäyttöön, olisi sen pakko olla aika nopeasti sitten sähkäri käsieni vuoksi. Mutta siihen asti ei toivottavasti kuitenkaan mennä.

  a.
  Lusikoita kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tykkäsit! <3 Minullakin muhi tämä postaus varmaan vuoden luonnoksissa! :D

   Voi a. laita vain heti viestiä jos siltä tuntuu! Minä kuuntelen ja autan mielelläni! <3

   Poista
 5. Näin lähihoitajaopiskelijana on kiva kuulla ja nähdä millaisia apuvälineitä ehkä joskus työssään saa käyttää :)

  VastaaPoista
 6. Todella mielenkiintoista luettavaa! En jotenkin ehkä ollut ajatellut miten paljon erilaisia apuvälineitä voi tarvita tällaisessa tilanteessa, joten niistä lukeminen todellakin avasi silmiä <3

  VastaaPoista
 7. hei tosi mielenkiintoinen postaus! on se hieno juttu kun nykyaikana on niin paljon erilaisia apuvälineitä jotka mahdollistaa paljon asioita myös niille jotka ei pysty omin avuin liikkumaan kunnolla tmv :) . ja näin hoitajana sillä pyörätuolilla ja sen painolla on iiso merkitys, tässä kun on tullut viime viikkojenkin aikana lykättyä sohjossa ylämäkee tosi tuettuja, painavia pyörätuoleja joissa istuu iso ihminen niin kyllä se menee jo kunnon reenistä heh :D ja muutenkin jos pyörätuolis on lössöt kumit sun muuta niin sitä ei oo ihan helppo saada eteenpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että tykkäsit! :) Apuvälineet ovat kehittyneet minunkin käytön aikana hurjasti. :) Ja on totta että pyörätuolilla on myös lykkääjälle iso merkitys - jos tuoli on huono, tarvitaan niitä reisiä ja käsiä enemmän! ;)

   Poista
 8. Mielenkiintoinen postaus! :) Sulla on kyllä hyviä apuvälineitä käytössä, harmi vaa että hissi temppuilee :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäsit Niina! <3 Apuvälineet on tosiaan hyviä miinus tuo temppuileva hissi mutta aina ei voi voittaa! :D

   Poista
 9. Tämä oli kyllä tosi mielenkiintoinen postaus, kiitos siis sulle! Jäin miettimään tuota pyörätuolin nostamista, miten ihmeessä saat siis pyörätuolin nostettua itse autoon? :O

  Mullakin on autossa käsihallintalaitteet, tosin ajelen kyllä ihan normisti jalalla mut hyvä niitten on varalta olla sielä, joskus voi tulla niin kipeä päivä tai muu tilanne että jalalla kaasun/jarrun painaminen on mahdotonta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! :) Pantheran runko painaa ilman renkaita pari kiloa koska se on hiilikuitua. Irrotan ensin renkaat ja pinnasuojat jonka jälkeen taitan selkänojan alas ja nostan rungon ja renkaat auton etu- tai takapenkille riippuen onko A minun kyydissäni vai ei. :) Voin joskus tehdä postauksen aiheesta, jos kiinnostaa. :)

   Hyvä että olet saanut hallintalaitteet autoosi! :)

   Poista
 10. Hieno suhtautuminen apuvälineisiin sinulla (nykyään), varmasti on vaatinut paljon henkistä työtä, että tähän on päästy. Jäin miettimään, että kiinnostavaa olisi kuulla myös avustajasta (tai avustajista jos heitä on tai on ollut useampia). Mitä avustajasi työhön kuuluu? Onko hän paikalla "aina" vai pärjäätkö jonkin verran yksinkin (kun autoakin ajat itse)? Ja jos hän on paikalla esim. kun tapaat ystäviäsi, onko hän "sivussa" odottamassa vai esim. mukana keskustelussa? Ja millainen on mielestäsi hyvä avustaja? Ymmärtääkseni sinä olet hänen työnantajansa, millaista on olla sekä "pomo" että "asiakas" samaan aikaan?

  Etenkin pk-seudulla on valtavasti avustajan tehtäviä auki, ja monesti olen miettinyt eikö itse työ (tai palkka) houkuta vai onko avustajaa tarvitsevia ihmisiä vain niin suuri määrä...

  VastaaPoista
 11. Huikee postaus ja toi uus pyöris!!! Tykkään :D

  VastaaPoista
 12. Hahaa! Mun mielestä on aivan parasta, että halusit kaksikerroksisen talon vähää välittämättä siitä, mikä oma liikkumisen kyky on. Just näin! Ainahan sitä sitten jossain vaiheessa voi muuttaa jne. mutta tulipahan koettua, etkä antanut liikuntakyvyn rajoittaa. Jee <3

  Ja toi auto juttu on jotenkin niin cool. Ai että. Ihan huippua, että pääset cruisailemaan ja ehkä myöhemmin kuskaamaan A-murua harrastuksiin tai kavereille.

  Tosi kiva ja kiinnostava postaus, kiitos! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ihana sinä! <3

   Auto on kyllä mainio, kun pääsen omatoimisesti sillä minne haluan eikä tarvitse olla taksien varassa. :) Kiva että tykkäsit!

   Poista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä, vaikka joskus vastaaminen voi kestää! Kiitos kommentistasi! ♥