perjantai 12. kesäkuuta 2015

Rullis, rullatuoli, pyöris, penkki, jakkara...

Tajusin hiljan, että olen ollut pyörätuolissa jo yli kymmenen vuotta. Pyöris, se on kulkenut mukanani maailmalla, se on liikuttanut minua paikasta toiseen, kantanut turvallisesti minun ja lapseni painon raskauden aikana ja vielä nytkin, meitä yhdessä. Se on kuljettanut minua tasaisesti, matkustanut lentokoneessa, junassa, laivassa, kasattuna, osissa ja hei jopa auton katolla! Se on ollut paikalla kun olen sanonut tahdon ja saattanut rakkaita ihmisiä viimeiselle matkalleen - ilossa ja surussa. Se on ärsyttänyt ja ollut suorastaan sieltä ja TOSI syvältä! Se on kaatanut minut, hajonnut kesken kelauslenkin ja jättänyt välille.  Mikään ei kuitenkaan koskaan muutu. Pyörätuoli on minun jalkani, hieman kalliimmat kengät, jotka vievät eteenpäin - aina.


Kun jouduin pyörätuoliin olin katkera ja vihainen. Miksi minä? Ensimmäinen pyöris oli sellainen ruman sininen. Kärsin silloin kamalasta teiniangstista joka tuntui kulminoituvan pelkkään pyörätuoliin, siksi ruma tuoli - yksinkertaista. Tuolia tilatessa vastasin tylysti kaikkiin kysymyksiin ihan sama, hyvä etten kieltä näyttänyt, enkä osannut arvostaa sitä, ettei minun tarvinnut kelata terveyskeskuksen antiikin aikaisilla pyörätuoleilla, jotka haisevat pissalta ja natisevat, kokemusta on! Vasta vuosien päästä ymmärsin mitä haluan pyörätuoliltani. Silloin olin jo kasvanut melkein aikuiseksi ja ylimääräiset hilavitkuttimet, kuten jännät pinnasuojat hassuilla hypnoottisilla kuvioilla olivat jääneet historiaan.


Vaatimuslistani pyöristä varten ei ole pitkä, olenhan jo (melkein) aikuinen.

Esteettisyys: Haluatko sinä rumat kengät? Ei mulla muuta!
Pyörätuoleja saa nykyään monissa kauniissa väreissä, eikä vain tylsissä mustissa ja harmaissa kuten minun pyörikseni ovat. Valinnanvaraa on myös renkaissa, lähinnä pinnojen ulkonäössä tai värissä, erilaisissa pinnasuojissa ja jos jotain oikein extremeä haluaa, niin voi kokeilla vaikka tällaista ratkaisua:

Kollaasin kuvat: Googlen ihmeellinen maailma.
Hahaa! ;) Jos Lady Gagan luoma pyöristyyli bling blingillä ei jostain kumman syystä iske, niin voi toki kokeilla jotain hillitympää vaihtoehtoa, vaikka kauniita ja kirkkaita värejä rungossa tai kustomoida tuolin istuinosa oman näköiseksi tekstiileillä! Taitava ompelija osaa varmasti tehdä jokaisen pyörisläisen pepun alle vaihtopäällisen jos toisenkin! ;) 

Keveys ja käyttömukavuus: Kelaaminen kivikossa on huomattavasti helpompaa ja mukavampaa, jos alla on kevyt aktiivituoli kuin perinteinen pyöris korkealla selkänojalla ja käsituilla. Renkaiden asennolla eli camber-kulmalla on myös iso merkitys. Camber-kulmalla voidaan vaikuttaa pyöriksen ohjattavuuteen ja herkkyyteen kelattaessa. Urheilupyöriksissä nähdään monesti hyvinkin leveitä cambereita, mutta arkikäytössä niin leveä aurauskulma voi olla vain haitaksi, koska silloin pyöriksen kanssa liikkuminen vaatii luonnollisesti enemmän liikkumatilaa, jolloin vaikka isojen ihmismassojen keskellä liikkuminen vaikeutuu. Toki voihan siihen aina luottaa, että kun kelaat Stockan Hullareilla keskelle hullaantunutta ihmismassaa, niin ihmiset väistävät kuin ruttoa pahoitellen ja antaen tietä. Punainen matto voisi olla kiva ja se jos joku maksaisi vielä ostokset...ja kantaisi ne autoon - hullujen hommaa!

