torstai 5. helmikuuta 2015

Voihan tissit!

Tissit, kikit, rinnat, puskusrit, boobsit, daisarit, hinkit, munkit, bosat, tisulit, meijerit, kaksoset....  
 Näillä rakkailla lapsilla on monta nimeä.
 
Tämä postaus kertoo RINNOISTA, apua! Kuinkahan moni poistuu järkyttyneenä Bloggerista, laittaa koneen kiinni ja itkee itsensä uneen?

Tämä on varmasti blogimaailman ja median kulunein aihe evööö, mutta aion kirjoittaa julki-imetyksestä, koska siitä oli jälleen mediassa.

Iltasanomien nettilehdessä oli juttu, jossa kerrottiin, kuinka äitiä kiellettiin imettämästä 1,5-vuotiasta lastaan päiväkodissa. Jutun voi lukea tästä.

Imetyskuva. Netissä. Kaikkien nähtävänä.
Täytyy ihmetellä maailman menoa (tai Suomen), että mikä siinä on, ettei äiti saa tarjota lapselleen lapsen tarpeen mukaan parasta mahdollista ravintoa, rintamaitoa, joka tulee nimensä mukaakin RINNOISTA?
Toki 1,5-vuotias taapero ei tarvitse elääkseen enää tätä ihmeellistä elämän eliksiiriä, mutta melkein yhtä kieroon katsotaan vaikka äiti imettäisi vastasyntynyttä lastaan julkisella paikalla.

Rinnat. Mikä niissä on niin ällöttävää, ettei niistä voi tarjota lapselleen ravintoa julkisesti? Onko tämä silikonitissiaikakausi saanut aikaan sen, että rinnoista on tullut seksuaalinen symboli, jotka eivät liity mihinkään muuhun kuin siihen itseensä...Niin siitähän niitä maitomonsteripilttejä syntyykin! Onneksi Nannit ja rintapumput ovat olemassa, niin eipä tarvitse tissejään vilauttaa, eikä vauvoja enää synny!

Hello boobs! Long time no see! ;)
Kun tutustuin hakutuloksiin Googlen ihmeellisessä maailmassa hakusanalla "Julki-imettäminen", sieltä löytyi yllätyksekseni paljon postitiivistakin sanottavaa julki-imetyksestä. Ajattelin, että postauksestani katosi juuri pohja, mutta kyllä niitä negatiivisia, todennäköisesti ei-äiti-ihmisten kirjoittamia sarjassamme: "Imetys on ällöä!"  tekstejä lötyi paljon.

Tuntui että jotkut ajattelevat, että kun äiti imettää julkisesti, se on sessio, jossa äiti vain esittelee maitovarantojaan, tietenkin molempia rintojaan. Otetaanko kuva?
Sitten rintojen esittelyn aikana äiti huomaa huutavan lapsen ja tarjoaa salamavalojen räiskyessä rintamaitoa lapselleen, molemmat rinnat esillä ihan vain sen takia että haluaa edelleenkin VAIN esitellä niitä. Pian huutava lapsi on tyytyväinen ja tuhisee toisella rinnalla...

Hinkit.
Tässä otteita keidenkäs muidenkaan kuin av-mammojen keskusteluista eri sivustoilla:

"Miksi ihmeessä julkinen imetys on sallittua? En käsitä.
Minulla on kolme lasta, joita olen imettänyt 8-10kk jokaista (lopetin, kun alkoivat purra rinnan pahoille haavoille). En kertaakaan imettänyt kuin kotona tai omassa rauhassani lastenhoitohuoneessa, toisessa tilassa esim. kyläpaikassa tai missäään, jossa en olisi ollut vauvan kanssa vain naisten seurassa tai täysin yksin. Imetys on luonnollista. Niin on ulostaminenkin. Ja röyhtäily. Myös nenän kaivaminen. Kaikkea voi ja pitääkin tehdä, mutta kaikille niille on omat paikkansa. Joitain asioita (kuten hiusten harjaaminen) ei tehdä joka paikassa, vaikka se on täysin luonnollista ja hyväksyttyä. Et voi pitää juhlapuhetta ja harjata hiuksiasi samalla. Etkä imettää, vaikka vauvalla olisi kuinka nälkä. 
En käsitä, miksi on pakko tulla esimerkiksi kauppakeskukseen keskelle käytävää istumaan ja imettämään, kun jokaisessa kauppakeskuksessa on lastenhoitoon varatut tilat. En käsitä, miksi on pakko imettää esim. kyläiltäessä kaikkien miesten nähden (vaikka se hallelujaa onkin niin _luonnollista_)? Miksei voi edes kääntyä pois katseilta? Vai menettekö muutenkin rinnat paljaina kylään? Tai vähintään esittelette rintojanne isännälle muutenkin? Eikö teille ole kukaan opettanut käytöstapoja koskaan? Elämme sivistysvaltiossa!"
(Vauva-lehden keskustelupalsta, yllättävää)

