torstai 29. tammikuuta 2015

Mehiläispesään sohimistako?

Miten voi olla mahdollista, että meidän hyvinvointivaltiossamme, jossa on tarjolla lapsille ilmainen terveydenhuolto ja hyvä rokotusohjelma, niin pieni vauva kuolee hinkuyskään? Tämä on mahdollista vain ja ainoastaa se vuoksi, ettei kaikki vanhemmat rokota lapsiaan.
Tämän pienen vauvan kuolema ei kuitenkaan liittynyt vauvan rokottamattomuuteen, koska lapsi saa hinkuyskärokotteen 3 kk ikäisenä ja tämä pieni menehtyi alle 3kk ikäisenä. Silti Suomessa on tavattu lapsilla tauteja, jotka rokote olisi voinut estää, rokottamattomien levittäessä sitä.

Tässä kuvalinkki Iltalehden sivuille:

http://www.iltalehti.fi/terveys/2015012919107004_tr.shtml

Kirjoitan vain erittäin pienen pintaraapauksen aiheesta, koska tämä on sellainen aihe, jonka puolesta ja vastaan voisi väitellä loputtomiin.

Tutkin internetin ihmeellisestä maailmasta syitä, miksi jotkut vanhemmat eivät rokota lapsiaan.
Syitä löytyi paljonlaisesti eri keskustelupalstoilta. Osa ei usko enää rokotettavien tautien olemassaoloon, osa uskoo rokotusten auheuttavan muita sairauksia, esimerkiksi reumaa. Osa vetoaa eri rokotuksia vastaan olevien tutkimuksen tuloksiin ja osa pelkää allergisia reaktioita. Myös sikainfluenssaa varten kehitetyn Pandremix-rokotteen aiheuttama narkolepsia on lisännyt pökköä pesään ja pelkoa rokotteiden aiheuttamista sairauksita.

Rokote.fi- sivuston lasten rokotusoppaassa kerrottiin mielestäni hyvin, mitä rokotuksia lasten rokoteohjelmaan kuuluu ja minkä ikäisenä rokote tulisi antaa.
Lasten rokotusohjelmaan kuuluu erilaisia rokotteita , jotka estävät mm. juuri hinkuyskän, rotaviruksen, tuhkarokon ja kurkkumädän.
 
Kuva: Googlen ihmeellinen maailma.

Mitä rokotteet sitten sisältävät? Pahin asia varmasti rokotevastaisille vanhemmille ovat rokotteiden sisältävät tapetut taudinaiheuttajat, heikennetyt mikrobit tai mikrobien puhdistetut antigeenit.
K
ieltämättä mietin tätä asiaa paljon A-murua rokottaessani. Mietin, että annako tosiaan pistää lapseeni jotain sellaista lääkeainetta, mikä sisältää sitä asiaa mitä vastaan rokotan lapsen?

Kuva: Googlen ihmeellinen maailma.

Myös rokotusten mahdolliset reaktiot aiheuttavat vanhemmissa, niin rokotusmyöhteisissä tai -vastaisissa huolta.
Rokotukset voivat aiheuttaa oman kokemukseni mukaan lapselle kuumetta, ärtyisyyttä sekä rokotusalueen paikallista kipua. Nämä sivuoireet mainittiin myös Rokote.fi sivuilla.
Luin myös, että joissain harvoissa tapauksissa rokote saattaa aiheuttaa vakavankin allergisen reaktion, joka voi olla hengenvaarallinen. 

Tämäkin asia kävi mielessäni A-murua rokottaessani.

Mainittakoon, että Rokote.fi -sivusto oli mielestäni varsin rokotemyönteinen sivuto.

A-muru on rokotettu lapsen rokotusohjeman mukaisesti huolestani huolimatta. Lisäksi hän on saanut hepatiitti A ja B -rokotukset ennen ulkomaanmatkaamme. 
Olen siis ollut rokotusmyönteinen äiti, mutta silti hiema varpaillani mahdollisista seurauksista ja sivuoireista. Päätös rokottaa lapseni oli kuitenkin helppo tästä huolimatta. Koin annettavat rokotukset tärkeiksi ja tarpeeksi turvallisiksi allergista reaktioita lukuunottamatta. Lääkeaineyliherkkyyksiä voi olla kaikilla, eikä niitä voi ennustaa ennen kun on saanut lääkettä. Tämän pelon vuoksi jäimme neuvolaan 15 minuutiksi rokotuksen jälkeen. Allergiset rekatiot alkavat yleensä n. 15 minuutin kuluessa.


