maanantai 5. syyskuuta 2016

Erilainen raskaus

Vuosi sitten makasin sairaalamme teho-osastolla kouristaen kivusta ja dystoniasta. Muistan silmissäni vilisevät valot, tunteen, kun lääkettä annostellaan suoneeni ja kaikki ne sänkyni ympärillä hälyttävät laitteet. Lääkärit yrittivät tehdä kaikkensa helpottaakseen oloani, mutta turhaan. En halunnut lääkeuneen, en enää, joten yritin sinnitellä ja puskea itseni ehkä siihenastisen elämäni kovimman kivun ja tuskan läpi, kunnes kaikki pimeni. Yhtäkkiä oli aivan hiljaista, avasin silmäni ja näin äitini sänkyni vieressä. Hän katsoi minua kuin silloin lapsena sairastuessani, hellästi ja rakastavasti, ja silitteli hikistä otsaani. Minulla oli kummallisen turvallinen olo, vaikka kivut repivät sisuskalujani ja salpasivat henkeni - olin luovuttanut enkä jaksanut taistella enää. Yhtäkkiä hän sanoi ne sanat, jotka kuulin jälleen katsoessani positiivista raskaustestiä tärisevissä käsissäni: "Älä luovuta. Sinä tiedät, mitä ihanaa sinulla on edessäsi ja tiedät, että juuri se haave tulee vielä toteutumaan. Luota nyt vain minuun ja parane!" Silloin en uskonut äitiäni. En siinä teho-osaston hikisellä sängyllä maatessani kipeänä, rikkinäisenä ja luovuttaneena. En vaikka olisi pitänyt - äidithän tietävät kaiken!

"Istuin aivan hiljaa taksissa ja katsoin lumoutuneena kuinka ohikiitävät maisemat vilisivät silmissäni. Mieleeni muistui elävästi se elokuinen päivä, jolloin tiesin kaiken muuttuvan ja minusta tuntui samalta juuri silloin - tämäkin päivä muuttaisi jälleen kaiken. Keväinen auringonpaiste kimalteli auton ikkunaa vasten ja talvi oli jo väistymässä kevään tieltä. Kelasin tutun poliklinikan ulko-oven eteen ja epäröin hetken. Mieleeni muistui kaikki se jännitys, pelko ja epävarmuus, mutta samalla muistot siitä pakahduttavasta onnesta, rakkaudesta ja ilosta, kun näin vuosia sitten ensimmäistä kertaa pienen sydämen sykkivän minuun päin käännetyllä ruudulla. Otin miestäni kädestä kiinni ja katsoin häntä hetken kuin etsiäkseni hänen kasvoiltaan edes pientä epäröivää katsetta, mutta ei. Hän oli täysin rauhallinen ja kysyi minulta hymyillen, että joko mennään. Se hymy sai pulssini tasaantumaan, vedin syvään henkeä ja avasin keskussairaalamme äitiyspoliklinikan oven ja kelasin siitä sisään. Matka oli alkanut."
Ote postauksesta: Positiivinen kesäyllätys

"Tämä polkuhan on kuljettu jo kerran ja lopputulos oli paras mahdollinen, joten kaikki menee jälleen varmasti hyvin!", lääkäri sanoi minulle ja miehelleni hymyillen. Istuin pyörätuolissani ja puristin miestäni kädestä varmasti edelleen hengitystäni pidättäen, koska olin henkisesti valmistautunut siihen vaihtoehtoon, että lääkäri sanelee täystyrmäyksen raskaushaaveillemme. Äitiyspoliklinikan ylilääkäri, joka oli perehtynyt papereihini ja sairaushistoriaani, oli vakuuttunut, että kehoni kestäisi uuden raskauden, kunhan valmistelut hoidettaisiin jälleen huolella. Haaveemme voisi siis toteutua ja se tunne oli uskomaton! 