"Todellakin häiritsee! Onhan se kakkaaminenkin ihan luonnollinen asia, joten miksi ihmiset ei pasko julkisesti pitkin katuja?
Itse en vaan koe imettämistä julkisella paikalla soveliaaksi
."
(Demin(!) keskustelupalsta)

”Pienten lasten äitienkin pitäisi ymmärtää, milloin ja missä lasta voi imettää. Kysyköön neuvolasta apua tai lukekoon lastenhoitokirjasta miten ja missä, jos uusavuttomana ei sitä tiedä. Minua ainakin inhottaisi kaupassa nähdä jonkun imettävän lastaan. Kauppakeskusten lastenhoitohuoneet ovat sitä varten.” 
(Ote on Iltasanomien nettilehden jutusta 6/2014)

Imetin A-murua vuosi ja 3kk, josta 6kk mentiin täysimetyksellä. Nautin imettämisetä hurjasti, eikä siinä ollut mitään seksualista -tietenkään. En tiedä mitään niin ihanaa kuin rinnalle nukahtava lapsi. Imetin lastani myös julkisesti kotona, kylässä, miehen työpaikalla, kaupassa, ravintolassa ja jopa kirkossa, jos oli tarve. Miksi en ruokkisi lastani, jos kerran hän sitä tarvitsee? Ja ei, kyse ei ollut rintojen esittelystä, vaan lapsen ruokkimisesta.
Toki myönnettäköön, etten imettänyt yli yksveetä A-murua enää julkisesti, ellei ollut pakko esimerkiksi sairastapauksissa, mutta koen kuitenkin, että minulla olisi siihenkin ollut täysi oikeus.
Meitähän on moneksi, myös imettäjiä ja jos ja kun imetin A-murua julkisesti, niin minulla oli aina paita ja harso rinnan päällä peittämässä hieman rintaa, ei tukehduttamassa A-murua tissin ja harson väliin. En pyytänyt anteeksi olemassaoloamme tai imettämistä, en edes silloin jos A-muru päästi rinnasta irti ja maitoa suihkusi ympäriinsä. 

Miksi imettäviä äitejä vihataan niin paljon, nimenomaan julki-imettäjiä?
Syy voi olla kateus, ei niinkään maitoa täynnä olevista muhkeista munkeista, vaan siitä, että todennäköisesti julki-imetystä vastaan oleva ihminen ei ole itse äiti tai ei ole itse voinut tarjota omalle lapselleen rintamaitoa esimerkiksi maidon loppumisen vuoksi. Sehän on äitiyden alkutaipaleella todella iso pettymys, varmasti yksi isoimmista. Toki on myös imettäjiä, jotka nauttivat yhtälailla imetyksestä, mutta eivät vain pysty tai halua imettää julkisesti.
Minusta julki-imettäminen on jokaisen äidin oikeus, jos vain siihen kykenee.

Äidit, jotka ovat imettäneet lapsiaan julkisesti ja saaneet kieroja katseita ja ikäviä kommentteja ovatkin järjestäneet mahtavia imetystapahtumia, jossa imetetään julkisesti. Nimenomaan imetetään, eikä piilotella pienen tissiposken kanssa takin alla. Hatun nosto heille!

Suomessa on tarjolla imetykseen tukea monilta tahoilta. Neuvolasta saa imetystietoa, mutta myös esimerkiksi Imetyksen tuki ry tarjoaa tukea, neuvontaa ja apua imettämiseen liittyen.

Toki myönnettäköön, että ääripäitäkin niin Suomesta kuin maailmalta löytyy, kun äiti imettää kouluikäistä lastaan, mutta annetaan näiden ääripäiden nyt kuitenkin olla tällä kertaa rauhassa.

Mitä mieltä te olette julki-imetyksestä?

19 kommenttia:

 1. Hyvä kirjotus. Mua ei henkilökohtasesti haittaa julki-imetys, jos se vain tehdään asiallisesti... Meillä oli kerran citymarketissa tapaus, et somalinainen seisoi paita auki, tissit (märät lapaset) ulkona ja niistä kävi ryystävä taaparo ja vuoron perään vauva =/ oli vähän.... öööh.. nooh vartijahan siihen tuli ja vei porukan sivummalle. Joo lapsen pitää syödä silloin kuin on nälkä enkä todellakaan vaadi, että vessaan imettämään, kun en minäkään vessa syö MUTTA hienotunteisuutta ehkäpä peliin.

