perjantai 19. kesäkuuta 2015

Kaksin kaunihimpi - aina!

Miten yksi pieni munasolu voi hedelmöittyä ja jakaantua kahdeksi alkioksi? Miten kahdesta alkiosta voi kehittyä kaksi sikiötä, kaksi vauvaa, kaksi uhmatuhmaa lasta, kaksi koululaista, kaksi kiukkuista teiniä ja lopulta vuosien päästä kaksi samanlaista, mutta silti erilaista aikuista...Miten tämä kaikki on mahdollista? Se on yksi elämän ihmeistä - vanhemmillemme kaksi ihmettä.  

Olen identtinen kaksonen. Olen jakanut jo äitimme masussa kaksoissiskoni kanssa kohdun ja sikiöpussin todennäköisesti samalla tavalla riidellen ja rakastaen kuin yhteisen huoneemme lapsuudessa. Muistan vieläkin kuinka meillä oli päiväkoti- ja alakouluikäisenä samanlaiset vaatteet - välillä ihan omasta tahdostamme. Muistan kuinka riitelimme, kun aloimme yhtäkkiä hyräilemään samaa laulua tai sanoimme yhteen ääneen saman lauseen prikulleen samalla tavalla, ja kuinka äitimme yritti turhaan selittää ettei kumpikaan matkinut toista eikä toiselle saisi suuttua, mutta eihän se mitään auttanut - "Se oli ton vika! TUO ON MATKIJA!".
Hiuksemme olivat aina yhtä pitkät, silmämme saman siniset ja jopa äänemme olivat samanlaiset. Meitä ei erottanut mikään eikä kukaan, vaan kävelimme käsi kädessä koulumatkat ja tuimme toisiamme. Sairastimmekin aina yhtä aikaa kaikki flunssat ja kuumeet ja varsinkin oksennustaudit vanhempiemme riemuksi. Voitte varmasti kuvitella kaksi päättömästi juoksentelevaa ja samalla oksentavaa lasta, jotka yökkivät hysteerisesti itkiessään joka paikkaan - okei, ette ehkä halua edes ajatella asiaa paitsi no ehkäisytarkoituksessa - tuplasti onnea  ja oksennusta!

Kumpi on kumpi? En aidosti tiedä!
Teini-iässä meistä tuli enemmän yksilöitä. Se oli se hetki, kun olimme valmiit hieman irtautumaan toisistamme. Meillä oli omia ystäviä, eikä vain yhteisiä ja aloimme pukeutumaan erilailla. Muistan sen tunteen, kun muutin kotoa. Silloin minusta tuntui, että kaksoissiskoni on yhtä aikaa lähellä, mutta silti niin kaukana. Muistan ne hetket, kun olen tuntenut, kokenut ja aistinut kaksoissiskoni onnen, surun, hädän tai mielipahan monen sadan kilometrin päähän. Muistan myös ne monet kerrat, kun olen tarttunut puhelimeen ja juuri kun olen ollut soittamassa kaksoissiskolleni, puhelimeni onkin pirahtanut soimaan - arvaatte varmaan kuka soitti.

"Aatu" ja "Peetu".
Kaksosuus kulkee mukana aina, se ei koskaan häviä. En oikein osaa edes ajatella miten muut näkevät meidät yhdessä tai erikseen. Meissä on paljon samaa, mutta niin paljon erilaista. Ajattelen aina meidät yksilöinä, kuten meidät on kasvatettu. Tiedostan (viime postauksen jälkeen entistäkin paremmin), että näytämme ja kuulostamme samalta, varsinkin ulkopuolisten mielestä, mutta voin vannoa, että jos olisitte kärpäsenä katossa 5 minuuttia kauemmin, osaisitte varmasti erottaa kumpi meistä on se tienraivaaja A ja kumpi se perässäkulkija B. ;)

On kuitenkin ihana tunne tietää, että kaksoissiskoni on mukanani minne ikinä kelaankin. Kaksosuus on hämmentävää, ihmeellistä ja maagista. Se on iso ihme ja lahja, jota me kaksi olemme osanneet vaalia, suojella ja rakastaa. Olemme onnekkaita kun meillä on puolikkaamme - toisemme.

"So many good things come in pairs,

 like ears and socks and panda bears.
But best of all are sets of twins

with extra laughter, double grins.

