keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Kun äiti jumppaa Maskussa

Heippa vaan ja terkut täältä Turun kupeesta, jossa aapisesta puuttuu ilmeisesti kirjaimia (sanoja lyhennellään hassusti "kyl" ja "o"), määitään ("mää"), sana "kui" tuntuu vastaavan ainakin kolmea eri asiaa ja joissain sanoissa esiintyy jopa tuplasti konsonantteja - hauska murre!

Täytyy sanoa, etten kyllä tiedä Turun murteesta yhtään mitään! Nämä ovat vain pieniä huomioita mitä täällä Turun lähistöllä sijaitsevassa, Maskun neurologisessa kuntoutuskeskuksessa olen kuullut. No onneksi mää en oo Turust enkä Turun viärest, joten eipä minun oikeastaan turkua tarvitsekaan osata puhua tai kunnolla edes ymmärtää! ;) 

Vietän vielä reilun viikon täällä Maskun neurologisessa kuntoutuskeskuksessa kelaten pitkiä käytäviä ensin A4 kokoista aikataulua ja sitten karttaa tutkaillen. Tähän asti jakso on sujunut hyvin, vaikka postaamiselle ei oikein ole riittänyt aikaa ja energiaa normaalin tapaan. Kuntoutusjakso ja pieni blogiloma samalla? Katsotaan kuntoutuspäivien mittaan, kuinka tässä käy. Lomaksi tätä jaksoa ei kuitenkaan voi sanoa, koska minua varten on suunniteltu paljon erilaisia terapioita ja asiantuntijoiden tapaamisia.

Millaista laitoskuntoutuksessa on? Olen nyt vaikeavammaisten yksilöllisessä kuntoutusohjelmassa, joka on rakennettu juuri minulle eri avainhenkilöiden mukaan. Avainhenkilöt valitaan kuntoutujan yksilöllisen tarpeen mukaan ja siihen voi kuulua esimerkiksi minun tapauksessani lääkäri, ravitsemusterapeutti, puheterapeutti ja fysioterapeutti. Lisäksi käyn neuropsykologilla, kipusairaanhoitajalla ja kokeilen ensimmäistä kertaa voice massagea, joka on käsittääkseni kaulan alueen hierontaa, jonka olisi tarkoitus helpottaa nielemistä ja puheen tuottamista. Tätä hierontaa odotan eniten koko jaksolta! Laitoskuntoutus sisältää myös ryhmätapaamisia samojen avainhenkilöiden kanssa esimerkiksi muistiryhmä, joka antaa vinkkejä asioiden muistamiseen...jos vain sinne muistaisi ensin mennä! ;) 
Kuten sanoin laitoskuntoutus ei ole mikään loma, vaan täällä kuljetaan aikataulun kanssa. Terapiat ja tapaamiset kestävät 30-60 minuuttia ja lepotauot on otettu ainakin minun päiväohjelmassani hyvin huomioon. Lyhykäisyydessään minun kuntoutusjaksoni on kahden viikon intensiivifysioterapiaa, mikä on rankkuudestaan huolimatta aivan mahtavaa ja tekee keholleni hyvää. Samalla saan tietoa lääkäreiltäni sairauteni tilasta ja mahdollisista uusita hoitokeinoista. 

Terkkui Maskust! Tääl mää ny ole viel hetken!
Koti-ikävä on jo nyt muutaman kuntoutuspäivän jälkeen aika kova. Yleensä kun olen poissa kotoa olen sairaalassa ja voin niin huonosti että ikävä ei pääse yllättämään, mutta nyt olen ollut pitkästä aikaa hyvässä kunnossa, niin tuntuu turhauttavalta töpötellä iltaisin urakalla sen A4 kokoisen suoritetun päiväohjelman jälkeen huovutusneulalla mölttiä, josta on valmistumassa jossain vaiheessa (toivottavasti) kirahvi A-murulle, koska haluaisin tietenkin ennemmin olla kotona leikkimässä hänen kanssaan ja katsomassa Breaking Badia Isimiehen kanssa yömyöhään sohvalla löhöillen.
 
