sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Ne turhat ennakkoluulot

Ihminen on luotu uteliaaksi ja minusta pieni uteliaisuus on vain täysin tervettä. En voisi kuvitella elämää ilman uteliaisuutta, satunnaista juoruilua ja omia päätelmiä, mutta on kuitenkin asia, joka saa karvani pystyyn, nimittäin ne turhat ennakkoluulot, jotka johtuvat monesti puhtaasti tietämättömyydestä tai sitten ennakkoluuloisen henkilön omista peloista ja elämänkokemuksista.

Ihana ystäväni Terhi kirjoitti Äiti ja melukylän lapset -blogissaan osuvan postauksen ihmisten ennakkoluuloihin liittyen saadessaan kuulla viidennen lapsensa syntymän jälkeen sterilisaatio-vihjauksia, kun kerran lapsiluku oli täynnä. Myös maanantaina tapaamani valloittava  Marja Hintikka kertoi niin Marja Hintikka Liven uutta kautta ja perheenlisäystä käsittelevässä tekstissään kuin ohjelmansa kolmannen kauden avajaisissa, millaisia ennakkoluuloja ja kommentteja hän sai kuulla paljastaessaan kolmannen raskautensa; vauva oli selvästi vahinko ja kolme pientä lasta tarkoittaa varmaa avioeroa. Voihan ennakkoluulo mitä teit näille naisille! Kenellekään ei ole varmasti yllätys, että myös minä olen törmännyt elämäni aikana moniin ennakkoluuloihin. Olen joko synnynnäisesti halvaantunut, kärsinyt massiivisesta aivokasvaimesta tai vammautunut epäonnistuneen itsemurhayrityksen seurauksena. Niin ja kaiken lisäksi olen pihdannut aviomieheltäni seksiä piipahtaen makuuhuoneen puolella "siinä mielentilassa" vammani vuoksi vain kahdesti koko 7-vuotisen avioliittomme aikana, kuten nykyisestä pyöristyneestä olomuodostani ja neljävuotiaasta esikoisestamme voi ihan jokainen ennakkoluulojen varassa elävä ihminen itse laskea! Suurimmat ennakkoluulot liittyvät kuitenkin pyörätuoliini, apuvälineeseen, joka avulla liikun.

"Et varmaan voi harrastaa miehesi kanssa seksiä, kun olet pyörätuolissa." 

"Miten ihmeessä voit olla raskaana ja pyörätuolissa? Miten voit muka edes synnyttää?!"

"Niin joo ja et varmaan voi sitten edes imettää, koska et kävele."

"Miten jalkasi eivät ole enempää surkastuneet, vaikka oletkin halvaantunut?"

"Rakastat varmasti hurjasti kauniin solakoita sääriäsi!"

Niin....

Pystyn yleensä suhtautumaan sairauteeni liittyviin ennakkoluuloihin huumorilla, mutta pari ennakkoluuloa saa minussa aikaan hämmennyksen ja kiukunsekaisen reaktion - varsinkin nyt raskaushormonien hallitsemassa kehossa pienen ihmeemme potkiessa pissarakkooni. Olen saanut monesti kuulla olevani hurjan rohkea, kun olemme jälleen raskaana, vaikka olenkin sairas. Rohkeudella ei kuitenkaan ole monen ennakkoluuloista huolimatta mitään tekemistä päätöksemme kanssa, vaan päätös toisesta lapsesta perustui haaveiden lisäksi faktoihin. Emme olisi tässä, jos tutkimuksissa olisi tullut esiin selkeitä vauvan tai minun terveyttä vaarantavia riskitekijöitä tai lääkäri ei olisi suositellut raskautta. Järki olisi siinä tapauksessa voittanut vahvan toisen lapsen kaipuun ja olisimme jatkaneet elämäämme. Toinen ennakkoluulo liittyy taas siihen, miten lapsemme ovat saaneet alkunsa. Hyvin moni ihminen, myös hoitoalalla olevat, ovat esittäneet vahvan ennakkoluulonsa siitä, että niin A-muru kuin syntymätön poikamme on saanut alkunsa hedelmöityshoidolla sairauteni ja vammani vuoksi. Se tuntuu suoraan sanottuna sodanjulistukselta naiseuttani ja hedelmällisyyttäni kohtaan, joihin sairauteni ja vammani ei yksinkertaisesti liity mitenkään. Niin moni pariskunta maailmassa kärsii lapsettomuudesta, jolle ei välttämättä edes löydy selkeää syytä, saati apua hoidoista, ja siksi minusta tuntuu ikävältä, että osalle ihmisistä pelkkä pyörätuoli tai jokin krooninen sairaus voi tarkoittaa automaattisesti jopa lapsettomuutta - onhan vammaisen vanhemmuus edelleen tabu.

