keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Kun äiti tutkii: Bloggaajatyypit

Kirjoitin viime viikolla postauksen erilaisista anonyymeista ja ajattelin jo silloin kun näpyttelin postausta, että olisi mukava kirjoittaa myös erilaisista bloggaajatyypeistä, joita on blogimaailmassa yhtä paljon kuin blogeja. Esittelen teille tässä postauksessa muutaman.

Tämä postaus on kirjoitettu huumorilla, kieli poskella -asenteella, joten toivon, ettei kukaan blogikollegani loukkaantuisi näistä luomistani blogipersoonista. Minusta me kaikki bloggaajat olemme arvokkaita blogipersoonasta riippumatta ja bloggaus on upea harrastus varsinkin silloin kun blogi on kirjoittajansa näköinen.

Populisti bloggaajat:
Populistit kyttäävät Iltasanomien tai Iltalehden sivuilla odottaen kädet näppäimistöllä "Juuri nyt"-uutisia tai jonkun kohublondin laukaisemaa luotia, joka sekoittaa koko somen. He kilpailevat mehevimmästä uutisesta, josta tietenkin näppäillään heti naseva postaus omaan blogiin samalla toivoen, että juuri hän ehti ensimmäisenä.  Aikainen lintu madon napppaa, Populistilla on siis aina kolme välilehteä auki: Yhdessä Bloggeri, yhdessä IS ja yhdessä IL. Sitten vain odotetaan.
Populisti bloggaajien blogit ovat täynnä mielipiteitä. Ne voivat olla poliittisia tai yhteiskunnallisia, mutta myös räväköitä kannanottoja uutisiin.

Se mitä kunnioitan populisti bloggaajissa on, että he seisovat yleensä mielipiteensä takana kritiikistä huolimatta. Tämä bloggaajatyyppi on nimittäin usein keskustelupalstojen av-mammojen kynsissä.

"Rakas päiväkirjani, ei kun blogini", Päiväkirja bloggaajat:
Päiväkirja bloggaajat kirjoittavat blogejaan päiväkirjatyyliin - ei mahtanut tulla yllätyksenä. ;)
Blogiin päivitetään asia kuin asia aina naapurin mummon pyllähtämisestä oman kuolaavan jälkikasvun kakka-analyysiin.
"Tänään oli hieman vihreää, miten teillä muilla?"

Päiväkirjamaiset blogit ovat huippuja juuri rehellisyyden ja avoimuuden vuoksi. Blogeissa kerrotaan, miten päivä on mennyt - oikeasti, koska monesti itse bloggaajakin myöntää, että kirjoittaa blogia itselleen muistoksi tietystä elämänvaiheesta. 

Salaperäiset bloggaajat:
Salaperäiset bloggaajat pyrkivät olemaan hyvin mystisiä. Postaukset loppuvat aina johonkin, jonka saa tietää vasta seuraavassa postauksessa ja sitten lukijat jännittävät, että mikähän se jokin nyt on.
Varma lukijaloukku siis!

Itse en pidä salaperäisistä bloggaajista, koska omaan yksinkertaisesti niin laiskan ja tyhmän mielen, että en malta odottaa mitään seuraavaan päivään - tylsää! :D Niin ja syyllistyn itsekin samaan satunnaisesti omassa blogissani. 

Räväkät bloggaajat:
Räväkät bloggaajat elävät blogimaailman mustavalkoisessa osassa. Heistä joko pidetään tai ei ja mielipiteitä heidän postauksistan saa lukea laajasti eri keskustelupalstoilta Populistien kaverina. Ainakaan he eivät ole yksin siellä av-mammojen  kynsissä.
Näistä blogeista saa lukea purevia ja väkeviä postauksia, joita ei kerralla niellä. Ne joko naurattavat pissat housuun -asteelle tai kauhistuttavat saaden aikaan piiiiitkän syvän huokauksen.
Voimasanoja ja sanavapautta ei ole säästelty nokkelista sanankäänteistä puhumattakaan. 

Itse luen tällaisia blogeja pilke silmäkulmassa. Tarvitseeko kaiken olla aina niin vakavaa - edes blogimaailmassa? Näistä blogeista saan mukavaa vaihtelua omaan tasaiseen elämään naurunpyrskähdyksien tai pään pyörittelyn kera.
  