Ikävä on kuitenkin helpottamassa jo perjantaina, kun Isimies ja A-muru hyppäävät autoon ja hurauttavat reilun 4 tunnin ajomatkan tänne Maskuun, nappaavat minut kyytiin ja jatkamme matkaanne pienelle perhelomalle, mutta hei arvaattekos minne? Siitä lisää myöhemmin! ;)


♥: SelinaOnko lukijoissa yhtään tätä hassua Turun murretta puhuvaa? Jos on, niin olisi kiva lukea vastaukset turuks! ;)

32 kommenttia:

 1. Emmä ol Turust mut täst aika lähelt kuitenki. Varmaa murre tuntuu kyl vähä hassult! Hyvää kuntoutusta ja minilomaa!!

  VastaaPoista
 2. Täsä ollaa! En ol pitkää aikaa kommentoinu mittää, mut ny kolahti sen verra kovaa et pakko ol. Ei Turus mittä vikka oo, me ollaa iha normaalei vaik hassust puhutaa. :D

  Toivottavasti saat itseäsi kuntoon siellä kuntoutuksessa! Aurinkoisia päiviä Selina :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii, varmasti olette normaaleja! ;) Kiitos kommentistasi ja aurinkoisia päiviä myös sinulle!

   Poista
 3. Hihi, mää ole kans kotosi turu viärest mut monta vuot jo muual asunu.
  Otti korvaa pahasti kuvateksti ku siäl maskus sää viel ole etkä ol (mennyt muoto olemisesta).
  :D

  VastaaPoista
 4. Kuntouttavia päiviä sulle sinne! Kuntoutusjaksot ei oo kyllä lomia eikä kovin mukavia perheelliselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Niin totta! Yritän silti olla kiitollinen tästä mahdollisuudesta. Koti-ikävä on kyllä jo kova.

   Poista
 5. En ole Turusta, enkä lähimailtakaan. Olen itsekin ollut Maskussa laitoskuntoutuksessa monta kertaa, viimeksi viime elo- syyskuunvaihteessa 2 viikon jaksolla. Rankkaahan siellä on, mutta onneksi toiveeni on aina otettu huomioon. Olen toivonut, ettei päiväohjelmani alkaisi kovin aikaisin, kun olen usein aamuisin huonovointinen. Useinmiten saan palata aamupalan jälkeen huoneeseeni lepäämään ennen päivän ohjelmaa. Antoisaahan tuo kuntoutus aina on. Toivottavasti saat apua voice massagesta! Nauti herkullisista valmiin pöydän antimista! Ihanaista kuntoutusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla Masku-kokemuksia! Olen itse ollut täällä viimeksi A-murua odottaessa 3 viikon jaksolla. Taisin olla silloin rv 17. :) Oli mukava kertoa tutuille fyssareille, että sainkin tytön vaikka povasin kovasti, että vauva on poika! :D

   Poista
 6. Tääl ollaa! Sielt turun vierest kotosin, mut nyt asun tääl helsingissä ja kaikki kyselee koko ajan et oonko turust, vaikken mää mielestäni semmost edes puhu. Ei vaan se stadin slangi tartu, mut syntyperäisel hesalaisel (miehel) on kyl tarttunu turun murre :)

  Meettekste Naantaliin? :)

  VastaaPoista
 7. En ole Turust mutta mää asun Tampereella, täälki määitään!:D;) Hienoa, että olet päässyt kuntoutukseen!<3 Ja etenkin tuo pieni perheloma kuulostaa hyvältä!;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin määkin muistelin, että Tampereellakin määittiin! MÄÄ! ;D

   Onhan tämä iso etu päästä kuntoutukseen. Ikävä vaan on kotiin, mutta kohta nähdään! :)

   Poista
 8. Löysin vasta blogisi ja jäin koukkuun, niin että piti siltä istumalta kahlata koko blogi läpi. 😊 En tosin kaikkia postauksia lukenu, mutta sieltä täältä. Ajattelin heti lukiessani yhden postaustoiveen laittaa, joka itse asiassa tähän postaukseen liittyykin. Olet kertonut käyväsi fysioterapiassa ja ratsastusterapiassa, joten olisi tosi mielenkiintoista lukea niistä kertova postaus. Mitä terapiat sisältävät ja miten ne vaikuttavat toimintakykyysi jne?