Miten turhista ennakkoluuloista pääisisi sitten eroon? No keskustelemalla, unohtamalla ennakkoluulonsa ja esittämällä aitoja ja suoraan sydämestään tulevia kysymyksiä. Kaikki ei ole aina sitä, miltä näyttää - elämä voi myös yllättää! Ja ennakkoluulottomamman keskustelun avatakseni haluankin murtaa muutamia pyörätuolia koskevia ennakkoluuloja. Kaikki pyörätuolia käyttävät eivät kärsi automaattisesti selkäydinvammasta. Niin me muut pyörisläiset kuin myös selkäydinvammasta kärsivät voimme halutessamme harrastaa ihan oikeaa seksiä ja saada lapsia ilman hedelmöityshoitoja. Myös synnytys onnistuu, osalla jopa alakautta. Solakammaksi surkastuneissa jaloissa ei ole mitään kaunista. Se on tila, johon päätyy, kun lihastoimintaa ei enää ole eikä se vaikuta mitenkään synnyttäneiden naisten maitorauhasten toimintaan saati rintamaidon laatuun!

Kivaa sunnuntaita!

 

 

♥: Selina

 

 

Onko sinulla paljon ennakkoluuloja ja uskallatko murtaa niitä?

50 kommenttia:

 1. No mähän liikun pyörillä ja mulla on viisi lasta ja vielä terve aviomieskin. Siinä on jo kombo, joka kirvoittaa jos mitä ihmettelyä. Miksi pitää olla vielä kolme koiraakin, kun en pysty niitä ulkoiluttamaan ilman toisen ihmisen apua? Niimpä niin!
  Kiitos Selina tästä postauksesta, joka toivottavasti hälventää niitä turhia ennakkoluuloja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäsit!

   Mutta silti, ennakkoluulot ovat syvältä!

   Poista
 2. "Niin me muut pyörisläiset kuin selkäydinvammasta kärsivät voimme halutessamme harrastaa myös ihan oikeaa seksiä ja saada lapsia ilman hedelmöityshoitoja." Tän lauseen voi helposti ymmärtää niin, että selkäydinvammainen ei harrasta seksiä eikä saa lapsia normaalisti. Pakko selventää suurelle yleisölle, että kyllä me selkäydinvammaiset harrastetaan seksiä siinä missä muutkin, ja munkin mukula sai alkunsa ihan perinteisesti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,

   pahoittelen, että sait lauseestani tuollaisen käsityksen ja vielä postauksesta jonka aihe on ennakkoluulot! Tarkoitukseni oli juuri painottaa, että niin minä ei-selkäydinvammaisena kuin myös he joilla on selkäydinvamma voivat saada lapsia ja harrastaa seksiä normaalisti. Harmi, että sinulle jäi paha maku suuhun tästä! Korjaan lausetta hieman selvemmäksi. Kiitos kommentista ja kaikkea hyvää teidän perheelle! :)

   Poista
 3. Ei oo todellista, mitä kaikkee ihmiset voi pienien päidensä sisällä ennakkoluuloisesti pohtia. Luen satunnaisesti blogiasi ja olin ilahtunut postauksestasi, jossa kerroit odottavasi perheenlisäystä. Iloa, tsemppiä ja kaikkea hyvää syksyysi ja odotukseesi :)
  T. Satu

  VastaaPoista
 4. Juu, ainoa keino varmaan päästä ennakkoluuloista eroon on kertoa niistä. Myönnän, että mullakin on joskus ollut ennakkoluuloja joitain ihmisiä kohtaan, mutta ne on vaan ollut mun omassa mielessä. En tykkää yhtään töksäyttelystä tai sellaisesta enkä halua tahalteen kenenkään mieltä pahoittaa! Ja monesti ne ennakkoluulot on olleet turhia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myös minä olen ennakkoluuloinen - jopa itseäni kohtaan! :D Se kuuluu kaikessa ikävyydessään varmasti jokaisen luonteeseen. :)

   Poista
 5. Hyvin kirjoitettu jälleen. Ennakkoluuloihin on törmätty tääläkin ja ihan siitä syystä, että perheessä on vammainen lapsi.😕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3 Harmi että tekin olette törmänneet ennakkoluuloihin!

