tiistai 20. lokakuuta 2015

Voihan porkkana!

"Popsi popsi porkkanaa, hampaita se vahvistaa..."

Voihan porkkana! Tämän syksyn kohokohta pikkuiselle A-murulle oli varmasti se päivä, kun hän sai vihdoin mennä mummon kanssa hänen omalle pienelle porkkanamaalle nostamaan porkkanat, joita hän on hoitanut, ihastellut ja kastellut pienellä kastelukannullaan koko pitkän kesän. Mietin kuinka pitkältä pienestä tytöstä on mahtanutkaan tuntua se aika siitä pienestä maahan kylvetystä siemenestä siihen päivään, kun maasta nousi se täydellinen porkkana - A-murun oma poottana!


Porkkanat ovat A-murun suurta herkkua ja niiden avulla hänet saa tekemään melkein mitä vain! Leikkihuoneenkin siivoaminen sujuu paremmin porkkanaa rouskutellen - voitteko kuvitella? Porkkanaa on kiva roiskuttaa myös kerhossa välipala-aikana, kotona aamupuuron jälkeen tai ihan muuten vain - niin ja vitamiinit tulevat kaupanpäälle! Porkkana on toki hyvää sellaisenaankin, mutta se on erityisen hyvää mehevässä porkkanakakussa ja pehmoisissa porkkanasämpylöissä, joten porkkanan nostotalkoiden kunniaksi meillä herkuteltiin muutenkin kuin nakerrellen raakaa porkkanaa A-murun tapaan.

Mehevä porkkanakakku 
(pellillinen)

Pohja:
- 6 munaa
- 5 dl sokeria
- 6 dl jauhoja
- 4 tl leivinjauhetta
- 3 tl vaniljasokeria
- 2 rkl kanelia
- 9 dl hienoksi raastettua porkkanaa
- 300g margariinia

- Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. 
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne varovasti nostellen munasokerivaahtoon vuorotellen porkkanaraasteen kanssa.
- Levitä taikina uunipellille tasaisesti ja paista kakkua uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.
- Jäähdytä pohja.

Kuorrute:
300g sulatejuustoa
100g margariinia
4 dl tomusokeria

- Vatkaa sulatejuusto ja margariini sähkövatkaimella tasaiseksi seokseksi kulhossa.
- Lisää tomusokeri ja vatkaa uudelleen.
- Levitä kuorrute jäähtyneen pohjan päälle ja nosta jääkaappiin hetkeksi jähmettymään.
- Leikkaa terävällä veitsellä annospaloiksi ja nauti! 

Tämä porkkanakakku on erittäin mehevä ja herkullinen, mutta myös todella makea, ainakin sokerin määrästä päätellen, joten halusin leipoa sen vastapainoksi jotain terveellistä, ja mikäpäs sen parempi keittopäivän ruokaseura kuin uunituoreet sämpylät!


Pehmeät porkkanasämpylät


-5dl vettä
- 4dl porkkanaraastetta
- 1pss kuivahiivaa 
- 1tl suolaa
- 2 rkl hunajaa
- 12dl hiivaleipäjauhoja
- 100g margariinia

- Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja lisää siihen suola ja hunaja.
- Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja lisää se taikinaan. 
- Lisää porkkanaraaste ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa hetken ja lisää sula margariini.
- Anna taikinan kohota ainakin 30  minuuttia ja leivo sämpylöiksi. Kohota sämpylöitä ennen paistamista noin 15 minuuttia.
- Paista uunissa 225 asteessa 15-20 minuuttia.



Porkkanasta on moneksi, eihän se suotta ole Suomen toiseksi suosituin juures! Rouskis!


 ♥: Selina



Maistuuko teille porkkana?

22 kommenttia:

  1. Meillä on ihan samanlainen popsija! :D porkkana maistuu aina ja sämpylöihin laitetaan aina porkkanaa mukaan :) se on varmaan niin makeaa että maistuu. Bataatti on myös ollut kestosuosikki

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Porkkanat on terveellistä popsittavaa pikkuisille pupuille! <3

      Poista
  2. Niin ihana A-muru <3 <3 Ja poottanat :D En kestä <3



































    VastaaPoista
  3. Porkkana on kyllä hyvää...ja erityisesti se porkkanakakku :D!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Porkkanakakku oli mun suosikkileivonnaisia kun söin! Mutta hei, miten niin terveellisestä kuin porkkana voi saada jotain noin sokerista ja rasvaista? ;) Äh ei kannata miettiä! :D

      Poista
  4. Meiän neiti rakastaa raakoja porkkanoita. :) Ja porkkanasämpylät ovat hyviä myös juu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raa'at porkkanat ovat kyllä parasta välipalaa lapsille! :)

      Poista
  5. Nam mitä herkkuja! :) Porkkanakakku on niin hyvää ;p

    VastaaPoista
  6. Toi eka kuva on upea! Porkkanakakku on kyllä herkkua, rasvaa ja sokeria säästelemättä. Meidän nirso 9- vuotiaskin tykkää raaoista porkkanoista. Keitetyt ei sitten kyllä enää maistukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) A ei syö myöskään keitettyjä porkkanoita paitsi muusin seassa. :)

      Poista
  7. Oi ihana A ♡ Porkkana sämpylät on meille tuttujuttu mutta tota porkkanakakkua täytyykin kokeilla, näyttää sen verta hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. A on! <3 Kannattaa kokeilla, porkkanakakku on hyvää! :)

      Poista
  8. Voi kun A-muru on suloinen! Porkkanat on hyviä, varsinkin kesällä sai torilta tosi makeita. Porkkanakakku on aivan ihanaa. Kiitti reseptistä!

    VastaaPoista
  9. Jooooo pitääkin leipoa porkkana sämpylöitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa! Uunituoreet itseleivotut sämpylät voittavat kaupan sämpylät 6-0!

      Poista
  10. Porkkanat on Avankin herkkua! Paitsi kypsennettynä ei suostu syömään :D syksyn hitti oli kun sai mumman porkkanat nostaa maasta ja viedä marsuille evääksi ja osan rouskuttaa itse:)

    VastaaPoista
  11. Suloinen A-muru ja hienot poottanat!

    En olekaan koskaan tainnut leipoa porkkanakakkua, monesti ollut kyllä mielessä. Taidankin testata tätä sinun ohjettasi. :)

    VastaaPoista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä, vaikka joskus vastaaminen voi kestää! Kiitos kommentistasi! ♥