There's so much fun in having two

with twice as many points of view.
So much alike, forever linked, 

and yet they're also quite distinct.

They share a birthday and a name, 

but moods and tempers aren't the same.
Although at times they may dispute, 

their loyalty is absolute.

From days of youth till life is done, 

it's one for both and both for one.
We're all quite novel and precise, 

but special girls...
God made them twice."

 

-Larry Howland
♥: Selina, se B-kaksonenKiinnostaisiko teitä lukea lisää kaksosuudesta?

40 kommenttia:

 1. Ehdottomasti kiinnostaa! Kaksosuus on aihe joka jostain syystä on aina kiinnostanut mua tosi paljon, ja sen takia mielelläni lukisin lisää juttua aiheesta. Sitä odotellessa ja kiitos tästä kivasta postauksesta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiva kuulla! :) Voisin ehdotella tuolle toiselle puolikkaalleni vaikka yhteispostausta. ;)

   Poista
 2. Ihana postaus! :) tää on mielenkiintoinen aihe.

  VastaaPoista
 3. Oli kiinnostava lukea tätä! Miehelläni on kaksossisko ja hän itse ei jaksa ymmärtää, mitä jännää kaksosuudessa kenenkään mielestä on, mutta miusta on! Tosin käyttäydyn kyllä asiallisesti (yritän ainakin), koska välillä kaksosuudesta kysellään aika.. hm, tungettelevia kysymyksiä.

  Autokoulussa mieheltäni ja siskoltaan mm. kysyttiin, että ovatko he nyt sellainen tuplavahinko. Ups. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miehet! :D
   Kyllä mekin olemme saaneet kuulla tuplavahingosta ja muita mielenkiintoisia kommentteja. Paras tai ehkä pahin tuli kuitenkin isältämme jonka mielestä olisi ollut huippua saattaa molemmat tytöt samaan aikaan alttarille! :D Toisaalta se oli herttaista mutta toisaalta...

   Poista
 4. Kiinnostaa ehdottomasti lukea lisää! Mulla vähän oma lehmäkin ojassa ;) on mielenkiintoista lukea miten aikuinen kaksonen on kokenut kaksosuuden lapsuudessaan, nuoruudessaan ja nyt aikuisena :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiva kuulla. Teidänkin prinsessat ovat kuitenkin identtisiä! :)

   Poista
 5. Olipa mukava postaus. Muistan että 4:llä luokalla osasin erottaa teidät toisistaan siitä, että sulla taisi olla yhdet reijät korvissa enemmän kuin siskollasi :) Oliko se niin? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Meeri! :) Voi miten sä tuon muistat! :D Minulla taisi olla kolmet reiät mutta sisko pisti myöhemmin paremmaksi ja laittoi neljät! :D

   Poista
 6. Kiinnostaa ehdottomasti!!:) Olen pitkään haaveillut omista kaksosista vaikka kaikki tuplaantuisikin, jotenkin se vaan olisi ihanaa!:) Tosi kiva postaus!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! :) Itsekin salaa haaveilen kaksosista. ;) Tulisi lapsiluku kerralla täyteen! :D

   Poista
 7. Ihana postaus! Aihe on mielenkiintoinen. Sulla on toivoa kaksosista. Eikös se ole voimakkaasti periytyvää? Mulla on serkkupojat, jotka on epäidenttiset kaksoset. He ovat jo 40- kymppiä miehiä, mutta en edelleenkään erota heitä toisistaan, kun näen vain toisen. Kun he ovat yhdessä, ulkonäössä on senverran eroja, että erota heidät toisistaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa olen käsittänyt että kaksosuus periytyy miehen puolelta ja koska olen identtinen kaksonen minulla ei ole sen suurempi todennäköisyys saada kaksosia kuin kenellä muullakaan. Korjatkaa toki jos olen väärässä :)

   Poista
  2. Nykytutkimuksien mukaan identtiset kaksoset eivät periydy vaan ovat sattumankauppaa. Epäidenttiset kaksoset periytyvät äidin puolelta. Siinähän kaksi munasolua irtoaa samaan aikaa ja tämä piirre voi periytyä sukupolvelta toiselle. Mä en kyllä usko siihen identtisyyden sattumaan, miksi muuten joihinkin sukuihin kerääntyy useampia monikkoja kun taas joihinkin ei ollenkaan :)

   Poista
  3. Uskon ennemmin kaksosten äitiä, kuin omia luulopuheitani! :) Se onkin muuten jännä juttu, että joihinkin sukuihin kerääntyy useita kaksosia! Kuulin juuri, että erääseen perheeseen syntyi peräti 3 kaksoset peräkkäin! HUI!

