keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Älä jätä lastasi tai lemmikkiäsi surmanloukkuun!

Nyt kun kesä alkaa lämmetä, niin haluaisin antaa pienen, mutta erittäin tärkeän muistutuksen kaikille.

Älä jätä lastasi autoon! Älä jätä lemmikkiäsi autoon! 
Älä jätä ketään yksin kuumaan autoon, varsinkaan lukkojen taakse! 

Haluaisitko itse istua kuumassa autossa, tajuta että olet lukkojen takana, tuntea olosi ensin kuumaksi, sitten hätääntyneeksi, hysteeriseksi, huonovointiseksi, heikoksi ja lopulta nukahtaa uneen, josta et välttämättä enää herää? Haluatko kantaa sen tuskan sydämessäsi loppuelämäsi, minkä yksi unohdus, yksi typerä päätös jättää jälkeensä ja kohdata tajuttoman tai pahimmassa tapauksessa menehtyneen lapsen tai lemmikin autostasi pikaisen kauppareissun jäljiltä?


ÄLÄ! Ketään ei saa koskaan jättää kesällä autoon - ei edes varjoon. ÄLÄ! Raollaan oleva ovi tai ikkuna ei riitä viilentämään nopeasti kuumenevaa autoa. ÄLÄ! Lapsi tai lemmikki ei pysty pelastautumaan ja avaamaan lukittuja ovia. ÄLÄ! Auton sisälämpötila nousee vaarallisiin lukemiin nopeammin kuin voit ajatellakaan.

Kello 8.30: Aurinko on noussut ja linnut laulavat. Ihmiset ovat autoissaan matkalla kohti uutta päivää ja radiossa soi aamuohjelmat. Joku juo aamukahvit parvekkeella ja selailee aamun lehteä. Ulkona on vielä viileää ja varjoisaa.

ULKOLÄMPÖTILA, VARJO: +14°C
LÄMPÖTILA AUTOSSA: +19°C

Kello 9.30: Ulkona on alkanut lämpenemään eikä enää ole ehkä niin pilvistä. Tästä tulee hyvä ja kaunis päivä!

ULKOLÄMPÖTILA, VARJO: +18°C
LÄMPÖTILA AUTOSSA: +38°C

Kello 10.30: Sää alkaa selkenemään ja pilvet ovat vetäytyneet enemmän paistavan auringon edestä. Aurinko paistaa entistäkin lämpimämmin.

ULKOLÄMPÖTILA, PUOLIPILVISTÄ: +20°C
LÄMPÖTILA AUTOSSA: +47°C

Kello 11.10: Aurinko tulee esiin pilvipeitteen takaa. On ihana ja lämmin kesäpäivä!

ULKOLÄMPÖTILA, AURINKO: +20°C
LÄMPÖTILA AUTOSSA: +57°C

Kello 12.00: Keskipäivä, päivän lämpimin hetki. Aurinko paistaa ihanasti ja lämmittää ihoa, johon  on voinut nousta hikikarpaloita. Sinun voi tehdä mieli kylmää juotavaa ja ehkä jäätelöä. Nautit kesäpäivästä, ihana kesä! 

ULKOLÄMPÖTILA AURINKO: +23°C
LÄMPÖTILA AUTOSSA: +62°C

Kello 13.30: Aurinko paistaa ja on lämmin. Lämpötila on kuitenkin hieman laskenut, mutta et huomaa sitä. Otat ehkä lisää kylmää juotavaa tai menet uimaan.

ULKOLÄMPÖTILA AURINKO: +22°C
LÄMPÖTILA AUTOSSA: +85°C

TOIMI! Jos näet lapsen tai lemmikkieläimen helteellä yksin autossa, kokeile ovatko ovet lukossa. TOIMI! Jos ovet eivät ole auki pyydä apua. TOIMI! Jos tilanne on vakava, riko lasi, pelasta, soita apua  ja anna ensiapua. 