OHO, mun maha kasvaa -bloggaajat:
Raskausblogit elämän suurimmasta ihmeestä, eli siitä kuinka kaksi ihmistä tapaavat toisensa: Ensin vähän jutellaan, sitten halataan ja vähän pussaillaan ja sitten...niin. Siitähän niitä pieniä ihmeitä syntyy kuin sieniä sateella, samoin raskausblogeja. Nämä blogit alkavat kusisen yllärin jälkeen pahoinvoinnilla, pelolla ja tuskailulla, ja ylläri, päättyvät myös siihen - eihän se synnytys koskaan mene niin kuin elokuvissa!
Näistä blogeista voi lukea äidin painotuskailuista, veriarvoista, sticksauksista onko pissassa proteiinia vai ei ja pienen ihmeen hikoista, potkuista ja masun kasvusta. Kun 9kk bloggausta on takana ja siitä(kin) palkintona sylissä tuhiseva pieni ihme, niin bloggaaja on hetken aivan hukassa ja perustaa äidinmaitohuuruissaan uuden blogin... 

...perheblogin.

HEI, mun pieni ihme kasvaa -bloggaajat:
Näissä blogeissa seurataan sen pienen ihmeen kasvua ja kehitystä, jonka innokas äitibloggaaja päivittää millin ja gramman tarkkuudella jokaisen neuvolan jälkeen. Pienestä ihmeestä ollaan tietenkin luomassa pientä Einsteinia kehuskelemalla, kuinka pieni musupallero oppi istumaan ja samalla taputtamaan käsiään - tietenkin. 
Samalla blogissa saa seurata bloggaajan kasvua äidiksi ja lukea epäonnistuneista parisuhdeilloista, kun jo 15 minuutin erossaolon jälkeen pienestä ihmeestään homma kaatuu ikävään ja äitibloggaajan hormonimyrsky-itkuun. Kynttilät sammutetaan siinä vaiheessa ja homma on valmis. Katsotaanko vuoden päästä uudestaan?

Olen itse lukenut pääasiassa vain raskaus- ja perheblogeja. Mielestäni on upeaa päästä kurkkaamaan toisen raskausaikaan, olemaan läsnä kun bloggaaja paljastaa kumpaa laatua pukkaa tai saada lukea postaus otsikolla: "VEDET MENI, MÄ SYNNYTÄN!" ja samalla alkaa jännittämään toisen, täysin tuntemattoman ihmisen puolesta.
Parhautta on kuitenkin se, että joskus raskausblogista seuraa mahtava perheblogi, jonka kautta pääsee tutustumaan siihen asiaan, minkä vuoksi bloggaaja on kirjoittanut aiemmin: vauvaan.

Lastenvaatehullut bloggaajat:
Nämä bloggaajat ovat aloittaneet kalliin harrastuksena jo raskausaikana, jolloin kaapin perukoille on hamstrattu isimiehiltä salaa vaatekerrat AINAKIN seuraavalle viidelle vuodelle. Vaatemerkit ovat toinen toistaan erikoisempia ja ekologisempia ja maksavat luomupuuvilloineen enemmän kuin tällä bloggaajalla menee viikossa rahaa ruokakauppaan. 
Näissä blogeissa kuvat ovat laadukkaita ja lapset vaatteineen ovat huoliteltuja viimeistä hiuskarvaa myöden. Kuvat on otettu neutraalissa ympäristössä, että vaatteet pääsevät oikeuksiinsa. Vaatehullut bloggaajat ottavat valinnoissaan myös eettisyyden huomioon ja  hallitsevat sertifikaattien sanaston A:sta Ö:hön.

Kukin pukee lapsensa tyylillään myös blogimaailassa. Itselle tuli blogimaailman myötä yllätyksenä kuinka valtavasti eri vaatemerkkejä onkaan ja kuinka kalliita vaatteita lapsille tehdään! Itse satsaan laatuun, mutta ostan A-murulle vaatteita perus kivijalkakaupoista ja halpamerkkien luvatusta maasta: Halpa-Hallista. Katson kuitenkin, että vaate on sen verran laadukas että se kestää varmasti enemmän kuin yhden pesun.