Tuolin pitää olla myös kevyesti liikuteltavissa ilman käyttäjän elopainokiloja, eli se pitää saada nostettua helposti autoon. Nykyinen pyörikseni on tällä hetkellä markkinoiden kevyin putkirunkoinen, eli taitettava pyörätuoli. Kiinteärunkoisissa tällä hetkellä kevyin pyöris painaa isohkon vastasyntyneen verran - vain nelisen kiloa!
 
Ei ole varmaan yllättävää, että on kuitenkin asioita mitä en voi pyöriksessä sietää.

Istuintyyny: Tämän elämää ja istumista helpottavan apuvälineen on täytynyt suunnitella mies tai erittäin typerä nainen, koska en ole pyörisaikana istuttanut luista äässiäni kertaakaan hyvään istuintyynyyn! Tyynyt ovat olleet mukavia käytössä joo, mutta miksi se täytyy kietoa muoviin ja vielä kahdesti? Tyynyn sisäosa on pinnoitettu muovilla, jonka päällä on muka-hengittävä ja yleensä onneksi pestävä päällinen, jonka sisäosa on pinnoitettu myös muovilla. Kysynpä vain, että missä kohtaa istuintyyny on hengittävä? No positiivista tässä on se, ettei pershiki imeydy tyynyyn - lohdullista!


Hiukset eturenkaissa: Jos pyörivä kivi ei sammaloidu, niin pyörivä pieni eturengas ainakin kerää kaiken mahdollisen irtokarvan mukaansa mihin osuu. Parhautta on repiä laiskan huoltamisen jälkeen monen kuukauden edestä irtohiuksia eturenkaiden laakereiden välistä. Voin kertoa, että ne ovat tiukassa ja pahimmillaan alkavat jopa haisemaan kärylle kovaa kelatessa - oikeasti! Oma vika, huolla tuoli useammin tai yksinkertaisesti leikkaa kaljuksi! Ulkopyöriksessä ei ole tätä ongelmaa, mutta näkisittepä sisätuolini! ;)


"Se" sana: Kuitenkin kaikista pahin asia, siis oikeasti, mikä liittyy pyörätuoliin on sana rullatuoli, joka vilahtaa postauksen otsikossakin. Siis en oikeasti tiedä mitään niin ärsyttävää, karvani pystyyn nostavaa ja pinnani kiristävää sanaa kuin rullatuoli. Tekisi mieli kelata kuoliaaksi jokainen sitä sanaa käyttävä! Harmi, että myös hoitoalalla viljellään tätä sanaa laajalti eikä oman lääkäri kuoliaaksi kelaaminen taida olla kovin järkevää.

Rullati rullaa ja kivaa perjantaipäivää ja alkavaa viikonloppua kaikille! ;)

♥: Selina


27 kommenttia:

 1. Valmistuin reilu vuosi sitten lähihoitajaksi kuntoutuksen koulutusohjelmasta, missä testasimme mm. Miten pyörätuolilla päästään portaat ylös/alas avustajan kanssa ja miten ruoan hakeminen ruokalasta onnistuu (tietenkin pahimman ryysiksen aikaan :D ) Se mikä on jäi mieleen oli että opettava lupasi antaa hylätyn kurssista jokaiselle joka käyttää rullatuoli sanaa, jokainen kyllä pääsi kurssin läpi, vaikka muutamia lipsahruksia joillain sattuikin :D

  VastaaPoista
 2. Hauska teksti! Tuo on kyllä rasittavaa kun eturenkaiden laakereihin tarttuu hiuksia :/ Mun pitäisikin huoltaa pyörätuoli, kun sillon tällön sille on tarvetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Miten olis meille yhdet Gaga-pyörikset? ;)

   Poista
  2. Haha, ei kiitti! :D Mulle riittää tuo harmaa ja kolhuinen ihan hyvin!