Voin sanoa täysin rehellisesti, että jos näen yhdenkin lapsen helteellä yksin autossa hädissään itkien etsien ulospääsyä, etsin parkkipaikan isoimman kiven ja hajotan auton ikkunan ja pelastan lapsen! Hoidan silloin lasta kuten omaani: lohduttaisin, rakastaisin ja hellisin niin kauan kunnes apu saapuu. Voin kuitenkin vannoa, että kun tapaan lapsen vanhemmat, se sama kivi on hajottanut autosta muutakin kuin ikkunan, jonka kautta olen vapauttanut lapsen - heidän lapsensa siitä kuumasta surmanlokusta. Sama pätee luonnollisesti myös lemmikkieläimiin. 

Hengenvaarallisen lämpöhalvauksen oireet:   

Ihmisillä lämpöhalvauksen oireet alkavat ilmaantua, kun ihmisen ruumiinlämpö kohoaa yli 39-40°C - pahoihin kuumelukemiin. Hengenvaaralliseksi oireet muuttuvat ruumiinlämmön kohotessa yli 42°C, jolloin elimistö kuivuu, seuraa päänsärkyä, pahoinvointia, kouristuksia, hikoilun loppuminen, tajunnantason ja verenpaineen laskeminen. Tästä kaikesta seuraa sydämen rytmihäiriöitä, syntyy elinvaurioita tai voi seurata jopa kuolema.
Eläimillä oireet ovat samankaltaiset. Lämpöhalvauksen aikana eläin voi alkaa läähättämään, tärisemään ja tulla aggressiiviseksi. Sen suun limakalvot muuttuvat  kirkkaanpunaisiksi, eläin tärisee ja tajunnantaso voi alkaa laskea. Lämpöhalvaus on hengenvaarallinen, jos eläin menee shokkiin. Shokki näkyy eläimessä limakalvojen valkoisuutena, tajuttomuutena ja heikkona ja nopeana pulssina. Shokki vaatii välitöntä eläinlääkärin hoitoa.


Ensiapu:

Vakavan lämpöhalvauksen saanut ihminen pitää saada nopeasti sairaalahoitoon, joten soita numeroon 112. Apua odottaessa ensiapuna hänet pitää viedä varjoon, riisua vaatteita ja yrittää viilentää varovaisesti vedellä tai kylmillä kääreillä. Kylmiä kääreitä kannattaa sijoittaa pään, kaulan ja lantion alueelle, missä sijaitsee suuria verisuonia. Älä kuitenkaan juota hänelle vettä, jos hän ei ole tajuissaan. Aseta silloin potilas kylkiasentoon, tarkkaile hengitystä ja odota apua - niin ja toivo parasta!
Eläimillä hoito on samankaltaista. Lämpöhalvauksen saanutta eläintä pitää alkaa viilentämään välittömästi, mutta sitä ei saa kuitenkaan kastella kokonaan kylmällä vedellä, esimerkiksi kantaa ja upottaa järveen, ettei viilentyminen tapahtuisi liian nopeasti ja aiheuta shokkia. Valele eläintä viileällä vedellä, asettele kylmiä kääreitä kaulalle, pään alueelle ja vatsan karvattomiin kohtiin, missä kulkee suuria verisuonia ja seuraa virkoaako se. Eläimen ruumiinlämmön laskemista voi seurata kuumemittarilla, jos se on mahdollista. Kun lämpö on laskenut 39°C sille voi yrittää tarjota varovaisesti nesteitä. Vaikka eläin virkoaisikin eläinlääkärikäynti on silti aiheellinen.

Mikä tässä on niin vaikeaa?!

♥: SelinaMiten te toimisitte, jos kohtaatte autoon jätetyn lapsen, vanhuksen tai eläimen helteellä?