  Mä en koskaan julki-imettäny, koska mä koin, että sohvan nurkka ja tuttu huopa oli se meidän juttu. Meillä vielä syötiin niin säännöllisin ajoin ja kunnolla, et se nälkä ei ehtiny koskaan tulla kauppareissuilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)
   Itse olen julki-imettänyt, mutta peittänyt kuitenkin itseni. :) Tuo Cittarin tapaus oli kyllä vähintäänkin outo! :D

   Poista
 2. Mainio teksti !! :) Nyt kun tämä on meilläkin taas ajankohtaista niin kyllä mä aion ainaki lyödä tissit tiskiin kun vauvalla on nälkä ! Miksei ihmisiä sitte häiritse vaikka mainoksissa näkyvät boobsit ? Tai kesällä liian pieniin vaatteisiin ahdetut lollerot ? Ei voi ymmärtää

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! :)
   Tuo on NIIN totta! :)
   Tsempit imetykseen!

   Poista
 3. Itse en imettänyt koskaan julkisesti, mutta kyse oli siitä, että koin sen itselleni epämukavaksi. Tämä oli kuitenkin vain oma tuntemukseni enkä missään nimessä soimaisi muita, jotka niin tekevät. Eniten näissä keskusteluissa minua häiritsee usein esille tuleva sana "ällöttävä". Ymmärrän, että tilanne saattaa olla joillekin kiusallinen, mutta ÄLLÖTTÄVÄ?! Ja jos se on ne tissit, niin älä katso tai ainakaan mene uimahalliin. Siellä niitä tissejä vasta onkin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kullakin on oma ajatus imetyksestä. Itseäni ei häirinnyt vaikka vieressä istui appiukko. Enhän minä hänelle rintaani esitellyt, vaan se oli lapsen suussa ja sitten siinä päällä vielä harso. :)

   Hahaa repesin tuosta uimahallista! :DD

   Poista
 4. Todella hyved postaus ja oon ihmetellyt samaa asiaa itsekin! Mikään pienelle vastasyntyneelle vauvalle ei ole niin tärkeää ravintoa kuin rintamaito. Ja korvikkeista puhuminen tuntuu olevan, ainakin välillä, tabu. Niin haloo?! Mikä maailmalle kelpaa? Mustakin tuntuu todella, että rinnat ei oo enää ne mistä vauva saa ravintonsa vaan juurikin sitä toista, hoh. Mun mielestä se on itsestäänselvyys, että julkisella paikalla lapsne imetys on ok jos lapsi sitä vaatii! Toki voi itse olla hieman hienovarainen ja ajatella muita, juurikin peittämällä itseään.

  Täytyy myöntää, että mä olin huono syöttämään julkisella paikalla. Meillä rinnasta syöminen oli aluksi todella hankalaa, joka sai mutkin hieman epäröimään itteeni. Näin ollen tykkäsin imettää rauhallisessa paikssa, joka ei vedä hirveästi ylimääräisiä katseita. :) Vaikka jouduinkin opettelemaan imettämistä lasten teholla huoneessa, jossa oli kolme muuta vauvaa ja heidän perheensä ja sukulaisensa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3
   Totta. Pitäisi imettää, mutta ilman tissejä, ne ovat paha juttu! ;)
   Muistan kun A-muru syntyi, niin kätilö kävi ihan käsin kiinni rintaan ja työnsi nännin A-murun suuhun! :D Siinä vaiheessa katosi viimeisetkin kainostelut! ;)
   Toisaalta en ole koskaan ollut kamalan kriittinen näissä sukupuoliasioissa. Esim. uimahallit ovat olleet fine. :)

   Poista
 5. Itselläni ei ole lapsia, eikä julki-imettäminen häiritse mitenkään. Oikeestaan en edes noteeraa koko asiaa kauppakeskuksissa tai muualla. Silmääni osui hiljattain eräässä ravintolassa lasten leikkipaikan vieressä keinutuoli nurkassa ja eteen vedettävä verho. Seinässä oli lappu "imetysrauha".
  Mielestäni tämä oli ihan mahtava juttu, varsinkin kun kyseessä oli ravintola. Ei tarvi nipojen menettää ruokahalua :-).
  Samaisessa ravintolassa eräs äiti vaihtoi ruokapöydässä lapselleen vaipan. Lapsi oli 1,5-2v ja toimenpide tehtiin reteesti niin, että lapsi seisoi tuolilla. Tämä ei ehkä mielestäni kuulu enää hyväksyttävän rajoihin :-D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo vaipan vaihdossa menee kyllä tietty raja vaikka täytyy myöntää että olen tähänkin syyllistynyt joskus. En tosin noin reteesti! :D
   Imetyspaikat ravintoloissa ovat kyllä superhyviä juttuja! :)

   Poista
 6. Mun mielestä imettäminen on maailman luonnollisin asia :) Vaikkei siis lapsia olekkaan, mutta siis maito on lapsen ruokaa ja jos sitä saa äidin tissistä, niin miksei ? Hyvä postaus !