Kaikki on NIIN hyvin -bloggaajat:
Nämä bloggaajat kirjoittavat blogeihinsa vain hyvistä asioista. Blogin sisältö on täydellinen kuvaus siirappisen suloisesta perhe-elämästä tai vanhemmuuden onnesta, upeista kodeista ja hyväntuulisista päivistä.
Kakkavaipat ja erääntyneet laskut jäävät näiden blogien ulkopuolelle.

Vaikka pidänkin arkisista blogeista, joissa on esillä myös elämän nurjapuoli, niin on virkistävää lukea myös blogeja, joissa pääpaino on vain hyvissä asioissa. Pidän kuitenkin enemmän elämänmakuisista blogeista, joissa kakka haisee ja koti on räjähtänyt kolmannen kerran samalle päivälle, mutta ymmärrän, että kaikki eivät halua kirjoittaa tai lukea tällaisia blogeja. 

Lapsellani ei ole kasvoja -bloggaajat:
Nämä bloggaajat kirjoittavat julkista blogia, avautuvat elämästään ja lisäävät oman pärstänsä joka toiseen postaukseen, mutta lapsen naama peitetään joko sydämellä tai tähdellä tai sutataan muuten piiloon. Myös lapsen nimi-identiteetti on suojattu ja lapselle on luotu bloginimi, joka koostuu etunimen alkukirjaimesta tai söpöstelynimestä.

Täytyy myöntää, etten itse koskaan välittänyt blogeista, joissa lapsen kasvot sutattiin, kunnes päätin perustaa oman. Silloin minulle tuli tarve vaalia lapseni nettinäkyvyyttä ja häivyttää A-muru perheblogistani. Niin hassuinta tässä on se, että ilman A-murua mitään blogia ei olisikaan. Silti haluan suojella lastani viimeiseen asti, vaikka en suoraan sanoen usko, että blogini asettaisi häntä suureen vaaraan. 


Katsokaa mun tän päivän asua -bloggaajat:
Muotiblogit ovat sitä kuuminta hottia ja suosituin genre koko blogimaailmassa.
Blogeissa on laadukkaita asukuvia monesta eri kuvakulmasta - tietenkin ja ne eivät ole niitä kömpelöitä selfieitä likaisen peilin kautta kuvattuna!
Mitään feikkivaatteita tai Halpa-Hallikamaa blogeissa ei tietenkään näy, vaan muotibloggari uskaltaa sujahtaa näihin mukaviin pieruverkkareihin vasta kun kameran akku on loppu ja tietokone huollossa.
Nämä blogit ovat täynnä kauneutta: Ylipitkiä ripsiä, upeita kampauksia ja epämääräisen muotoisia rakennekynsiä koristeineen. 

En ole koskaan lukenut pelkkää muotiblogia, koska en ole ollenkaan kiinnostunut muodista, vaan ne ihanat ja rennot pieruverkkarit vetävät enemmän puoleensa. Mutta jos muotiblogiin liittyy jotenkin perhe, niin hep, mukana ollaan!

Mun koti on täällä netissä -bloggaajat:
Nämä bloggaajat perustavat blogin, kun kaikki mahdollinen raha on kaavittu sukulaisilta ja pankin holveista kasaan, laskettu ja maksettu elämän kallein hintalappu: oma koti.
Blogi voi alkaa valtavasta ruskeasta läntistä, omasta tontista tai se voi olla valmiin paketin remontoimista lattiasta kattoon tai pienellä pintaremontilla omaksi kodiksi muuttamista. Blogeissa on paljon lainattuja kuvia ja kollaaseja erilaisista tapettimalleista kaakeleihin. Näiden kollaasien avulla tehdään lukijoiden kannustuksella päätökset, ostetaanko omaan kotiin ne muodikkaan korkeakiiltoiset kaapit vai tyydytäänkö halvempaan Ikean valkoiseen.
Bloggaajan kotoa löytyy maalaisromanttisia löytöjä, eli vanhoista ovista tehtyjä pöytiä tai kalliita desingkalusteita, joita kuvataan kymmenestä eri kuvakulmasta blogiin muiden ihasteltaviksi.
Yleisin blogikoti on valkoinen talo, jossa on valkoinen lattia, valkoiset, seinät ja valkoista valkoisella. Niin ja vähän harmaata korostusvärinä. Tämä on ilmeisesti muotia, jos blogimaailmaan on uskominen.