  Sinulla on ihana blogi, jään lukijaksi! 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos kommentistasi! :) Kiva kuulla, että pidät blogistani. Postausidea kuulostaa hyvältä! Ratsastuterapiasta on aiemminkin toivottu postausta ja olenkin luvannut sen jotenkin toteuttaa. :) Pistetään idea korvan taakse. :) Postaustoiveita saa aina esittää.
   Ihanaa kesää sinulle! :)

   Poista
 9. Hienoa, että olet päässyt kuntoutukseen! Tsemppiä kovasti! En ole Turusta, mutta siellä päin puhutaan kyllä aika veikeästi:) Sanoja juuri lyhennetään ja usein vastataan kui? Oletko huomannut, että puheen tempo sielläpäin todella nopeaa! Ihanaa pian koittavaa perhelomaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä! :) En ole täällä kuntoutuksessa sitä huomannut muuten kuin kuntoutujissa.Terapeutit tuntuvat "pihtaavan" murrettaan ja yrittävät kovasti puhua suomea. ;)

   Poista
 10. Mukavia kuntoutuspäiviä - ei oo pitkä enää kun näet perhees ♡♡♡ ihanaa lomaa myös. Ootte sen kyllä ansainnu!!

  VastaaPoista
 11. Mää ole poriist ja meil käytetään myös tota kui sanaa. :D

  Toivottavasti kuntoutuksesta on apua! :) on ollu kans omalla blogipuolella monta päivää hiljasta, mutta nyt taas täällä! ;)
  Tsemppiä Selina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai Porissaki kuikitaan! ;)
   Kiitos tsempeistä! ♥

   Poista
 12. Itse olen ihan paljasjalkainen tuusulalainen, mutta mieheni on Turusta, tai oikeastaan Maskusta, kotoisin. Nykyisin appivanhemmat asuvat Naantalissa (keskustassa). Turun murre on kyllä aika hauskaa - itsellenikin on tarttunut joitakin sanoja vaikka mieheni ei puhukaan murteella, mutta anoppilassa puhutaan :)
  Hyvää kuntoutusta - huomenna jo alkaa perheloma! :)

  VastaaPoista
 13. Matkaatte perhelomalle tietysti Muumimaailmaan! Siinä on Naantali sopivasti lähellä. Juuri avattu tämän kesän osalta ja pari uutta hahmoakin siellä..Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 14. Kiva lukea Maskusta. Olisi kiva lukea parikin postausta lisää aiheesta.
  Eilen sain mainokset ja mietin, että talvella voisi olla ok. Kesällä ei enää ikinä. Liekö meno muuttunut, mutta lääkärin näki omassa huoneessa lähtiessä, kaikki muut tilaisuudet oli ms. Jos edes olisi yksi lääkäritapaaminen...
  Minkä verran jäät paitsi, kun et ruokaile muiden kanssa siis seuraelämästä (onpas tyhmä ilmaisu)?

  Viihdyin siellä hyvin, mutta joutoaikaa oli liikaa. Fyssa ja kuntosali olivat parasta. Jotenkin järkytyin myös siellä. Oli aika hirveää nähdä niin paljon nuoria niin avuttomina ja autettavina. MS sai uudet kasvot. Kun kakskutonen kertoo olevansa kahdeksatta kertaa tai nuoria ihmisiä syötetään. Sitä toivoisi todella intensiivistä ohjelmaa. Toimintaterapeutti oli nuori ja kokematon. Vaatisin nyt järkevän ohjelman, oman huoneen jne. Viikonloput ovat uskomatonta Kelan rahastusta. Kela voisi laskea ihmiset kotiin viikonloppulomalle. Mitään ohjelmaa ei ole. Toki sieltä poistutaan, mutta siitä ei kerrota.
  Kerrot jossain, että isimies työntää sinua. Kuinka paljon kelaat itse? Millä tavalla erilaisuutesi oli huomioitu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa toiveesi onkin jo toteutumassa luonnoksissa! ;)