En tiedä sohinko tämän postauksen julkaistessani vain kuhisevaa ja vihaisia äitejä sisältävää mehiläispesää, mutta katsotaan kuinka monta pistosta saan.

Kuten varmasti tekstistäkin kävi ilmi, olen rokotusmyönteinen äiti ja olen antanut rokottaa lapseni. En haluaisi elää sen syyllisyyden kanssa, että jättäisin lapseni rokottamatta ja sitten hän sairastuu vakavasti ja pahimmassa tapauksessa kuolee. Toisaalta sama syyllisyys tulisi, jos lapseni olisi saanut vakavan allergisen reaktion rokotteesta tai vakavan sarauden.

Tämä on vaikea asia, mutta:

Mitä mieltä te olette rokotusohjelmastamme ja oletteko rokottaneet lapsenne?

21 kommenttia:

 1. Meidän pojat saavat ja ovat saanet kaikki rokotteet mitä rokotusohjelmaan kuuluu. Meillähän Valton yskän takia jouduttiin sairaalaan silloin uudenvuoden aattona, ja kyllä mä tosissani pelkäsin sitä hinkuyskää. Ikää vauvalla oli tuolloin kuitenkin vain pikkasta päälle kuukausi.

  Toki aina arveluttaa, kun pistetään niitä taudinaiheuttajia pieneen lapseen. Ilmeisesti ne ovat kuitenkin aina, tai ainakin suurin osa juurikin näitä kuolleita tai heikennettyjä pöpöjä? Jolloin oma immuunipuolustus rupeaa rakentamaan järjestelmää juuri niitä vastaan. Ainoa rokote, jota olen epäillyt on se joku joka annetaan vuoden iässä, olikohan se jotain rokkoa vastaan? En kyllä yhtään muista enkä jaksa nyt tehdä taustatyötäkään :D Mutta olen lukenut että saattaa aiheuttaa vaikka sun mitä. Toisaalta, mikä tahansa rokote voi aiheuttaa vaikka sun mitä, mutta eiköhän itse ne taudit ja niiden seuraukset aiheuta pahempaa jälkeä kuin rokote. Voihan se rokotuksesta johtuvat allergiat/komlikaatiot osua keheen vaan, vaikka marginaalista tämä toki on. Ehkä elän kuitenkin mieluumin siinä pelossa, että rokotuksesta tulee jotain kuin siinä pelossa, että lapseni sairastuvat kuolemanvakavaan tautiin vain sen takia, että en halunnut rokottaa. Enkä oikeastaan osaa niitä rokotuksia pelätä niin paljon kuin jotain hengenvaarallista sairautta, kun eivät ne ole mitään pahaa meille aiheuttaneet.

  Influenssarokotteet on sitten asia erikseen. Niiden tarpeellisuudesta en osaa sanoa juuta tai jaata. Itse en ottanut Valtoa odottaessani, mutta Viljamille otettiin hänen astmansa vuoksi. Influenssa ja astma kun eivät ole mikään kiva yhdistelmä, joten koimme sen turvallisemmaksi vaihtoehdoksi.

  Toivottavasti tästä ajatuksenvirrasta sai jotain selkoa :D Hyvä kirjoitus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui, varmasti säikähdit! Niin minäkin olisin säikähtänyt.. ♥
   Minäkin pelkäsin eniten sitä vuoden iässä saatavaa rokotetta, mutta en muista miksi. :D Olisiko siinä ollut sitten rokote moneen eri tautiin...Myös ensimmäinen rokotus oli pelottava ja jännittävä.
   Vaikka postauksessa kirjoitinkin, että A-muru on rokotettu rokotusohjelman mukaisesti, niin influenssarokotetta hän ei ole saanut. Se kuuluukin rokotusohjelmaan, mutta enhän minä sitä postausta kirjoittaessani ajatellut, vaan ajattelin kaikkea kurkkumädästä tuhkarokkoon.
   Voihan influenssakin olla hengenvaarallinen, mutta Pandremix-rokotteen aiheuttama narkolepsia-vyyhti sai minut perääntymään tämän rokotteen osalta.