14 kommenttia:

 1. Hyvä postaus, tärkeää asiaa! Itse olen tästä asiasta supernipo - lapsia ei todellakaan koskaan jätetä edes pikkupiipahduksen ajaksi yksin autoon. Entä jos vaikka kompastuisin ja löisin pääni menettäen tajunnan? Mieluummin käytän pienen hetken xtra aikaa ja vaivaa lasten mukaan ottamiseen kuin kantaisin loppuelämän aivan liian raskasta taakkaa sydämessäni jos jotain ikävää tapahtuisikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anne! Supernipo ilmoittautuu täälläkin, mikä ei varmasti tullut yllätyksenä tämän saarnapostauksen jälkeen! ;)

   Poista
 2. Todella hyvä postaus ja tulee kohta ajankohtaiseksikin, kun säät jälleen lämpeää. Hyi hyi, nousee aina niskakarvat pystyyn kun edes ajattelen tätä aihetta. Että onko tosiaan niin tyhmiä, mutta kyllä, niitä on... suurinosa miettii vain että "mut ku käyn nopee"... :(

  Eikä se ole vaiva eikä mikään ottaa lapsen mukaan kauppaan ja mahdollisesti laittaa koirakin, koiratelineeseen kiinni siksi aikaa että tarvii käydä kaupassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liina! :) Täällä oli eilen jo parikymmentä astetta, niin sekin jo nostaisi auringossa olevan auton sisälämpötilan vaarallisiin lukemiin.

   Poista
 3. tosi hyvä postaus tärkeestä asiasta, samaa mieltä oon. ihmettelen myös suuresti mitä sellaisen ihmisen pääs liikkuu joka jättää lapsen, koiran tai minkä tahansa muun elävän autoon helteellä?

  VastaaPoista
 4. Äärettömän tärkee aihe näillä keleillä! Toivottavasti mahdollisimman moni lukisi tämän,sillä näitä huithapeleita on aivan liian monia. En voi ymmärtää,miksi kukaan jättäisi toista autoon helteillä,sehän on varsinainen pätsi. Nuo lukemat yllätti ja kauhistutti. Nyt pidän silmät vielä tarkemmin auki parkkipaikoilla. Toivottavasti näiltä tapauksilta vältyttäisiin tänä kesänä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan totta! Toivottavasti ei tarvitsisi lukea tänä kesänä yhtään lööppiä aiheesta. Hyi... :/

   Poista
 5. Hyvä ja tärkeä aihe! Mua suunnattomasti kiukuttaa jos näen lapsen autossa yksin, sato tai paisto. Ärsyttää että se lapsi jätetää sinne nukkumaa. Hirvee paniikki tulee kun herää eikä vanhemmat ookkaa siinä autossa enää. :(
  Kerran katoin semmose näytellyn jutun mis äiti kävi kaupassa ja jätti lapsen autoon. Siinä näytettii välillä lasta ja välillä äitiä. Ohikulkija si rikko ikkunan ja otti lapsen autosta mutta liian myöhään.. Äiti tuli kaupasta ni ambulanssi kuski yritti elvyttää. Turhaan. -vaikka tuoki oli näytelty niin itkin videon jälkee silmät päästäni.. Ei se lapsi siihen kuole jos kesken päiväunien herättää, siihen voi jos ei herätä ja jättää sinne kuumaan autoon...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin mullakin! En voisi jättää A-murua autoon nukkumaan... Mä olen nähnyt saman videon. Hyi. Itku pääsi täälläkin videon jälkeen! Aivan totta, ennemmin herättää kuin jättää autoon!

   Poista
 6. Kiitos tästä postauksestasi! Todella tärkeä asia ja aiheellinen herätys ihan jokaiselle.

  VastaaPoista
 7. Tärkeästä aiheesta postasit ! Toivottavasti mahdollisimman moni muistaisi tämän asian !!

  VastaaPoista
 8. Tärkeää asiaa. Hurjia nuo lukemat! Itse toimisin samoin jos näkisin lapsen yksin autossa helteellä, toivottavasti en koskaan joudu näkemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin järkytyin noista lukemista kun ne ensimmäistä kertaa näin!

   Poista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä, vaikka joskus vastaaminen voi kestää! Kiitos kommentistasi! ♥