tiistai 7. huhtikuuta 2015

Millaiset vaunut tai rattaat pyöriskäyttäjälle?

Kun A-muru vielä köllötteli tyytyväisenä masussani yksi haastavimmista ja isoimmista päätöksistä oli oikeanlaisten vaunujen hankinta.

Mistä löytää sellaiset vaunut, jotka sopisivat pyöriskäyttäjälle ja mitä ominaisuuksia niissä pitäisi olla?

Käännyimme siis ammattilaisten puoleen ja menimme paikalliseen lastentarvikeliikkeeseen ja samalla pujahdimme huomaamattamme vaunuviidakkoon.
"Hitsi mikä määrä vaunuja!", taisi olla ensimmäinen ajatukseni saapuessamme liikkeeseen. Minulla ei ollut hajuakaan millaisia asioita pyöriskäyttäjän tulisi ottaa huomioon vaunuja valittaessa saati mitkä eri vaunumerkkien lukuisista ominaisuuksista olisivat enemmän haitaksi kuin hyödyksi pyöriskäyttäjän näkökulmasta. Ulkonäöllisesti tiesin kuitenkin juuri millaiset vaunut haluaisin.
Tutkimme pitkään erilaisia vaihtoehtoja, koetyönsimme ja mittailimme, kunnes olin saanut aikaiseksi päässäni listan, mitä ominaisuuksia vaunuissa tulisi olla. 

Rungon keveys ja helppokäyttöisyys: Vaunujen tai rattaiden rungoksi kannattaa valita kevyt runko, esimerkiksi alumiinirunko. Näin vaunuja on helpompi lykätä istualtaan. Myös kokoaminen ja kasaaminen kannattaa ottaa huomioon ja varsinkin se, että se onnistuu myös istuma-asennossa. Rungon pitää myös tarpeeksi leveä, että mahtuu pyöriksellä rungon taakse työntämään vaunuja.

Taittuva, pitkä ja tarpeeksi leveä työntöaisa: Tämä ominaisuus on erittäin tärkeä pyöriskäyttäjälle.  Eiväthän käveleväkään halua työntää vaunuja selkä kumarassa. Taittuva työntöaisa mahdollistaa sen, että aisaa voi säädellä istuinkorkeuden mukaan ja näin pyöriskäyttäjä saa ergonomisen työntämisasennon. Pitkä työntöaisa mahdollistaa taas sen, että pyöriksellä pääsee mahdollisimman lähelle vaunuja, eikä tarvitse kurotella kohti työntöaisaa, mikä voisi aiheuttaa vaaratilanteita. Hyvä ja tukeva ote työntöaisasta on kaiken A ja O.

Turvallisuus: Vaunujen tai rattaiden käyttö pitää olla tietenkin turvallista, kun niissä kuljettaa pientä ihmettään. Rungon pitää olla vankka ja tukeva ja jarrujen käyttö helppoa. Valitettavasti perinteisissä malleissa ei kuitenkaan ole juoksurattaissa olevia käsijarruja, joten jalkajarrun käyttö pyöriskäyttäjälle on vaikeaa - ellei sitten käytä käsiään. Jarrun pitää olla siis helposti ja kevyesti käytettävissä. Jarrun sijainti kannattaa myös huomioida, ettei se tule jalkalaudan päälle. Yhdistelmävaunuissa ratasistuimen turvavöihin kannattaa luonnollisesti myös kiinnittää huomiota.

Isot renkaat: Isot renkaat vain pyörivät paremmin lumessa ja loskassa kuin pienet modernit renkaat. Ja renkaita pitää ehdottomasti neljä kappaletta!

Vaunukopan tai ratasistuimen materiaalin helppohoitoisuus: Kun vaunut tai rattaat matkustavat usein auton takakontissa pyörätuolin tai kahden kanssa, materiaaliksi kannattaa valita mahdollisimman helppohoitoinen ja helposti puhdistettava kangas.

Pitkäikäisyys ja laatu: Vaunut tai rattaat voivat olla tulevan lapsiperheen yksi kalleimmista investoinneista, joten kannattaa kiinnittää huomiota pitkäikäisyyteen ja laatuun. Laatu maksaa, mutta kestää pidempään - edellyttäen tietenkin, että vaunuista tai rattaista pidetään huolta.

