keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Ihan sakeeta ruokaa!

Olen jakanut teille blogihistoriani aikana muutamia helppoja kotiruoka reseptejä arkeen. Mielestäni kotiruoan tulee olla tietenkin herkullista, terveellistä ja ravitsevaa, mutta myös helposti ja nopeasti valmistettavaa. Näin se kiireisempikin vanhempi pystyy välttämään perheen tärkeissä ruokailuhetkissä ne kauppojen tuomitut mikroateriat ja puolivalmisteet, vaikka ihan hyvää matskua nekin taitavat nykyisin olla. 


Minulta kysytään usein millaista ruokaa pystyn syömään tai lähinnä nielemään turvallisesti. Nielemisvaikeuden suurin riski on aspiraatio, eli ruoan kulkeutuminen keuhkoihin ja tästä seuraava aspiraatiokeuhkokuume. Se on se riski, joka otan joka kerta laittaessa jotain suuhuni. Kohdallani tärkeintä turvallisessa suun kautta syömisessä on ruoan koostumus. Sen pitää olla mahdollisimman viileää, soseutettua ja sopivan sakeaa, ihan sakeeta ruokaa, mutta luonnollisesti myös hyvää! Sauvasekoitin, monitoimikone ja apteekista saatava sakeutusjauhe ovat ruoan valmistuksessa pääroolissa. Nyt käytössäni oleva sakeutusjauhe on suoraan sanottuna kamalan makuista, joten en sakeuta sillä muuta kuin ruokia. Nesteiden sakeuttamiseen soveltuu paremmin sakeutusjauheet, jotka jättävät sakeutetun nesteen kirkkaaksi tämän yksilön tarjoaman harmaan liisterin sijaan. Voisin myös syödä tavallista kotiruokaa soseutettuna, mutta siinä on omat haasteensa lämpötilojen suhteen. Kädenlämpöinen tai lämpimämpi ruoka on vaikeampaa käsitellä nielemisprosessin aikana ja rehellisesti sanottuna kylmä soseutettu kotiruoka tuo ensimmäisenä mieleeni lasten purkkiruoat - kaikki sekaisin yhteen mössöön ja nam, päivällinen on katettu! Ei kiitos! Millaista ruokaa sitten syön? Tässä kolme suosikkiani.
Mangorahka:

Mangorahka on sellainen ruoka, jota syön päivittäin. Kylmä paksu rahka, johon sekoita Bonnen mangopyreetä ei kaipaa edes sokeria maistuakseen herkulliselle. Joskus tuunaan mangorahkaa lisäämällä siihen passionhedelmää. Jos valmiin rahkan koostumus on liian löysää, sakeutan sen sakeutusjauheella.

Tonnikalamössö:

Kylmien ja maistuvien suolaisten ruokien löytäminen on ollut ehkä haasteellisinta. Olen aina pitänyt kalasta enkä tiedä mitään parempaa uuniperunoiden kanssa kuin mössö, jota söin jo lapsuudenkodissani. Mössöön voi laittaa vaikka mitä, mutta paras mössö syntyy tonnikalasta. Valmistan mössön soseuttamalla tehosekoittimessa palan sipulia ja purkillisen tonnikalaa. Sitten lisään seokseen hieman pippuria, ripauksen suolaa, sitruunamehua ja purkillisen ranskankermaa. Soseuettu tonnikala ja sipuli on valmiina seoksena todella löysää, joten tonnikalamössö vaatii ehdottomasti sakeutuksen. Kylmä ja sakeutettu tonnikalamössö maistuu sakeutuksesta huolimatta myös Isimiehelle ja hän laittaakin sitä monesti rapeaksi paahdetun ruisleivän päälle.