Rakastan sisustamista, mutta aika ja raha ei vain yksinkertaisesti riitä kaikkeen, mitä tämän pääkopan sisällä haluaisin. Onneksi on blogeja, joissa voi käydä (kateellisena) ihastelemasa muiden koteja ja laskea samalla kuinka juuttaan paljon rahaa yhteen huoneeseen on saatu tuhlattua. Onneksi on myös sisustusblogeja, joista löytyy halpoja ja helppoja piristyksiä sisustukseen.

Tilkkutäkki bloggaajat:
Tilkkutäkkibloggaajat taitavat kaikki mahdolliset bloggaustyypit. He osaavat pitää langat käsissään luomatta valtavaa kaaosta ja jättävät jälkeensä suloisen soman ja kivan lifestyleblogin.

Tällaisista blogeista minä tykkään, mutta välilä mietin, miten bloggaaja saa pidettyä kaikki langat käsissään sotkeutumatta niihin. 

Pelkästään bloggaus ei ole harrastus, vaan myös blogien lukeminen. Lukemisen idea on päästä salaa kurkkaamaan toisen elämään, jonka verhoa bloggaaja avaa enemmän tai vähemmän - omasta tyylistään riippuen. No salaa ja salaa, mutta onhan se oikeasti kutkuttavaa nähdä miten toinen kasvattaa lapsensa tai millaisessa kodissa täysin tuntematon ihminen asuu. Tällaisia asioita ei näkisi tai kokisi siviilielämässä, ellei ala harrastamaan Ulla Taalasmaan tyylistä naapurstalkkausta, jos silloinkaan. Se ei taitaisi siviilielämässä olla edes laillista! ;) Tämä on yksi blogimaailman hienous!

Lopuksi pieni arvoitus: MIKÄ BLOGI?
Blogissa on paljon kuvia, joista jotkut ovat onnistuneita ja jotkut täyttä räpellystä. Bloggaajan oman pienen ihmeen naama on sutattu sillä ikäikuisella ja kuluneella sydämellä ja hänestä puhutellaan etunimen ensimmäisen kirjaimen ja hellittelynimen yhdistelmällä - lapsi raukka! Blogissa on paljon kirotusvireitä, mutta se ei ole paljon bloggaajan kirjoitustahtia hillinnyt, vaan postauksia tulee lähes päivittäin - yleensä yöaikaan. Tämä blogi on välillä niin sairas, että heikoimpia jo hirvittää, mutta välillä se kertoo tavallisen perheen tavallisesta elämästä. Arvaatteko?

 

♥: Selina

Löysittekö tuttuja?

53 kommenttia:

 1. Haha ihana kirjotus <3 :D

  VastaaPoista
 2. Hihi! Tää oli hauska! :D Mikähän lie on arvoituksen vastaus, enpä yhtään tiedä ;)

  VastaaPoista
 3. Hahaa! Minä olen hullu lastenvaatebloggaaja, vähän myös "meillä on aina kaikki hyvin" -bloggaaja (en juurikaan juttele parisuhteestamme blogissa) ja luultavasti olen myös tilkkutäkkibloggaaja - joskin kutsuisin omaa blogiani ennemmin sekametelisopaksi. :D Kiva postaus!

  VastaaPoista
 4. Ihana Selina! <3 Piristit taas päivääni! :)

  VastaaPoista
 5. Lapsellani ei ole kasvoja bloggari ilmoittautuu. Hih

  VastaaPoista
 6. Päivän piristys, kun podetaan flunssaa koko porukka. Olet niin mainio kirjoittaja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos peppilotta ja pikaista paramenista sinne! ♥

   Poista
 7. No en arvaa.. Kun äiti kelaa? blogi? Olispa hauska tietää mihin katekooriiaan Bikken pilttuun laitat :)? Miten sen näkee lukija?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä näen sinun blogisi innostavana tilkkutäkkiblogina. Kaikkia osa-alueita löytyy ja osaat pitää kaikki langat käsissä! ♥

   Poista
  2. Hauska analyysi! Lapsellani ei ole kasvoja - Tilkkutäkki -bloggaaja ilmoittautuu :D

   Poista
 8. Hauska, heheh :D kovasti koitin miettiä, että mihinköhän kategoriaan oma menee :D mut ohana piristys tämä teksti! Huippu oot!