Kun käytännön asiat olivat meille selviä, päädyimme Emmaljungan alumiinirunkoisiin Mondial Duo Combi -yhdistelmävaunuihin. Näissä vaunuissa oli kevyt alumiinirunko (poistunut valikoimasta) ja taittuva pitkä ja leveä työntöaisa, jotka helpottivat minun liikkumista vaunujen kanssa. Vaunulenkeillä liikuimme Isimiehen kanssa junana, eli Isimies työnsi minua pyörätuolissa ja minä vaunuja. Tämä liikkumistapa herätti usein huomiota, varsinkin kun joskus Isimies käski kääntää oikealle ja minä käänsin sitten vasemmalle. Tästä seurasi tietenkin kamala nauru, kun olimme junamme kanssa melkein ojassa! :D
Valitsimme vaunuihin isot, täyskumiset renkaat käytännön syistä. Se minkä olen oppinut vuosia pyöriksessä istuessani on, että lumessa tai sorassa kelaaminen on vaikeaa juurikin niiden kahden pienen eturenkaan vuoksi, jotka porautuvat lumeen tai soraan saman tien, kun saavat kosketuksen maan pintaan. Tämän vuoksi skippasimme kaikki trendikkäät vaihtoehdot, joissa oli pienet ketterän näköiset pyörät edessä ja takana isot renkaat. Täyskumirenkaat valitsimme niin ikään pyöriskokemuksien perusteella. En halunnut, että Isimiehellä olisi paikattavana pyöriksen renkaiden lisäksi vielä vaunujen renkaat.  
Vaunukoppaan ja ratasistuimeen valitsimme helppohoitoisen keinonahan, mutta hei, älkää ottako valkoisia, jos ette ehdi puunata niitä (lue: ette muodosta pakkomiellettä niiden puunauksesta!) jatkuvasti. Valkoisessa näkyy kaikki lika! Materiaalina keinonahka oli erittäin helppohoitoinen, vain rätti ja tiskiane riittivät ja vaunut hohtivat valkoisuuttaan jälleen - ja hohtavat muuten edelleenkin, kiitos pakkomielteeni! ;)
Vaikka en kunnolla pystynyt käyttämään jalkajarrua, niin otimme jalkajarrua valittaessa sen paikan rungossa huomioon. Valitsimme rungon keskelle tulevan pienen jalkajarrun, joten se ei tullut pyöriksen jalkalaudalle ja aiheuttanut näin ollen vaaratilanteita. Kiinnitimme huomiota myös vaunujen käyttöikään, joten valitsimme yhdistelmävaunut


Vaikka A-murulle ostetut yhdistelmävaunut olivatkin erittäin hyvät ja toimivat, ongelmaksi alkoi muodostumaan niiden koko. Emmaljungathan ovat tunnetusti kookkaita ja tämä asia vaikeutti pidemmillä matkoilla pakkaamispuolta. Vaikka meillä onkin tila-auto, niin sen takakontissa on tilaa rajallisesti. Itse ajattelin, että olisi ollut sula mahdottomuus saada mahtumaan takakonttiin kaksi pyöristä, iso matkalaukku ja vaunut, mutta Isimies todisti sen vääräksi - tunnin auton pakkaamisen jälkeen - joten päädyimme luopumaan yhdistelmävaunuistamme ja aloimme miettiä, millaiset matkarattaat hankkisimme A-murulle. A-muru ei sinänsä ikänsä puolesta välttämättä enää matkarattaita tarvitsisi, mutta kun kyseessä on reilu kakspuolonen ja äiti, joka ei enää jaksa puristaa innokasta taaperoa sylissään, niin turvallisuussyistä aloimme vertailemaan matkarattaita ja niiden ominaisuuksia.
Tähän vertailuun sain Jollyroomilta apua ja luvan käyttää heidän sivujaan linkein ja kuvin. Valitsin Jollyroomin laajasta rattaiden valikoimasta muutamia rattaita, jotka mielestäni sopivat hyvin niin pyöriskäyttäjälle kuin tavalliselle tallaajalle.

