lauantai 10. lokakuuta 2015

Peltileipä

Tiedättekö sen tunteen, kun huomaatte illalla leipäpussin olevan tyhjä, eikä pelkistä murusista saa taiottua kunnon aamiaisleipää edes välikatossa rymyäville hiirille? No on hiiriä tai ei, niin leipää on saatava ja mikäs sen helpompi tapa saada ihana leivän tuoksu aamulla koko taloon kuin helppo peltileipä!



Jaoin blogin Facebook-sivuille pari päivää sitten kuvan Isimiehen herkullisesta iltapalaleivästä - tai pellillisestä - ja silloin minulta pyydettiin ohje tähän helppoon herkkuun. Vaikka tämä ohje onkin ihan superhelppo toteuttaa, niin tämä leipä vaatii kovasti huolenpitoa, kohotusta ja lämpöä tullakseen herkulliseksi ja muhkeaksi leiväksi.

Peltileipä, iso uunipellillinen:
(Taikinan koon vuoksi suosittelen käyttämään yleiskonetta.)

1 litra vettä
2 pss kuivahiivaa
1 dl voisulaa tai öljyä
1 rkl suolaa
2 rkl hunajaa, siirappia tai sokeria. (Itse käytän aina hunajaa.)
3dl kaurahiutaleita
noin 20 dl hiivaleipä- tai sämpyläjauhoja + hieman jauhoja alustamiseen

~.~

- Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja lisää siihen voisula, hunaja, kaurahiutaleet, suola ja kuivahiiva pienessä jauhomäärässä.

-  Lisää suurin osa jauhoista ja anna yleiskoneen tehdä taikojaan vaivaten taikinaan sitkoa muutaman minuutin ajan. Taikina jää melko sitkeäksi, eikä se ole käsin leivottavissa ja näin tarkoituskin. Alusta  kuitenkin käsin taikinaan jauhoja sen verran, että se irtoaa kulhon reunoilta. 


- Kohota taikinaa 45 minuuttia liinan alla lämpimässä ja vedottomassa paikassa.

- Kaada taikina uunipellille jauhotetun leivinpaperin päälle ja ripottele pinnalle hieman jauhoja. Taputtele taikina jauhojen avulla tasaisesti levyksi.

 - Leikkaa veitsellä leivän pinnalle ruudukko painaen veitsi aivan taikinalevyn pohjaan asti. Silloin valmiista leivästä on mahdollista taittaa palasia.


- Anna leivän levähtää ja kohota vielä ennen paistamista noin 30 minuuttia. Voitele leivän pinta vedellä tai munalla. Voit halutessasi ripotella pinnalle kaurahiutaleita tai siemeniä.

 - Paista leipää 200 asteessa noin 40 minuuttia uunin keskitasolla uunin tehosta riippuen.

- Herkuttele tuoreella leivällä, kuten A-muru tänään aamiaisella! :)



Meillä tämä peltileipä on säilynyt pari päivää ihanan pehmeänä ja herkullisena. Vaikka kohotus tuntuikin tästä leipurista (TOSI) turhauttavan pitkältä ajalta, niin se kannatti - leivästä tuli ihanan pehmeää ja se meni kuin kuumille kiville! Tämä postauksessa esiintyvä leipä on leivottu sämpyläjauhoihin, mutta mielestäni hiivaleipäjauhoista leivotusta peltileivästä tuli paljon pehmeämpi. Isimies ei tietenkään huomannut mitään eroa - miehet! :D

♥: Selina


Millaisesta leivästä te pidätte?

13 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta! Haluaisin osata (viitsiä :D) tehdä itse enemmän leipää enkä mitään kovin hankalia reseptejä.
    -annina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! :) Itse haluaisin kokeilla vielä joskus oikealla taikinajuurella leipomista! :)

      Poista
  2. Näyttää todella hyvältä, näitä täytyy kokeilla!! <3

    VastaaPoista
  3. Oiii, näyttää herkulta ja ehdin jo innostua, mutta meillä ei ole yleiskonetta! :| Alkoi kuitenkin itseleivottu leipä sen verran houkuttaa, että pakko varmaan etsiä joku muu leipäresepti tilalle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman yleiskonetta näin ison taikinan vatkaaminen voi olla työlästä, mutta jos teet vaikka puolikkaalla ohjeella, niin se voisi onnistua. :)

      Poista
  4. Olipas simpelin oloinen resepti, tämä täytyykin laittaa talteen. Se leipäpussi on nimittäin liian usein ihan tyhjä, tällaisen voisikin laittaa vaikka iltapäivällä kohoamaan ulkoilun ajaksi ja saisi sitten iltapalalle lämmintä leipaa. Mmm.. :)

    VastaaPoista
  5. Nam, näyttää ihanan pehmeältä. Täytyypä kokeilla reseptiäsi!

    Jos haluaa helposti ja nopeasti tuoretta ruisleipää, suosittelen kokeilemaan Rainbown ruisjauhopussista löytyvää ruisruutujen ohjetta! Nopeaa, helppoa ja niin hyvää vielä lämpimänä....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kuulemma hyvää! :)

      Luin kommenttisi jo eilen ja minulla odottaakin kaaissa ruisjauhopussi valmiina! ;)

      Poista
  6. Oi kiitos tästä! Meillä tehtiin jossain kohtaa paljon peltileipää, nyt se on jäänyt. Pitääkin palauttaa se leipomuksiin!

    VastaaPoista
  7. kiitos loistavasta ohjeesta! multa löytyy jos jonkin moista leipäohjetta, mutta tämmöistä en olekkaan vielä kokeillut! pakko testata!

    VastaaPoista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä, vaikka joskus vastaaminen voi kestää! Kiitos kommentistasi! ♥