Sanotaanko, että päätös hakeutua perhesuunnitteluun ei ollut helppo. Viime vuodet ovat olleet paitsi perheellemme, myös keholleni hyvin kuormittavia, enkä ollut ollenkaan vakuuttunut, että kehoni tulisi kestämään pitkät ja ehkä rankatkin raskauskuukaudet. Lisäksi mietin luonnollisesti pystyisikö sikiö kasvaa ja kehittyä turvallisesti samalla letkuravinnolla, millä minä elän - sillä ruskealla letkuvellillä, joka on ehkä täynnä ravinteita, mutta herättää silti epäilyksiä. Siksi perhesuunnittelukäynti oli minulle ja miehelleni ehdoton unelmamme toteutumisessa, kuten mielestäni aina, kun suunniteltu raskaus on syystä tai toisesta riskiraskaus.Riskiraskaus kuulostaa pahalta ja ehkä jopa vaaralliselta ja uhkarohkealta, mutta isoimpien riskien minimointi onnistui kohdallani hyvin jo ennen kuin varsinainen raskaus alkoi. Sain heti ensimmäisellä perhesuunnittelukäynnillä listan lääkkeistä, jotka olivat sikiön kasvun ja kehityksen kannalta välttämättömiä lopettaa, jonka jälkeen teimme hoitavan neurologini kanssa suunnitelman lääkityksen purkuun. Lisäksi sain reseptit alkion kehityksen alkuvaiheita suojaavaan foolihappo hoitoon, jonka aloitin, kun lääkkeiden purku oli valmis sekä pistettäviin verenohennuslääkkeisiin, jotka aloitin heti positiivisen raskaustestin jälkeen. Tärkeässä asemassa raskauden suunnittelussa oli myös ravitsemusterapeutin arvio letkuravinnon riittävyydestä sekä minulle, että kasvavalle sikiölle ja  vatsakirurgin hyväksyntä peg-avanteen osalta. Nämä suunnitelmat aloittivat matkamme kohti haaveemme toteutumista ja matkamme ensimmäinen etappi, positiivinen raskaustesti, toteutuikin yllättävän nopeasti - heti, kun sille annettiin mahdollisuus.Viime kevään aikana tehty lääkityksen purku ei suinkaan käynyt helposti hyvistä suunnitelmista huolimatta. Kärsin voimakkaista dystonisista väännöistä ja spastisuus lisääntyi, kun sikiölle vaaralliset kouristus- ja dystonialääkkeet purettiin kokonaan. En halunnut kuitenkaan ottaa lääkkeiden osalta mitään riskejä, vaan yhdessä hoitavien lääkäreideni ja teratologisen tietopalvelun kanssa päädyimme minulle riittävään lääkitykseen, joka olisi sikiötä ajatellen mahdollisimman turvallinen. Ihanne tietenkin olisi, ettei raskausaikana odottava äiti söisi mitään ylimääräisiä istukan kautta imeytyviä lääkkeitä, mutta minun kohdallani sairauteni aiheuttamat riskit arvioitiin sikiön terveyden kannalta suuremmiksi kuin nykyisen lääkitykseni. Nyt voin jo onneksi paremmin, kun elimistössäni porskuttaa pienen kesäyllätyksemme lisäksi aimo annos raskaushormoneja, jotka ovat helpottaneet neurologisia oireitani, mutta myös muovanneet minusta näiden kuukausien aikana aikamoisen hormonihyrrän itkupotkuraivareineen ja vollotuksineen! Osaan kuitenkin olla hyvin kiitollinen näistä ihanan kamalista raskaushormoneista, koska ne helpottavat tässäkin raskaudessa suurelta osin dystoniaoireitani, mikä olikin suuri helpotus lääkityksen purun vuoksi tulleiden ongelmien jälkeen.

Vaikka suunniteltu raskautemme onkin kaikkien mahdollisten kriteerien mukaan riskiraskaus, en kuitenkaan ajattele, että olemme ottaneet sairauteni vuoksi raskauden suhteen liian suuria riskejä - tämä on vain hieman erilainen raskaus. Toki raskausajan komplikaatiot ovat mahdollisia kenelle tahansa odottavalle äidille, ei vain yleistynyttä dystoniaa ja CRPS-oireyhtymää sairastavalle, mutta koen, että olemme vauvan kanssa turvassa sairaudestani huolimatta. Luotamme siis lääkäreihimme ja heidän arviointikykyynsä täysin ja he seuraavatkin minun ja vauvan vointia kuukausittain sairaalan polilla. Raskausaika on kenelle tahansa odottavalle äidille mullistusten aikaa niin henkisesti kuin fyysisesti. Keho muuttuu, tunteet myllertää, kiukuttaa, itkettää ja naurattaa yhtä aikaa ja esikoisen pyllyn pyyhkiminen voi saa aikaan jopa kaikessa koomisuudessaan hysteerisen yökkimisrefleksin, mutta hei paras palkinto odottaa ja tiedän sen ilman äitiänikin!