Hauck Viper Jogger:


Kuva: Jollyroom.fi
Yleensä kierrän shoppaillessa tai nettishoppaillessa kaukaa kolmipyöräiset rattaat ja vanut, mutta nämä Hauck Viper Jogger -rattaat saivat minut klikkaamaan kuvakkeen auki. Luettunani rattaiden tiedot, minusta tuntui, että joudun kääntämään kelkkani - mutta vain tämän yksilön kohdalla! ;)

+ Rattaiden keveys.
+ Takapyörien keskuslukitus ja jarrutusjärjestelmä.
+ Työntöaisan korkeuden säätö.
+ Edullinen hinta.
- Värivalikoima.
- Pitkä jalkajarru, koko rungon mittainen. Voi olla vaikea pyöriskäyttäjällä.

Kannattaa katsoa: Video.

Britax B-Agile 4


Kuva: Jollyroom.fi
Nämä rattaat iskivät Jollyroomin valikoimasta silmiini helppokäyttöisyyden vuoksi. Nämä eivät ole vain rattaat, vaan näitä lapsi voi käyttää vauvasta asti erikseen ostettavan vaunukopan ja turvakaukaloadabterin ansiosta. Kannatan rattaissa ja vaunuissa pitkää käyttöikää ja näissä sen saa suhteellisen edulliseen hintaan!

+ Siisti ulkonäkö ja kevyt alumiinirunko.
+ Täyskumirenkaat.
+ Neljä rengasta, eturenkaissa lukitusmahdollisuus.
+ Helppo kasata vaikka yhdellä kädellä.
- Eturenkaat ehkä hieman liian pienet loskaan ja lumeen.
- Ei taitettavaa työntöaisaa.

Kannattaa katsoa: Aloituspakkaus!


Beemoo Maxi Travel 2 in 1

Kuva: Jollyroom.fi
Myös Beemoo on huomioinut Maxi Travel 2 in 1 -rattaita suunnitellessaan pitkän käyttöiän. Näissä rattaissa on vain yksi pieni ero muihin valmistajiin: ratasistuin ja vaunukoppa on samassa. Aluksi ihmettelin, että miten se voi olla edes mahdollista, mutta katsottuani tämän videon, oli pakko uskoa, että nyt on keksitty jotain  uutta.

+ Isot pyörät edessä ja takana, edessä lukkiutuvat.
+ Pitkäikäisyys: Nämä helposti muutettavissa vaunuista rattaiksi tai toisin päin. Myös travelsystem mahdollisuus.
+ Helppokäyttöisyys.
+ Taittuva työnyöaisa.
- Ratasistuimessa ei täyttä makuuasentoa.
- Ilmapyörät takana (henkilökohtainen nou nou).

Kannattaa katsoa: Värivaihtoehdot eri tekstiilipaketeissa ja kaksi runkovaihtoehtoa: valkoinen ja musta.Brio Smile

Kuva: Jollyroom.fi

Brio Smile vaunut pistivät silmääni lähinnä ulkonäkönsä vuoksi. Rattaat vaikuttavat erittäin ketteriltä ja näppäriltä. Tutustuessani tuotteeseen enemmän, uskon näin onkin. Näissäkin rattaissa on panostettu pitkäikäisyyteen, koska täyden makuuasennon ansiosta ne voi muuttaa helposti Happy -kantokassin ansiosta yhdistelmävaunuiksi. Travelsystem mahdollisuus.

+ Taittuu hyvin pieneksi.
+ Helppokäyttöisyys kasatessa ja kootessa.
+ Pitkäikäisyys.
+ Taittuva työntöaisa.
- Ilmapyörät kaikissa renkaissa (jälleen henkilökohtainen nou nou).
-Vaikuttaa kapealta. Mahtuuko pyöriskäyttäjä lyykkäämään rattaita?

Kannattaa katsoa: Video.

♥: Selina

 

Millaiset ominaisuudet ovat teille tärkeitä vaunuissa ja rattaissa?