   Poista
  3. No sana Rullatuoli on vanhan kansan jämähtänyttä sanastoa joka pohjautuu ruotsinkieliseen sanaan rullstol.
   Mutta ymmärrän hyvin että se saa aikaan närkästystä kun en itsekkään tykkää kun joku kutsuu Jakkaraani sillä samalla. Mutta näiden vuosien aikana minusta muotoutunu sen verran paksunahkainen etten enää oikein jaksa välittää siitä. Sillä jos suuttuisin jokaisesta tökeröstä sana valinnasta jota jotkut tutut ja monet tuntemattomat viljelee niin olisin koko ajan vihainen Ei mulla muuta tällä kertaa paitsi että toivotan kaikille hyvää kesän jatkoa 😊

   Poista
  4. Niin varmasti tuleekin. :) Ärsyttävä sana silti! ;)

   Tämä postaus on kirjoitettu pilke silmäkulmassa eikä todellakaan kieli keskellä suuta. :D Mutta pointtisi on hyvä, että jos jokaisesta sanomisesta ottaa itseensä niin olisi jatkuvasti vihainen. Kivaa kesää sinullekin Tom ja kiva kun kommentoit! :)

   Poista
 3. Päätit sitten tehdä kauhujutun perjantaiksi ; ). Miten pyöris särkyy? Usein kai käyttäjä ei pysty vaikuttamaan valintaan ellei oleile vakuutusyhtiöiden tuella. Kevyintä ja kunnollisinta ei saa. Ja miten moni aloittaa Meyran romulla, joka ei liiku edes, ja jonka paino on 17.5 kg. Onko nuo pinnasuojukset A-murun takia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, tietty! ;)

   Nyt en aivan saanut ensimmäistä kysymystäsi auki. :D Jos tarkoitit miten tuoli voi mennä rikki, niin monella tapaa. Renkaat puhkeavat helposti ja aina on pultteja ja ruuveja kiristystä vailla. Yhtään tuolia en tähän mennessä ole hajottanut (lue: onnistunut hajottamaan), mutta osia on kyllä vaihdettu senkin edestä.

   Valitettavan monesti pyörisksen saanti ja sen laatu vaihtelee kotikunnasta riippuen. Joissain kunnissa on 5 vuoden käyttöikä pyörätuoleilla ellei liho tai laihdu merkittävästi. Itse olen aina saanut haluamani tuolin, kun apuvälinekeskuksen fysioterapeutti on sitä suositellut. Ensimmäinen tuoli (se ruman sininen) oli vanhan kotikuntani fysioterapeutin valitsema aktiivituoli, eli minulla on oikeastaan aina ollut aktiivituoli paitsi hetken peruspyöris uutta tuolia odotellessa. Vakuutusyhtiöltä apuvälineitä saattaa saada useammin ja ehkä jopa helpommin jos perustelee hyvin ja on hankkinut suosituksen, mutta ei sekään varmasti toimi "haluan ja saan" -ajattelutavalla.

   Pinnasuojukset ovat hyvinkin A-murua ajatellen hankittu. A-muru kulkee paljon sylissäni ja pelkäsin että kovassa vauhdissa hän yrittää kelata myös ja kurottaa vahingossa kätensä pinnoihin .- auts! Nyt hän on tosin jo niin iso tyttö, että kohta voinkin luopua niistä, mikä on vain hyvä asia. Ne kolisevat ja paukkuvat ikävästi. Turvallisuus menee kuitenkin kaiken edelle.

   Poista
 4. Musta puhuit kauniisti pyörätuolistasi :) En oo koskaan kuullut, että joku puhuisi noin kauniisti :)

  VastaaPoista
 5. Munkin mielestä yksi tekstin kohokohta oli se, miten kauniisti puhuit pyörätuolistasi :)