Vielä loppuun pikakuulumiset oman navan takaa! Pahoinvointi ja väsymys kelaavat edelleen mukana, mutta pientä helpotusta on vihdoin havaittavissa. Viime kontrollissa saimme kuulla, että pieni ihmeemme on jälleen kasvanut ja kehittynyt täysin raskausviikkojen mukaisesti ja hän on myös osoittanut isosiskonsa elkein olevansa hyvin aktiivinen tapaus ensimmäisten liikkeiden tuntuessa selvästi jo 15. raskausviikosta lähtien. Nyt täällä potkitaan jo niin selvästi, että myös tuleva tuplaisi on päässyt tuntemaan vauvan eloa vatsani läpi. Voi tätä raskauden tuomaa onnea!Palaan alku- ja keskiraskauden fiiliksiin sekä omiin tuntemuksiini vielä myöhemmin omassa postauksessaan.

Ihanaa alkanutta viikkoa kaikille! 

 

♥: Selina

 

34 kommenttia:

 1. Onnea hirmuisesti! En ole aiemmin kommentoinut, mutta lukenut sitäkin ahkerammin niin ihanan positiivista ja rehellistä blogiasi kaikista vaikeuksista huolimatta. Nyt en voinut olla onnittelematta ja kertomatta, että täällä on alkuvuoden 2017 raskaustoveri väsymyksineen ja pahoinvointeineen. :)

  Heidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista ja ihanasta kommentista Heidi! :) Tsemppiä sinulle kovasti väsymykseen ja pahoinvointiin - se on täällä läsnä edelleen! Mutta on tämä kaiken sen arvoista. <3

   Poista
 2. Hei Selina!

  Jäin koukkuun blogiisi heti ensikerralla, kun siihen jotain kautta törmäsin viime keväänä. Odottelin loppukesästä kovasti uutta postaustasi, ja lopulta se sieltä tupsahti. Ja voi, miten ihana, kun syykin postaustaukoon oli mm. noin uskomaton asia, pieni lapsentaimi sydämesi alla.
  Ihailen valtavasti sitä positiivisuutta, joka sinusta huokuu postauksissa. Et ole yli-ihminen, mutta näet valon ja toivon, ja kuvaat elämän kaikki puolet niin koskettavan kauniisti.
  Itselläni tätä syksyä varjostaa kova kaipuu, kun toiveistani ja "etsinnöistäni" huolimatta en ole löytänyt rinnalleni kumppania. Omaa lastakin on ikävä, kun sitä ei vielä ole... Onneksi on kummilapset, joiden kasvua saa seurata läheltä <3

  Toivon sinulle mitä onnellisinta odotusta ja kaikkea muutakin hyvää alkaneeseen syksyyn!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei marrie! Kiitos ihanasta kommentista! <3 Postaustauko venyi harmittavan pitkäksi, mutta täällä ollaan taas, vaikkakin kaukana edellisestä tahdista! Hiljaa hyvä tulee ja kunhan saavutan jossain vaiheessa sen raskausajan energiaboostin, niin täältä pesee! ;)

   Toivon sinulle kaikkea hyvää ja sitä että saavutat kaiken mistä haaveilet! <3 Ihanaa alkanutta syksyä!