   Sain hyvin selkoa! Tykkään pitkistä vastauksista! ;)

   Kiva, että tykkäsit kirjoituksesta.

   Poista
 2. Meillä Senni on saanut rokotukset. Pohdin toki ennen rokottamista että mitä haittoja siitä voi mahdollisesti aiheutua, mutta enemmän koin rokotusten tuovan hyötyä kuin haittaa joten ne otettiin.
  Meidät kutsuttiin myös testaamaan uutta rokotetta, olikohan vesirokkorokote, mutta siihen emme lähteneet mukaan. Emme halunneet käyttää tytärtämme ns. koekaniinina, hän saa vain ne testatus (ja sitä kautta turvallisiksi havaitut) rokotteet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään olisi lähtenyt. Toisaalta jonkuhan nekin on testattava, mutta silti...

   Poista
 3. Olen rokotusmyönteinen, ja olen antanut rokottaa lapseni. Minua huolestuttaa suuresti, miten tässä nykyaikaisessa tiedon valtavassa tarjonnassa vanhemmat poimivat internetistä milloin minkäkin huuhaasivuston mielipiteitä ja "todisteita" pelkojensa ja fanaattisuutensa tueksi, ilman mitään lähdekritiikkiä! Samaten yksi huono reaktio rokotteesta kumoaa ne tuhannet ja taas tuhannet tapaukset, joissa ei ole lämpöilyä kummempaa tullut. Eikä yksikään näistä vanhemmista tunnu ottavan huomioon sitä, että heidät kaikki on rokotettu, ja he voivat ihan hyvin edelleen. Tämä johtuu suurimmaksi osaksi siitä, että rokotusten ansiosta ennen niin vaaralliset taudit ovat jääneet unohduksiin, eikä niiden vakavuutta enää oteta tosissaan. Jos rokotteita ei olisi, neljännes väestöstä olisi kuollut ennen aikuisikää.
  Meilläkin rokotteet on annettu rokotusohjelman mukaan, vaikka tyttö syntyi 3kk etuajassa. Vain rota tuli tavallista myöhemmin sattuneesta syysä, ja siitä tuli kauheat mahakivut aina viikoksi kerrallaan. Joka rokotteesta on tullut lämpöilyä, yksivuotisrokotuksista nousi 39 asteen kuume, mikä oli jo aika ikävää. Influenssarokotukset olivat ainoita joista ei tullut mitään oireita. Eli kyllä, jopa kausi-influenssarokotukset on otettu. Ei kävisi mielessäkään riskeerata lapsen henkeä sairauksilla, jotka olisi voinut estää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sait tähän kommenttiisi kiteytettyä kaiken mitä yritin postauksessani kirjoittaa! Kirjoitin postausta kieltämättä hieman "pelko persiissä", joten sen vuoksi aiheesta kirjoittaminen tuntui vaikealta.
   A-murukin sai rota-rokotteesta vatsavaivoja, vaikka ei syntynyt etuajassa. Päätimme silti antaa myös tehosterokotteen hänelle. :)

   Poista
 4. Meidän neiti on rokoitettu rokotusohjelman mukaisesti, kaikki sen ulkopuolelta on mulle iso-iso kysymys/huutomerkki ja vakavan pohdinnan paikka. Itselläni valitettavasti on todella huonoja kokemuksia ns.ylimääräisistä rokotteista + narkolepsia juttu siihen päälle. Siitä syystä saa olla todella painavat perusteet että rokottaisin itseäni tai lastani muuten kun varmasti turvallisiksi todetuilla rokotteilla jotka on vuosia ollut käytössä ja varmasti turvallisia. Toinen asia tähän littyen on se, että en koskaan ota mitään lääkettä/rokotetta edes lääkärin määräämänä ilman että luen koko tuoteselosteen. Valitettavasti tämän kuitenkin opin kantapään kautta. Siis esim.neuvolassahan rokotteet tuodaan eri huoneesta ja valmiiksi piikissä ja sit vaan pistetään, ei niitä tuoteselosteita kukaan näytä jollei erikseen vaadi. Ja en nyt vaadi sellaisia esim.jäykkäkouristuksesta, mutta ylimääräisistä.... oh, tulipa vähän tunteiden sanelema paasaus. Iso juttu mulle. Mutta kannatan ehdottomasti kaikkia "tavallisia" rokotteita, ei niitä syyttä suotta ole vuosikausia annettu :)

  VastaaPoista
 5. Itse luen myös aina kaikkien uusien lääkkeiden tuoteselosteet, erityisen tarkkaan jos lääke on A-murulle. Valitettavan monesti vain kuulee hoitohenkilöstön sanovan ettei tuoteselosteita saisi lukea (!!), koska sitten voi alkaa kuvitella itselleen oireita. Käsittämätöntä!