  VastaaPoista
 7. Oon ihan samaa mieltä! Itse olen imettänyt molempia julkisesti sitä häpeilemättä, enkä kyllä ole koskaan saanut ikäviä kommentteja. Katseista en tiedä, monesti olen istunut esim. ravintolassa selin muihin ihmisiin jos olen imettänyt (siis koska en haluaisi mennä jonnekin vessaan imettämään juuri kun ruokani tuodaan, ja yleensä juuri silloin vauvalle tuli tottakai akuutti tissipula. Tykkään lämpimästä ruuasta) ja en ole niinkään vilkuillut muualle, katsonut lähinnä sitä vauvaa. Enkä kyllä ole tissejä esitellyt, aina ollut jotain suojaa edessä. En ymmärrä ketä se ällöttää, mua vaan ärsyttää tuollaiset kommentit jotka yrittää vähätellä imetyksen luonnollisuutta tai verrata sitä esim. juurikin ulostamiseen tms. Ei siis yhtään sama asia tehdä julkisesti! Prkl. Hyvä teksti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en myöskään suostunut imettämään vessassa. Hyi yök, eihän kukaan syö vessassa! Pidin myös lämpimästä ruoasta ja se on luonnonlaki että kun otat ekan suupalan ruoasta, lapsi rääkäisee nälkäitkun. ;)
   Ja minuakin puistatti imettämisen vertaaminen ulostamiseen tai nenän kaivamiseen...Jotain rajaa kuitenkin.

   Kiitos hyvästä vastauksesta ja kehuista! <3

   Poista
 8. Kiva kirjoitus ja aina niin mielipiteitä herättävä. Itse olen imettänyt molempia lapsia kauppakeskuksissa ja missä milloinkin, joskus myös vessassa, mutta koin sen jotenkin likaiseksi paikaksi.. Jos näen imettävät äidin kaupoilla, niin poikkeuksetta he ovat valinneet (jo lapsenkin takia) rauhallisen ja meluttoman paikan, penkin jostain syrjästä. Mulle tulee aina hyvä mieli, kun näen imettävän äidin.. Imettäminen on yksi maailman luonnollisimmista asioista, en tajua miten siitä on voitu saada aikaan niin iso polemiikki. Ei kai kukaan aikuinen ihminenkään nyt haluaisi itse ruokailla vessassa :)

  VastaaPoista
 9. Mua ei haittaa julki-imetys millään tavalla. Nyt tulee sitten se provosoiva osuus, ja jos joku loukkaantuu tästä niin pyydän anteeksi jo valmiiksi: ELI mulle siis julki-imetys on ok, mutta jos sen hyväksyy niin sitten on varsin outoa että kuitenkin moralisoidaan sinkkuja lapsettomia naisia, jotka tykkäävät esitellä avujaan mm. yökerhoissa. Tai julkkisnaisia joilla on jossain gaalassa hieman avoimempi mekko. Rinnathan on normaali asia kuten tässäkin kirjoituksessa tulee hyvin ilmi, joten en ymmärrä sitä että toista ei saa moralisoida mutta toista saa :D Saikohan nyt kukaan edes selvää siitä mitä ajan tällä takaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää oli hyvin sanottu! Musta tässä keskutelussa pitäisi muistaa, että rinnat ei merkitse kaikille samaa. Ja siksi tätä keskustelua käydäänkin. Monet kommentit näyttävät painottavan imetyksen luonnollisuutta. Sitähän se onkin. Mutta mun mielestä olisi hieman ylimielistä ohittaa se tosiasia, että rinnoilla on myös seksuaalinen konnotaatio.

   Mutta mielestäni on kyllä tosi hyvä, että tästä aiheesta keskustellaan!

   Poista
 10. Mainio kirjoitus! Imettäminen on omasta mielestäni niin epäseksikästä hommaa, etten jaksa ymmärtää miksi julki-imettämisestä vauhkotaan niin kamalasti.

  VastaaPoista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä, vaikka joskus vastaaminen voi kestää! Kiitos kommentistasi! ♥