Mehujää:

Mehujäät olivat ensimmäisiä ruokia, mitä harjoittelin syömään suun kautta. Nieluni aistii vielä kylmän, joten sen vuoksi mehujään syöminen on turvallisempaa kuin lämpimien koostumusten. Ainoa ongelma on aika, eli mehujää pitää pureskella ja niellä nopeasti, ettei se sula liikaa ja vaikeuta nielemistä nestemäiseksi muuttuvan koostumuksensa vuoksi. Valmistan mehujääni aina itse, koska se on niin helppoa ja vaivatonta. Loraus mehua, ripaus sokeria ja pakastus. Nam!


 

♥: Selina

 


Maistuisiko sinulle minun sakeat lempparit?

32 kommenttia:

  1. Ihana lukea, että pystyt syömään noin herkullisen näkösiä ruokia! :) Maistuis mullekki noi kaikki.

    VastaaPoista
  2. Mangorahka mäyttää ja kuulostaa herkullisesta. Sitä siis minulle, kiitos! Tykkään tosipaljon rahkasta. Laitankin heti ostoslistaani Bonnen mangopyreen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä en ole testannut. Rahka ja mangopyree odottaa jääkaapissa.

      Poista
  3. Tuo tonnikalamössö ananaksella rikastettuna ja jiskus tuorejuustolla tuunattuna toimii meillä toastejen ja patonkien täytteenä. Ja jos yli jää vedän sitä mielelläni ihan vaan sellaisenaan. Nam. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietinkin että voisin kokeilla ranskankerman sijaan tuorejuustoa, niin sitten mössöä ei tarvitsisi sakeuttaa niin paljon - kiitti vinkistä! :) Ananas kuulostaa myös hyvälvä! Nälkähän tässä tulee :D

      Poista
  4. Mielenkiintoista luettavaa! :D Mä itse innostuin viime kesänä myös kaikenlasista erilaisista (ja kauniista) mehujäistä. Se oli sellainen ahaa-elämys, että niihin voi laittaa myös muita soseita ja mehuja vaikkapa kauniiksi kerroksiksi. Eli minulle kyllä kelpaisi tällaiset ruuat! <3

    Ps. tuosta sakeuttamisaineesta en ollut kuullut aiemmin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla Såfin! <3 Mä teen myös erilaisia mehujäitä, mutta nyt suosikkina on perus appelsiini-sitruuna ja sitten sama seos cokis-esanssilla. Maistuu aivan coca colalle ja on samalla ihana raikas! ;)

      Poista
    2. Niin ja sakeutusaine on uusi tuttavuus minullekin nielemisvaikeuden alettua. :) Käsittääkseni tämän kaltaista tuotetta voi käyttää myös vauvoilla, jos vauva tarvitsee sakeutusta maitoon esim. refluksin vuoksi. Ja asiasta oikeasti tietävät, korjatkaa toki jos olen väärässä! :)

      Poista
  5. sakeuttamisjauheet on hyvinkin tuttuja kun on hoitanut paljon vanhuksia ja joka kerta mietin että maistuuko se sakeutusjauhe joltain kun sakeutan maidon tai mehun? ja se jauhe mikä siis ei muuta väriä mitenkään vaan pelkästään sakeuttaa, mutta vaikuttaakohan se makuun jotenkin, mielenkiintoista :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä tuote ainakin maistuu!! :D Maistoin kuntoutuksessa tosin sellaista joka ei jättänyt kummallista makua edes veteen ja sakeutuksen jälkeen vesi pysyi kirkkaana geelinä. Sitä olikin ihan kiva lusikoida! :) Tämän nykyisen kanssa kokeilin sakeuttaa juuri simaa ja lopputulos oli samea sima ja paha maku.

      Poista
  6. Onpas kivoja ruokia, menis varmasti itselläkin ;) Oletko kalan ystävänä kokeillut lohitahnaa? Itse pidän siitä kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilin kerran, mutta ostin savulohta, niin koostumuksesta tuli jotenkin rakeinen. Tosin kalatiskiltä ostettu pala oli todella ohut ja rapean ja kuivan oloinen, joten se saattoi johtua siitä. :)

      Poista
  7. Tuo mangorahka on varmasti hyvää. :) Oli kiva lukea tämmöinen postaus. :)

    VastaaPoista
  8. Nam, mulle maistuis kyllä nuo kaikki :) Me tehdään usein tonnikalatahnaa uutena vuotena sekä vappuna patongin päälle laitettavaksi.