   Poista
 8. Kiva postaus!
  Meillähän Jirpan identtinenkaksoisveli kuoli alkuraskaudessa kohtuun. Kyllä oon vieläkin monet itkut itkeny iltasin ja miettinyt jos noita olisikin tossa kaksi. Ehkä vielä joskus :)

  VastaaPoista
 9. Mielenkiintoinen aihe ja postaus. Hyvää juhannusta Selina!

  VastaaPoista
 10. Ihana postaus! <3

  Kaksosuus on kyllä mielenkiintoinen aihe, mua kiehtoo eniten se miten onkaan sellainen tietty yhteys mistä kerroitkin. Mulla oli ala-asteella luokalla identtiset kaksoset ja olin hirveän kateellinen niille, oisin halunnut myös olla kaksonen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3
   Kaksosuus kiehtoo minuakin (luonnollisesti) paljon. ;)
   Voi sinua ihanaa :D

   Poista
 11. Kaksosuus on jotenkin tosi mielenkiintoinen aihe,joten en laittaisi pahakseni,jos siitä tulisi lisää postauksia! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! :) Tästä aiheesta löytyy varmasti lisää kirjoitettavaa.

   Poista
 12. Minulla on kaksoisveli ja tunnistin tästä monta juttua :-).

  VastaaPoista
 13. Kaunis postaus <3 Tykkään sun tavastasi kirjottaa niin kauniisti sun läheisistäsi :)

  VastaaPoista
 14. Ehdottamasti halutaan lukea lisää aiheesta kun on todella mielenkiintoinen aihe kun kaksosuus <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Meillä onkin jo kaksoissiskon kanssa suunnitteella yhteispostaus. ;)

   Poista
 15. Kyllä kiinnostaisi lukea lisää! Erityisesti asioista mihin olit tyytyväinen lapsuudessasi ja mitä olisit toivonut olevan toisin. Meilläkin 2-vuotiaat identtiset tytöt ja paljon koen huonoa omaatuntoa kun edelleen tuntuu, että hoidan heitä "liukuhihnalla" ja joutuvat jakaa huoneen, lelut, vaatteet...kaiken!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! :) Kuten ylhäällä olevassa kommentissa paljastinkin, meillä on tulossa kaksoissiskoni kanssa yhteispostaus. :)
   Älä pode huonoa omaatuntoa. Me emme ole koskaan kokeneet jakamista huonona asiana. Toki yksilöllistähän tämäkin on, mutta asioiden ja huomion jakaminen oli luonnollinen asia jo lapsuudessa. Parasta kaksosuudessa on läheisyys ja toisen tuki.

   Poista
 16. Hei! Ihan ensiksi haluan kiittää sinua upeasta blogistasi! Olen nyt parisen kuukautta ollut lukijasi, kun satuin löytämään tämän blogisi ja tulee kyllä säännöllisesti vierailtua täällä! =)
  Voisitko tehdä postauksen siitä, miten A-muru ja Isimies suhtautuu siihen, että Selina-äidin näköisiä naisia onkin kaksi? =) onko kumpikaan koskaan sekoittanut teitä keskenään ja huomaako A-muru vielä, että äidillään on kaksoissisko? Ihanaa kesää perheellenne ja kaikkea hyvää! Toivottavasti et koskaan lopeta bloggaamista!! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi kun käyt kurkkimassa blogiani! :) En ole kyllä hetkeen lopettamassa! Blogimaailma on imaissut minut sisäänsä kunnolla!

   Voin toki! Kiitos postausideasta!

   Ihanaa sunnuntaipäivää sinulle!

   Poista
 17. Todella mielenkiintoinen ja ihana postaus! Kiitos, kun avasit asiaa. :)

  VastaaPoista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä, vaikka joskus vastaaminen voi kestää! Kiitos kommentistasi! ♥