   Poista
 6. Ihmiset ovat uteliaisuudessaan, ennakkoluuloisuudessaan ja pätemishaluisuudessaan usein niin kovin ajattelemattomia ja kapeakatseisia, että ymmärrän ajatuksesti todella hyvin! Voi että, miten hienosti kirjoitettu siis! <3 Kiitos kirjoituksestasi ja rohkeudestasi avata tätä asiaa omalta kannaltasi lisää. Ja tsemppiä odotukseen, odottavan aika on tunnetusti pitkä ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäsit! Myös minä töksäyttelen, vaikka olenkin kohdannut paljon ennakkoluuloja. Se kuuluu ihmisluonteeseen vaikka ikävä ominaisuus onkin. :) Kiva, että tykkäsit! <3

   Poista
 7. Hyvä kirjoitus ja näitä ennakkoluuloisia ihmisiä riittää. :/
  Kiitos maininnasta.♥

  VastaaPoista
 8. Monenlaiset ennakkoluulot ovat tuttu juttu myös minulle, näkövammaisuuteni vuoksi. Olen aina pitänyt tärkeänä ja sanonutkin ihmisille, että minulta saa ehdottomasti kysyä ja kanssani voi tulla rohkeasti keskustelemaan, jos on jokin asia mielenpäällä joka mietityttää tai haluaa vaikka vain uteliaisuuttaan saada uutta tietoa asiasta. Olen valitettavasti kohdannut osan ihmisten kohdalla myös sen, että he kovasti kyseltyään ja minun vastattua heille, eivät siltikään aina usko kertomaani, vaan edelleen heidän omat käsityksensä ja ennakkoluulonsa jäävät päälle. He ilmeisesti jotenkin kokevat, että yliarvioin itseni ja haluavat pitää kiinni ajatuksesta, etten minä voi toimia kuten kerron, koska en juurikaan näe. Sellainen tuntuu hieman tympeältä, mutta onhan meitä moneen junaan :) Tätä tapahtuu onneksi hyvin harvoin, ja suurin osa kanssani jutelleista kertookin oppineensa uutta, ja käsitys näkövammaisen arjesta ja elämästä muuttui erilaiseksi, mikä on toki aina mukavaa kuultavaa. Nyt, kun olen yrittämässä raskautumista yksin hedelmöityshoidoissa, on se herättänyt jonkin verran ennakkoluuloja joissakin ihmisissä. Mutta ehkäpä niistä osa sulaa pois aikanaan, kun ihmiset näkevät ja ymmärtävät, että arki sujuu ilman näköä myös lasten kanssa. Tuohon seksin harrastamiseen liittyen olen minäkin joskus saanut ihmettelyä ja kummastelua, että miten sellainen voi sujua. Eipä siihen ole silmiä koskaan tarvittu :) Pidän blogia hedelmöityshoitoihini liittyen, sekä odotukseen ja lapsiperhearkeen sitten kun sen aika tulee. Jos haluat siihen käydä tutustumassa ja lueskelemassa, osoite on http://minnamononen.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmillista että avoimuudestasi huolimatta ennakkoluulot ovat jääneet päälle. :( Kaikki eivät vain halua päästää omista ajatuksistaan irti.

   Käyn ehdottomasti tutustumassa blogiisi. Toivon sinulle kaikkea hyvää! :)<3

   Poista
 9. Ihanan rohkea kirjoitus. Oikein paljon onnea vielä kerran vauvauutisesta. :)

  VastaaPoista
 10. Mahtavaa tekstiä! Itse luulen, että murskailen mennen tullen ennakkoluuloja näiden kahden erityisen pojan kanssa. Tsemppiä ja haleja odotukseen! <3

  VastaaPoista
 11. Voihan ennakkoluulot. Hassua, itselleni ei tullut edes mieleen, miten teidän lapsenne on saanut alkunsa, lähinnä oletin sen tapahtuneen "normaalisti" niin kuin yleensäkin oletus on, jos joku on raskaana eikä ole puhunut, että kävisi läpi hedelmöityshoitoja. Se on jännä, miten paljon vammaisiin ja etenkin heidän seksielämäänsä liittyy ennakkoluuloja. Sokealta ystävältäni kysyttiin, miten hän on onnistunut harrastamaan seksiä, kun oli siis raskaana. Hän vastasi siihen, että "laitapa ens kerralla silmät kiinni, ei kai siinä tarvi toista silmiin kattella". Hän osaa suhtautua huumorilla (yleensä), mutta kyllähän se silti satuttaa.