*Yhteistyössä: Jollyroom.fi

26 kommenttia:

 1. noihin britaxin rattaisiin on erikseen saatavilla talvirenkaat eteen ja on ollu hyvät :)

  VastaaPoista
 2. Kylläpä muuten sain ihan uuden vinkkelin vaunujen käytöstä! Kiva postaus :) meille tuli Gessleinin vaunut. Ensin rakastuin niiden ulkonäköön, mutta ne on kyllä ihan huiput ominaisuuksiltaankin. Meillä on sekä pienet että isot pyörät niihin. Tärkein ominaisuus mulle vaunuja valittaessa oli se, että ne on ketterät ja kevyet työntää ja gessleinit on! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva kun tykkäsit! :)
   Piti heti mennä googleen kurkkaamaan tätä vaunumerkkiä, kun oli minulle täysin uusi tuttavuus. Hienoilta näyttivät! :)

   Poista
 3. Miksi otat kahdet pyörikset reissuun? Onko sinulla talvikumit? Auttavat loskassa etenemistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siksi että minulla on sisälle ja ulos omat tuolit. Ei ole kiva mennä kylään ja tervehtiä ovella samalla kelaten rapaisella tuolilla sisälle. :D Talvikumit pyöriksessä vai rattaissa? Pyöriksessä on kapeat perusrenkaat ja edessä pienet renkaat. :)

   Poista
  2. Enpä tiedä luetko tätä koskaan... aikaa mennyt. Tarkoitin talvikumeja pyörätuolissa, helpottavat paljon loskassa. Siis vaihdetaan kelausvanteineen nopsaan, niiden pinta on samanlainen kuin maastopyörissä. Helpottavat huimasti ihan hiekkatielläkin. Silti siistit.
   Sinä kirjoitat hauskasti, meinaatko tosiaan, että pyörisläisen pitää käydä kylässä tai välittää edes kotona lattioiden sotkeentumisesta; ) En osaa yhtään arvata, missä asut, mutta teillä on sitten fiksuja ihmisiä apuvälineessä.
   Kun sain talvikumit, niin ensiksi ihminen kysyi, etkö voi vaihtaa toisesta tuolista. Eli aika alkeelliselta tasolta tuon sai aloittaa. Kun jaksoi aikansa vääntää, niin asia meni perille. Sinulla olisi varmasti käyttöä kun telmit pihalla lapsen kanssa jne. Mitäänhän ei kerrota, kaikki on opeteltava ja tiedettävä itse. Toivottavasti luet tämän.

   Poista
  3. Tietysti luen! Näen kaikki kommentit, vaikka aikaa olisi kulunut kuukausia! :)

   En ole kuullutkaan talvikumeista! Minulla on sellaiset röpelömäiset kumit ulkotuolissa, mutta en usko niiden olevan tavallisia ulkorenkaita kummoisemmat. Sisätuolissa on joskus ollut sellaiset sileät.
   Niin ja se sotku, kyllä meinaan omalla kohdallani, mutta minua ei haittaisi, jos joku pyörisläinen tulisi meille ulkotuolilla sisälle. Minä olen tällainen siisteysintoilija, niin se johtuu varmaan siitä. Et halua tietää kuinka usein pesen sisätuoliani! :D

   Pitää kysyä noista talvikumeista apuvälineestä! Kiitos sinulle! :)

   Poista
  4. Sinun kannattaa kysyä, ne vaihdetaan hetkessä vanteineen. Ne ovat kuin maastokumit. Ne helpottavat sinun elämää talvella ja lapsen kanssa kesälläkin hiekkakäytävillä ym. PT välittää ainakin.
   Minua haittaa myös hiekka sisällä, mutta minun minun paikkakunnalla ihmisen kodilla ei ole arvoa tai mihin kuntoon parketit menevät.

   Poista
  5. Kiitos sinulle kommentistasi! Pitää seuraavan huollon yhteydessä ottaa asiaksi! :)
   Harmillista, jos teillä ei arvosteta ihmisen kotia. :/

   Poista
 4. Musta tuntuu, että mä en edelleenkään osaa selventää suomeksi mitä mikäkin rattaiden ominaisuus tarkoittaa :D Mä oon vaan mennyt liikkeeseen asenteella "googlasin ja tätä kehu useampi kuin yksi" ja ostanut :D

  VastaaPoista
 5. brio smilejä en suosittele. Meillä on sellaiset. Muuten kyllä oikein toimivat, mutta lapsi istuu niissä korkealla ja rattaiden painopiste on aika huono, eli ovat kiikkerät. Oma lapseni olisi saanut rattaat kippaamaan (pidin kiinni onneksi) kun heilui ja heilautti itsensä kaikin voimin selkänojaa vasten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kamalaa! Hyvä tietää tämäkin! Nämä mitä linkkasin tähän olivat vain sellaisia mitä kuvien ja ominaisuuksien perusteella koin hyviksi. Eihän näistä ikinä tiedä. Onneksi pidit kiinni! <3