    VastaaPoista
  9. Kaikki kuulosti siltä, että tykkäisin itsekin. Erityisesti tuo tonnikalajuttu. Oi nam. Mukavaa, kun avasit asiaa ja mitä pystyt syömään.

    VastaaPoista
  10. Tää on mielenkiintoinen teksti, vaikka on paljon juteltu ja oon lueskellu sun blogia en o hoksannu miten vaikeeta just esimerkiksi tää nieleminen sulle on :) Ja noi sun reseptit... mä en ees syö tonnikalaa ja silti tekis mieli kokeilla :D Hieno teksti S!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että tykkäsit! No ei muuta kuin tonnikalaa ostamaan! ;) <3

      Poista
  11. Tämä oli kyllä mielenkiintoinen postaus, kiitos! :D Tuommosta tonnikalatahnaa voisinkin kokeilla tehdä, me on tehty tonnikala-raejuustoseosta lettujen / vohveleiden päälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! :) Jos kokeilet tonnikalamössöä ilman sakeutusta, niin tonnikalaa ei kannata jauhaa tai sitten mössöön voi lisätä erään kommentoijan ideaa kopioiden tuorejuustoa. Ilman sakeutusta tämä minun versio ei pysy leivän päällä! ;)

      Poista
  12. Mä luin ensin että kalan makuista sakeitusjauhetta! Menis just ehkä tonnikalan kanssa ;-) Täällä Englannissa myydään valmiita tahnoja, mutta parasta ja terveellisempää tulee tietysti kun tekee itse... Mangorahkaa täytyy kokeilla, kuulostaa tosi hyvältä. Mukavaa kevättä teidän perheelle. Ps. Tosi kiva blogi sulla :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Ai jaa! Piti käydä itsekin tarkistamassa! :D Kiva että tykkäät blogistani ja ihanaa kevättä myös sinne Englantiin! <3

      Poista
  13. Oi että, tuli niin hyvä mieli, että pystyt maistelemaan noin herkullisia juttuja! <3 Sakeuttaminen on terminä ihan uusi mulle, aina oppii jotain uutta, kun lukee sun juttuja :) Mukavia päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla lillamy! <3 Mukavaa viikonloppua ja vappua! :)

      Poista
  14. Mielenkiintoinen postaus. Tällaisia juttuja ei ole tullut mieleen, kun olen joskus potilaiden ruokia sakeuttanut. Kiva blogi sinulla. Pitääkin alkaa seuraamaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että tykkäsit Minna ja kiitos! :) Kivaa vappua!

      Poista
  15. Mehujäät! Ostin talvella muotit ja testailin erilaisia. Ehdottomasti parhaimmat oli vesipitosista hedelmistä tekemäni! Päärynä esim on todella jees, kun blendaa sitä niin pitkään että lopputulos on pelkkää vettä. Ei tarvitse sokeriakaan :) veriappelssiineista tuli myös todella hyvää, ja sain isänikin huijattua sellaisia syömään, eikä hän todellakaan uskonut että siinä oli vain hedelmää.
    Kokeilin talvella tehdä myös teestä mehujäätä, mutta unohdin täysin, että pakastaminenhan vesittää maun täysin! Niin että teen pitäisi olla huomattavan paljon voimakkaampaa.

    Teen kotona usein coldbrew kahvia, ja testasin siitäkin mehujäätä. Ihan hirveetä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi veriappelsiinista tehty mehujää kuulostaa liian hyvälle! Rakastan kaikkea kirpeää ja hapanta! :) Pakastaminen vie tosiaan maut mennessään, joten itsekin teen hyvin vätkiä mehujäitä. ;)

      Poista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä, vaikka joskus vastaaminen voi kestää! Kiitos kommentistasi! ♥