  Ja näitä ennakkoluuloja liittyy jotenkin lisääntymiseen ihan hirveästi muutenkin: Ajankohtaan (kaks vuotta naimisissa, varmaan joku ongelma), lapsilukuun (oli varmaan vahinko toi kolmas), ikäeroon (eikö ne osaa käyttää ehkäisyä), sukupuoleen (no kun teillä on jo tyttö niin eiks nyt ois kiva saada sitten se poika) jne. Ja myös siihen, että kun nuori ihminen odottaa toista lastaan, niin kuin minä, niin "toiset ne vaan sikiää helposti", vaikka takana on katkeria menetyksiä.

  Tulipa vuodatus. Mutta siis piti sanomani, että hyvä kirjoitus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seksielämä onkin kiinnostanut monia pyörätuoliin joutumiseni jälkeen, mutta ymmärrän sen - onhan sekin iso osa elää, toisilla isompi ja toisilla pienempi. Ja mahtavasti näkövammainen ystäväsi suhtautui ennakkoluuloon seksin suhteen, nostan hattua!

   Ja totta että ennakkoluulot lisääntymiseen kasvaa papin aamenen jälkee. Hyvä kun ei alttarilla jo kysytä, että onko pulla uunissa! :D Kiitos tosi hyvästä kommentista! :) Kivaa syksyä!

   Poista
 12. Musta on jotenkin niin surullista ja väsynyttäkin, että kaikissa (hmm muotoilisinko nyt vaikka) vähemmistöperheitä koskevissa ennakkoluulojen top kolmosessa taitaa aina olla seksi/seksuaalisuus. Arg! Ärsyttää kaikkien puolesta. Eihän keneltäkään "keskivertoheterovanhemmalta" koskaan kysytä et mites ne teidän lapset sai alkunsa tai miten teillä sitä seksiä oikein harrastetaan. Paitsi jos niitä lapsia ei kuulukaan niinkuin oli oletettua niin johan alkaa kyselyt et teettekö nyt varmasti sen oikein. Äää! Tsemppiä noiden pöllöjä kyselevien kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän tunteen ja se on niin totta! Seksi ja seksuaalisuus on kuitenkin isossa osassa elämässä ja joillekin se on isompi juttu kuin toisille. Kiitos kommentista! :)

   Poista
 13. Hyvä kirjoitus! Ennakkoluulothan nimenomaan syntyvät niistä asioista joista ei puhuta tai joista vaietaan. Kaikista pahin on kuitenkin spekulaatiot toisen selän takana ja niiden vaikutus ennakkoluulojen muodostumiseen. Äh. Harmi, että itse olet joutunut kohtaamaan näin paljon ennakkoluuloja. Mutta se on erityisen hienoa, että nyt olet tässä ja murrat niitä ennakkoluuloja ja ehkä joku toinen vastaavassa tilanteessa ei joudu kohtaamaan näitä samoja juttuja sinun ansiosta <3

  Kaikkea hyvää odotukseen! Olen super-onnellinen teidän puolesta. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Såfin! <3 Syyllistyn itsekin spekuloimiseen ja ennakkoluuloihin, mutta pyrin pitämään ne visusti pääni sisällä ihan omien kokemuksieni vuoksi. Ennakkoluulot kuuluvat kuitenkin elämään.

   kiitos ihana! <3

   Poista
 14. Oikeasti ei ole yhtään hauskaa, että joudut kuulemaan noin tökeröitä kommentteja, mutta olen tässä silti hihitellyt mielessäni kun makoilen sängyllä, imetän ja luen blogeja ja yritän miettiä, että mihin ihmeessä imettäessä tarvitaan jalkoja :D

  Valtavasti onnea odotukseen! <3

  T anonyymi L

  VastaaPoista
 15. Onnea odotukseen! Toivottavasti saat nauttia raskaudesta rauhassa ilman enempiä ennakkoluuloja! Raskaana ollessa sitä on saanut kuulla kaikenlaista jo ilman pyörätuoliakin,,,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! <3 Ja totta, että raskaus itsessään jo asettaa maalitauluksi. :)

   Poista
 16. Ystävälläni on selkäydinvamma. Synnyttänyt alateitse kaikki viisi lastaan, ja kaikki lasten hoidosta ja vaipan vaihdosta seksiin sun muuhun onnistuu hyvin ennakkoluuloista huolimatta!