   Poista
  2. Minä taas olen ollut kauhean tyytyväinen meidän Brio Smileihin :P Ehkä meidän tyttö on sitten niin rauhallinen, ettei ole koskaan olleet vaunut vaarassa kipata nurin. Pyörätuolista työntämisen näppäryyttä en toki tiedä, mutta kävellen ainakin ovat kätevät käännellä pienessäkin tilassa. Pystyy operoimaan helposti yhdelläkin kädellä. Tykkään myös siitä, että vaunujen istumasyvyys on sillä tavalla kapea, ettei lapsen jalat jää töröttämään ilmaan, vaan tila on takamukselle sopiva. Monessa vaunussa on hirveän syvä istumatila, joka ei kyllä vaikuta mitenkään ergonomiselta. Meillä oli tuossa vielä kova vaunukoppa alussa, ja sen ja ratasistuimen kiinnitys oli ehkä periaatteessa ihan näppärää ja nopea käyttää - paitsi kun molemmat puolet eivät vain ikinä osuneet yhtä aikaa kiinnityskohtiinsa... Siinä kyllä tarvitsi kahta kättä, ja vaunujen yllä piti seistä että yletti molemmille puolille painamaan nappeja yhtä aikaa. Ja jos istuinosa oli kasvot työntäjään päin, ei vaunuja saanut kasaan. Mutta jos istuinosaa ei tarvitse liikutella, niin silloin ovat kyllä olleet hyvät vaunut.

   t: Suvi K.

   Poista
  3. Kiinnitin huomiota myös kävelevän ihmisen näkökulmasta valitessani rattaita tähän postaukseen. Videossa nämä rattaa menevät kyllä hurjan pieneen tilaan! Kiva kuulla toinen käyttökokemus näistä rattaista, kiitos siitä!

   Poista
 6. Jälleenn kerran silmiä avaava postaus! Kiitos tästä :)

  VastaaPoista
 7. Olipa kattava postaus ja paljon vaunu asiaa:) Kiitos! Meillä on teutonian yhdistelmät todettu hyviksi. Vakaat, turvalliset ja kestäneet pitkään. Lisäksi taittuvat näpsäkästi autoon. Heittoaisa myös hyvä! Matkarattaat tuntuvat monet niin epävakailta ja hepposilta. Emma merkkiset aikanaan täyskatastrofi, kuukauden käytön jälkeen nitisi ja natisi..Nyt ollut peg peregonit matkarattaina. Tosi tasaisella maalla ok mutta loskaa ym maassa niin ei liiku mihinkään..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että postaus oli mieleinen. :)
   Matkarattaissa on monesti juuri tuota ongelmaa. Toivon totisesti, että nämä minun suosikit Jollyroomin sivuilta ovat hyviä käytössäkin! :)

   Poista
 8. Hei! Olisi mahtavaa jos kirjottaisit postauksen pyörätuolin vaikutuksesta myös muihin vauva-ajan tarpeellisiin tavaroihin, kuten pinnasänkyyn, hoitopöytäratkaisuihin yms. mitä vain keksit. Mieheni on pyörätuolissa ja vauva haaveissa a, joten olisi kiva kuulla käytännön vinkkejä jo etukäteen kun ei kaikkea todellakaan osaa ajatella ja ottaa huomioon.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiva kun kommentoit! Olen itseasiassa kirjoittanutkin aiheesta jo postauksen aiemmin! :)
   Tästä pääset postaukseen

   Voitte myös kirjoitta minulle sähköpostia, jos haluatte kysyä käytännön asioista esim. vammaispalvelun tarjoamista avuista ym. :) kunaitikelaa@outlook.com, vastaan mielelläni teidän kysymyksiin :)

   Poista
 9. Tosi kattava postaus!!! Ja vaunuviidakko on just THE sana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lindiz! :) Sinne viiidakkoon kyllä hukkuu heti! :D

   Poista
 10. Kiitos tästä vanhasta postauksesta, harkitsen juuri noiden hauck vipereiden ostoa :D ja googlaamalla päädyin tänne :)

  VastaaPoista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä, vaikka joskus vastaaminen voi kestää! Kiitos kommentistasi! ♥