  VastaaPoista
 6. Mäkin inhoan, kun joku sanoo rullatuoli. Se oli rullatuoli 1900- luvun alussa. 2010- luvulla se on pyörätuoli. Just naistentautien erikoislääkäri kysyi multa, miksi istun rullatuolissa. Murrr...
  Mun pyörätuolin istuintyynyssä ei ole mitään muovia ympärillä. On vaahtomuovityyny ja sen päällä on irrotettava ja pestävä päällinen.
  Mun pyörätuolin nimi on Mirjami, kun sain sen Mirjamin päivänä. Väri on royal blue. Mustat pinnasuojat olen tuunannut Maskun kädentaitotilassa omannäköisiksi.
  Hiukset on vihoviimeisiä etupyörissä. Eikä siihen auta ajella itseään kaljuksi, kun siihen tarttuu muidenkin ihmisten hiukset ja pöly lattioita. Onneksi mun mies on aktiivinen poistamaan niitä karvoja pyörien välistä.
  Mulla on alakertakäytössä (ei asumiskerros) terveyskeskuksen mummomallinen pyörätuoli. Se on ihan järkyttävä. Jouduin käyttämään sitä, kun Mirjami oli huollossa. Ne oli kyllä ihan kamalat 2 viikkoa.
  Mirjamissa on myös käsinojan huonon tasapainon vuoksi. Toinen mureni pikkuhiljaa. Viime maanantaina mulle tuli kotiin oikein 2 huoltomiestä sitä vaihtamaan. No okei, toinen oli varsinaisella huoltomiehellä opiskelijana, harjoitteli siis.
  Sori, pitkä sepustus! Aurinkoista viikonloppua sinulle ja perheellesi! (lauantaiksi on luvattu hellettä)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei haittaa mitään. Oli kiva lukea sinun pyöriskokemuksista! Aurinkoa myös sinulle!

   Poista
 7. Meillä suostutaan vaihtoon 5 vuoden välein, korkeintaan. Sittenkin yritetään saada ottamaan se halvin tuoli. Olen yrittänyt selittää, että kaikki tuoliin laitetut eurot ovat pois avustajasta, kotipalvelusta ja muista raharei'istä. Niin miulla kuin monella muullakin. Ei, ei ja ei. Ei kiinnosta, kun ei kuulu meille. Jaaa... Toistaiseksi olen onnistunut jotenkin perustelemaan kohtuuhyvän tuolin.

  Itse en perinteisiä "pinnarenkaita" suojineen enää haluaisi. Niihin on kevyt, nätti vaihtoehto olemassa. Mikä nimi? No, ööööö.... en nyt muista. Sellaisia leveitä "pinnoja" harvakseltaan. Rallirenkaat? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rallirenkaat! :D Tiedän kyllä mitä tarkoitat! ;)

   Poista
  2. A taitaa tarkoittaa Spinergyja.

   Poista
 8. Kauniisti ja kiinnostavasti kirjoitit pyörätuolistasi. :)

  VastaaPoista
 9. Hyvää tekstiä, kiitos taas Selins, ulkomaalaisena en ymmärrän mikä vikaa tai eroa on rullatuoli ja pyörätuoli sanoissa, mut en onneksi tätä nimeä ikinä käyttänyt. Pyörätuoli on se . Mutta todella olin yllättynyt miten ketterästi ja kevyesti liikut , kun tanssit.
  Minusta se oli uskomaton hienoa liikumista. Itse kun nykyisin kangistumis vuoksi liikun välillä tosi vaivalloisesti, mutta ajatuksissani tekisi mieli vaikka lentää, joten ihastelin sinun sulava liukumista, Selina.
  Terveisin Ässä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eroa merkityksessä ei olekaan, mutta sanana rullatuoli on vain todella ruma...ja ärsyttävä ja...ikävä. :)
   MInulla on erittäin kevyt pyöris, mutta olenkin harjoitellut sillä liikkumista jo hetken. ;)

   Poista
 10. Toi Gagatuoli on aika mahtava :D
  Mekin harjoiteltiin joskus koulussa pyörätuolilla menoa, ja portaissa ylöspäin menoa avustajan kanssa, oli siinä kyllä mulla kieli keskellä nenää kun koitin pyöristellä menemään. Välillä jään ihailemaan ihmisiä jotka menevät niin sulavasti pyörätuolin kanssa. Nyt kun tarkemmin mietin niin mitähän ne ihmiset on ajatelleet kun oon heitä katsellut :D

  VastaaPoista
 11. Heippa! Ruotsiksihän pyörätuoli on "rullstol", joten se, että eräät käyttävät sanaa "rullatuoli" voi myös johtua siitä, että he ovat kaksikielisiä ja kääntävät nopeasti suomeksi puhuessaan. Ainakin omassa tapauksessani käy usein niin, voin siis sanoa jotain vähän kummalliselta kuulostavaa aina välillä "vauhdissa" vaikka olenkin kaksikielinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rullatuoli on ja kuulostaakin vanhanaikaiselta. Toimistotuolissa on rullat...

   Poista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä, vaikka joskus vastaaminen voi kestää! Kiitos kommentistasi! ♥