  VastaaPoista
 9. Oonkohan minä tuo "katsokaa mun tän päivän asu" bloggaaja :`DD

  VastaaPoista
 10. Mikähän mä olen? Tilkkutäkki, mutta surkea sellainen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etkä ole mikään surkea! Höpö höpö! Blogisi on ihanan IHANA! ;)

   Poista
 11. Tämmöset on hauskoja! :D Sitten ite voi mieltää oman bloginsa ihan erilaiseksi, mitä lukijat. Esim. mä jotenkin kelaan et mulla on tilkkutäkki-blogi, mutta moni varmaan pitää mua maha-kasvaa- ja sit perhebloggaajana :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kiva kuulla! :)
   Uskon että nämä asiat ovat lukijasta kiinni. Minusta sinulla on ainakin tosi kiva blogi! :)

   Poista
 12. Hih, olipas kiva postaus! Täälä kans yks lapsellani ei oo kasvoja bloggaaja ilmottautuu :) Sun kirjotustyyli on aivan huippu!

  VastaaPoista
 13. Mä oon täällä niin naurannut, että melkein pissat tullut housuun.... :D Siis tää on niin totta! Mä taidan olla aikalailla toi tilkkutäkki. Vähän sitä ja vähän tätä... Ja punanen lanka oli varmaan jossain. :D

  VastaaPoista
 14. Haha, oli kyllä hauska tää postaus.:D sai kunnon naurut!:D

  VastaaPoista
 15. Hauska postaus ! :D Ja tämmösiähän täällä on netti pullollaan ! En itse tiedä mihin laittaisin oman blogini :D En oikee mihinkään, aika avoin ja rehellinen se on, mutta oikeestaan semmonen genre kun elämä sopis aika hyvin :)

  VastaaPoista
 16. :D Kiva postaus! Mä oon sit varmaan se koti netissä -tyyppi. Vähän tylsä ja pääosin valkoinen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kati! Apua, pitää heti käydä kurkkaamassa sun blogiin. ;)

   Poista
 17. Hauska postaus: :D Mun pieni ja vaatimaton blogi ei kuulu mihinkään tiettyyn genreen. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äläs nyt Suvi! Kävin pikaisesti kurkkaamassa blogiisi ja se vaikutti kivalta! Pitää käydä paremmalla ajalla tutustumassa lisää! :)

   Poista
 18. Hihi, niin totta! Mun blogin tyyli taitaa "valitettavasti" olla jotain sekoitusta kaikki on aina hyvin blogista ja mun koti on täällä netissä blogista :) Eikä haittaa yhtään vaikka putoan jopa kahteen stereotypiaan, sillä olen jo alusta asti päättänyt ettei syvimpiä murheita tulla blogissa esittelemään vaikka välillä valitankin :) Mun mielestä on ihan mukava pitää oma blogi sellaisena positiivisena, vaikka kaikki muu olisikin kovin negatiivista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mitään valitettavasti! ;) Jokainen bloggaa tyylillään ja se on juuri blogimaailman hienous! :)

   Poista
 19. Mun oma tilkkutäkkini on kai sellainen kuin minäkin. Hyppelen asiasta toiseen.;D

  VastaaPoista
 20. Lisäisin vielä messiasbloggaajat :D (tähän välillä itsekin sorrun). Eli bloggaaja joka uskoo oman mielipiteensä ylivertaisuuteen ja uskoo omien postauksiensa tuovan jotain elämää suurempaa lukijoille. Minun ajatukseni, mielipiteeni ja postaukseni muuttavat sinun elämäsi! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei hyvä lisäys! ;) Taidan itsekin kuulua tuohon ryhmään! :D

   Poista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä, vaikka joskus vastaaminen voi kestää! Kiitos kommentistasi! ♥