   Poista
 3. jännä miten onnellinen voi olla toisen, tuntemattoman ihmisen puolesta. ihanaa että tähän maailmaan mahtuu myös vähän erilaisia raskauksia mitä yleensä- ja teiän haave toisesta lapsesta toteutuu ♥ hyviä vointeja sinne suuntaan :-)

  VastaaPoista
 4. Hirmu mielenkiintoista lukea tästä. Ihanaa kun kaikki ovat olleet kannustavia ja olitte rohkeita ja uskalsitte unelmoida! Luulin ettei mulle tulis ihan pian vauvakuumetta tai masuikävää mut kyllä näitä lukiessa se vaan hiipii takas vaikka vauva on vasta 1kk :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! :) Voi ei, muistan tuon tunteen! ;) Tsemppiä vauva-arkeen! <3

   Poista
 5. Hei♥ Miten kannustava ja ihana kirjoitus. Tulin vain kertomaan kuinka ihailtavaa elämänasenteesi on, olet vahva ♥
  -Janita

  Janitakarolina.blogspot.fi

  VastaaPoista
 6. Kyynelsilmin luin tämän postauksen. Oot kyllä mielettömän vahva nainen ja joutunut kestämään niin paljon. :/ Ja niin kuin olen jo monta kertaa sinulle sanonut, niin olen niin onnellinen odotuksestasi.♡♡ Oot ihana.♡♡

  VastaaPoista
 7. Oot todella rohkea! Voimia kovasti raskauteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rohkeasta en tiedä, mutta uskalsin unelmoida ja uskoa. Nyt vaan pitää vielä luottaa, että kaikki menee hyvin. <3 Kiitos!

   Poista
 8. Kiitos samoin sinulle ihanaa syyskuista viikkoa. Onpa kiva lukea kuulumiasi ja että kaikki on hyvin. Olet varmasti neulonut jo kaikkea söpöä vauvalle. Olisi kiva lukea vauvaneuleistasi ja nähdä niistä kuvia. Toki minua kiinnostaa kaikki käsityöt, joten kässäpostausta odotan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole vielä neulonut vauvalle mitään, koska voin pahoin ja olen väsynyt. Vielä on onneksi aikaa! ;) Katsotaan millaisia neuleita tänne blogiin asti päätyy! ;)

   Poista
 9. Voi Selina mitä onnea siellä eletään <3

  VastaaPoista
 10. Voi kuinka suuri yllätys odottikaan kun avasin blogisi pitkästä aikaa! Onnea valtavasti, aivan ihanaa! :)

  VastaaPoista
 11. Vaikea kirjoittamalla edes ilmaista, kuinka onnellinen olen teidän puolestanne! Ja voi tätä ihailun määrää, ootte niin rohkeita! Te jos jotkin olette perheenlisäyksen ja onnen niin täydellisesti ansainneet! A-murusta tulee varmasti huikean hyvä isosisko :') Ja sä olet aivan varmasti yksi vahvimmista ihmisistä, kenet tiedän! <3 Suuren suuret tsempit ja onnea odotukseen!! :) <3

  VastaaPoista
 12. Onnea raskausmatkaan! Sulla on ihana paita, onko se jonkun valmistajan vai saako sitä kankaana? Ihastuin ♥.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Paita on oikeastaan mekko ja se on Me&I:n mallistosta, olisiko ollut vuoden 2012? :) Se on kyllä ihana! :)

   Poista
 13. <3 Riskiraskaus on kyllä sanana pahaa enteilevä, mutta upeasti nykyään hoidetaan ja seurataan. Omakin raskaus muuttui riskiksi, kun kuopus meinasi tulla ennenaikaisesti. Oikein hyvää vointia sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hoito on nyt aivan yhtä hyvää kuin A:n raskausaikana. En voisi parempaa toivoa!

   kiitos! <3

   Poista
 14. Ekan kerran laitan viestiä.olet tosi rohkea ,tuttuja ajatuksia itse käynyt kaksi raskasta odotusaikaa perus sairauteni takia ..jotka jätti.jälkensä perus sairaus pahentui.edessä leikkaus mutta kaikki sen arvoista .. ilman lapsia ei olisi mitään.se antaa voimaa kun en tiedä miten elämä tulee jatkumaan leikkauksen.jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun laitoit kommenttia, kiitos siitä! :)

   Tsempppiä leikkaukseen! Toivon, että kaikki menee hyvin! <3

   Poista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä, vaikka joskus vastaaminen voi kestää! Kiitos kommentistasi! ♥