  VastaaPoista
 17. Ihmisten ennakkoluulot ovat asia, mikä harmittaa ja monesti jopa vihastuttaa. Ennakkoluuloja tulee olemaan varmasti aina, vaikka nykyään tiedon saaminen onkin suht helppoa. Onneksi jokainen itse tietää miten omat asiat ovat. :)

  Ihanaa odotusta teidän perheelle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, mutta valitettavasti ennakkoluulot kuuluvat elämään. Kiitos! <3

   Poista
 18. Tosi hyvä postaus! Ihmiset eivät kyllä välillö ajattele yhtään mitään.. Pitkästä aikaa tänne löysin lukemaan, joten onnea tulevasta pienokaisesta!

  VastaaPoista
 19. Siis missä sulle on ees puhuttu noin tökerösti? Täällä blogissa vai jopa päin naamaa? :O Häpeä on kyllä nykyajasta kadonnut, ihmiset sais miettiä paljon enemmän, mitä muut niistä aattelee ennen suunsa avaamista tai näppäinten näpytystä.

  Kun toi ei edes ole sitä ystävällistä kysymistä, jota edellinen näkövammainen kommetoija peräänkuulutti - vaan noi on valmiiksi olettavan sanamuodon sisältäviä tölväisyjä, joihin vastatessa joutuu puolustuskannalle, asiallisen kertomisen sijaan. Menkää itteenne kaikki urpot, ja miettikää käytöstapojanne. >:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa kommenteista on tullut päin naamaa, osa on tullut esiin somessa ja osan olen kuullut juoruina. Pahin on ehkä henkisesti ollut se, kun minua ei uskottu lapseni äidiksi, mutta näistä tilanteista selviää huumorilla ja positiivisella ajattelulla, mutta sanotaanko että osassa olen jäätynyt täysin enkä keksinyt mitään järkevää takaisin sanottavaa. Ennakkoluulot kuuluvat elämään, mutta luulen että nekin ovat kaikessa ärsyttävyydessään jokseenkin tarpeellisia.

   Poista
 20. Hyvä postaus. Jopas on ihmisillä ihmeellisiä ennakkoluuloja.

  VastaaPoista
 21. Kuules ihanuus, sulle olisi tunnustus blogissani :)

  http://my-fantazya.blogspot.fi/2016/10/tunnustus-blogilleni.html

  Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana! Käyn kurkkimassa, vaikkain TODELLA myöhässä! <3

   Poista
 22. Äh mitä kommentteja olet selina joutunut kestämään :(

  VastaaPoista
 23. Olipa hyvä kirjoitus. Pyörillä liikkuven seksuaalisuus on aihe, josta ei paljon julkisuudessa keskustella. Siksi onkin niin hyvä, että nostit aiheen esille. Ihmisiä varmasti asia mietityttää, ja tiedon puute on omiaan kehittämään hölmöjä käsityksiä.

  Onnellista raskausaikaa koko perheellenne!

  VastaaPoista
 24. Jesta mitä juttuja ihmiset päästelee suustansa. Uskomattomia. :D Annilta kysyi entinen työkaveri kun Ava syntyi että kasvatetaanko me siitäkin lesbo. Öö joo, meijän kummankin vanhemmathan on myös päättäneet et hei, kasvatetaanpas tää niin et se tykkääki tytöistä :D Välillä mietin että missä ihmisten järki on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. VOI EI! Mä en kestä! Minua ei ole koskaan hävettänyt ihmisten itseeni koskevien kommenttien puolesta mutta tämä ihminen veti kyllä pohjat! Höh! :/

   Poista
 25. Ihana kun kirjoitat näitä! Ainakin omalta osaltasi teet valtavasti töitä niiden ennakkoluulojen vähentämiseksi.

  Meillä on neljä pientä lasta ja välillä joku katsoo oikeudekseen tivata, moniko heistä on vahinkoja. Ei kai kenenkään lasten määrä tai niiden aikaansaantitapa kuulu edes kenellekään muulle...

  Kaikkea hyvää loppuodotukseen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäsit! Ja kamalaa että olette saaneet tuolaisia kommentteja. :( Kiitos paljon! <3

   Poista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä, vaikka joskus vastaaminen voi kestää! Kiitos kommentistasi! ♥