sunnuntai 8. helmikuuta 2015

"Siis kyllä meidän tyttö osaa jo...."

A-muru on siirtynyt suhteellisen nuorena, alle kaksveenä, nuppipalapeleistä tekemään tavallisia palapelejä. Hänen hahmotuskykyään on kehuttu, hänestä on povattu suurta neroa ja niin hänestä saattaa vielä tullakin! Tässä tapauksessa äidillä oli vain pienesti sormensa pelissä, nimittäin A-murun palapeleissä.

A-murulla oli kova hinku viime kesänä tehdä tavallisia palapelejä, joten ostimme hänelle ensimmäisen oikean isojen tyttöjen palapelin, puisen Muumi -palapelin.
Hän avasi innoissaan pakkauksen ja irrotti palat alustasta, mutta huomasi hyvin nopeasti, ettei tämä palapeli toimikaan niin kuin aiemmat. Sitten pyydettiin äitiä ja isiä apuun.
Teimme palapeliä yhdessä paljon. Välillä A-muru onnistui muutaman palan jälkeen löytämään seuraavan oikean palan, mutta välilillä kiukuteltiin turhautuneena. "A ei tykkää, poisss!"

Silloin aloin miettimään vaihtoehtoja, miten saisin turhautuneen A-murun kokoamaan palapeliä itse ja samalla kehittymään niin luovasti kuin hahmotuskyvyn puolelta.
Minusta on tärkeää, että lapsi opppii ja oivaltaa itse, mutta myös lapsen tukeminen on tärkeää, joten...


...menin A-murun vesiväreille ja maalasin palapelin palat ja alustan paloihin sopivilla väreillä ja piirsin palojen ääriviivat alustaan.
Ja arvatkaas mitä, tämä toimi ja A-muru alkoi oppimaan samalla myös värejä!
Taputtelin salaa itseäni sinä päivänä olkapäälle. ;)

Kun Muumi -palapeli osattiin koota vaikka silmät kiinni, oli aika ostaa uusi palapeli ja A-muru valitsi kaupasta Mikki aiheisen palapelin.
Tällä kertaa ajattelin asettaa A-murulle hieman haastetta, enkä maalannut enää koko palapelin palaa ja pohjaa, vaan tein pienet kuviot palapelin palohin ja pohjalevyyn, jotka A-muru sai sitten itse värittää haluamallaan värillä. Väritin sitten vain itse pohjalevyyn kuviota vastaavan värin. Piirsin jälleen myös palojen muodot alustaan.Vähitellen A-muru on alkanut hahmottamaan palapelejään myös papapelin palojen muotojen kautta, mutta tarvitsee vielä hieman apua väreistä ja kuvioista. Onhan hän vielä aika pieni, mutta silti mielestäni jo kovin etevä.

No miten se teen?
Piirrän ensin palapelin alustaan palojen muodot.


Sen jälkeen keksin jokaiselle palalle oman symbolin tai värin, joiden avulla A-muru löytää oikean kohdan palapelin palalle alustasta.


Sitten ei muuta kuin pelailemaan! :)
Pelataanko teillä palapelejä?

Ps. Muistakaa arvonta! ;)

16 kommenttia:

 1. Tosi hyvä ja kiva idea ((: Tällästä kyllä käytän jos saan joskus omia lapsia ;)

  VastaaPoista
 2. Tämäpä tuli sopivaan aikaan, sillä juuri tänään totesin miehelle, että voisi olla aika ostaa oikeita palapelejä! Kiitos hyvästä vesivärikikasta, se menee meillä ehdottomasti kokeiluun! :)

  VastaaPoista
 3. Vau mikä idea! Ei olis tullu mieleenkään! Meillä on palapelit ajoittain tosi hitti, välillä sitten vähäksi aikaa unohdetaan. Esikoinen teki pienempänä vaativampia palapelejä, mutta kuopusta ei ole niin paljon muistanut/kerennut siihen opettaa joten hän yleensä vain kuljettelee paloja ympäriinsä. Ja esim. Muumi-palapelin Haisuli-palasta hän ei halua ikinä luopua vaan puristaa nyrkkiinsä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Katotaan niin huomenna on 100 kommenttia, että tämähän oli juuri vuoden 2004 Niksipirkassa, kopioija! ;D
   Voi pientä. <3 Jotkut asiat ovat lapselle tärkeitä, on se sitten nukke tai palapelin palanen. <3

   Poista
 4. Loistava idea!
  Meillä Sennillä on vasta nuppipalapelejä, mutta voisimmekin ostaa jo jonkin isojentyttöjen palapelin ja käyttää tuota sinun helpotuskikkaasi apuna! :D
  Kiitos kun jaoit tämän konstin. :)

  VastaaPoista
 5. Meillä kolmivuotias Muru tykkää tosi paljon palapeleistä ja tekee niitä näppärästi. Mutta monet turhautumiset on koettu, jos palapeli on ollut liian vaikea alkuun. Ihan loistava tuo sinun idea, kiitos vinkistä! :)

  VastaaPoista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä, vaikka joskus vastaaminen voi kestää! Kiitos kommentistasi! ♥