   Itse olen tällä jaksolla tavannut lääkärin kerran ja se oli oikein kunnon vastaanottoaika lääkärin omassa huoneessa. En usko että minulta jää mitään pois, kun en ruokaile muiden seurassa. Meillä hirmu hyvä pienryhmä joten heidän kanssaan tulee pyörittyä vapaa-ajallakin. :) Ilmaisit asian oikein hyvin, ei huolta!

   Joutoaikaa minulla on ohjelmien välissä yleensä tunti, mutta illat ovat vapaat. Käyn silloin kädentaitotilassa kokeilemassa luovuuttani tai juttelen muiden kanssa. Itse en ole kokenut että täällä olisi kamalasti joutoaikaa, mutta olen kuullut muilta kuntoutujilta kyllä samaa kokemusta kuin sinulta.

   Totta että täällä törmää vaikeasti sairaisiin nuoriin ja se on kamalaa, mutta yritän silti keskittyä kuntoutukseen. Viikonlopuista olemme täysin samaa mieltä, mutta Kela päättää ja muut vikisee. Itse anoin viikonlopun vapaaksi perhesyistä ja karkasin Muumimaailmaan! ;)

   Kelaan sisätiloissa itse, mutta täällä Maskussa on kamalasti käytäviä joten kelaus meinaa tehdä jo tässä vaiheessa kuntoutusta tiukkaa. Ulkona kelaan jonkin verran itse, eli pärjään perus kauppareissut ja parkkipaikalla liikkumiset yksikseni. Mitän kilometrin lenkkiä en jaksa kelata.

   Kysyit milla tavoin erilaisuuteni on huomioitu, niin tarkoitatko täällä kuntoutuksessa? Olen vaikeavammaisten yksilöllosessä kuntoutusohjelmassa (tai jotain :D ), jossa ohjema on suunniteltu juuri minun terveydentilani mukaan. Siihen on huomioitu lepotauot ja ruokailut suhteellisen hyvin.

   Poista
 15. Ohjelmasi vaikuttaa hyvälle. Itse petyin kolmen viikon jaksoon. Se oli vain oleilua. Kaikki pyöri vain ms:n kautta. Muut olivat vain maksajina. Lääkärin tapasi lähtiessä, jolloin jo taksi odotti. Joskus oli päiviä, että aamulla oli 9.00 fysioterapia ja iltapäivällä jokin ryhmä. Siinä kaikki. Vaadin kesken ohjelman muutoksen eli kuntosalin. Olin noviisi ja konkareilla oli oma huone ja oma rauha. Syömistä sitä oli parin tunnin välein. Huomattavasti enemmän voisi panostaa kuntoutukseen, kun kuntoutujat ovat nuoria. Hoitomuotojen kokeiluihin. Voice massage on kivaa, mutta se syö kaksi fysioterapia kertaa ainakin tuolloin. Ja niiden ryhmien anti oli nolla. Ehkä tilanne on muuttunut ja kehitystä tapahtunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen myös itse tyytyväinen ohjelmaani. :) Harmillista kuulla, että petyit omaan jaksoosi, mutta kuulostaa kyllä tosi tylsältä jos sinulla oli päivässä vain kaksi ohjelmaa! Täällä kokeillaan itseasiassa nyt uudenlaista, jälleen Kelan määrittelemään ohjelmaa, jonka kautta kuntoutujille on tullut enemmän ryhmätapaamisia. En tiedä vielä mitä olen mieltä tästä, mutta katsotaan.

   Poista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä, vaikka joskus vastaaminen voi kestää! Kiitos kommentistasi! ♥