  En ole muuten tullut koskaan ajatelleeksi tuota rokotteiden tuoteselosteiden lukemista. Eihän niitä neukkutädit tosiaan näytä, ellei erikseen pyydetä. Tenttasin kyllä ennen rokotuksia neukkutädin ja jäimme rokotuksen jälkeen odotustilaan n15 minuutiksi ihan varmuuden vuoksi. :)

  VastaaPoista
 6. Meidän lapset on rokotettu rokotusohjelman mukaisesti ja lisäksi molemmat ovat saaneet vesirokkorokotteen, ja Nöppöselle laitettiin viime vuonna kausi-influessarokotekin. Mä en ikinä jättäisi lastani rokottamatta enkä oikein aivan ymmärrä niitä jotka jättää, koska todellakin ne tappavat taudit on "unohdettuja" vain sen takia että ihmisiä on alettu rokottaa. Niin nehän tulee takaisin jos monetkin alkaa jättää rokottamatta.. Me ei olla edes suuremmin mietitty asiaa, koska on ollut itsestäänselvää rokottaa. Toki näitä ylimääräisiä on mietitty eri tavalla. Hyvä postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta että nämä vakavat ja tappavat taudit unohdetaan, koska niitä ei enää esiinnyt rokotteiden ansiosta niin paljon.

   Kiitos! :)

   Poista
 7. Minulla ei ole vielä lapsia, mutta mikäli niitä joskus saan, lapset myös rokotetaan. Perusrokotuksia vastaan minulla ei ole mitään, koen ne tärkeiksi.

  Olen kuitenkin vähän kriittinen esimerkiksi influenssrokotusta vastaan. Jos lapsi on perusterve, en tätä todennäköisestikään tule antamaan. Pohdinnassa on vielä mm. vesirokkorokote, siihen ja sen tarpeellisuuteen en ole vielä niin tutustunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mietin influenssarokotuksesta itsekin. A-muru ei siis ole sitä saanut vaikka tekstissä kirjoitinkin että rokotusohjeman mukaiset rokotukset olemme antaneet laittaa.
   Narkolepsia sai minut perääntymään tästä rokotteesta. Olen toki miettinyt että jos olisimme rokottaneet A-murun kausi-influenssaa vastaan niin olisiko hän joulun alla sairastunut parainfluenssaan ja joutunut sairaalaan... Mene ja tiedä.

   Poista
 8. Meidän Jooa ei ole saanut influenssa rokotetta, koska on ollut liian pieni silloin ja sitä vielä mietitään tulevaisuudessakin. Itse kuitenkin sen otin ensimmäistä kertaa aikuisiällä nyt, jotta Jooalle siirtyisi vasta-aineita äidinmaidon kautta. Kolmatta flunssaa jo sairastaa tämä meidän pikkuinen, mutta ne on olleet kaikki ihan vain flunssia, onneksi. Kaikki muut rokotteet ollaan otettu, vaikka vähän mietityttää aina nekin, mutta parempi ehkä kuitenkin olla rokotukset kunnossa :)

  P.s tykkään tosi paljon tästä sun blogista, oon selaillut jo monia vanhempiakin postauksen, kun vasta löysin tämän ja liityin lukijaksi :)

  Odotuksenpyorteissa.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava lukea sinunkin kantasi rokotuksiin. :)

   Kiva kuulla että blogi miellyttää! Käyn tutustumassa sinukin blogiisi, kiitos linkistä! :)

   Poista
 9. Mä en pysty käsittämään ihmisiä jotka ei rokota lapsiaan. Tottakai on hyvä olla hieman kriittinen ja tutkia asioita, mutta kuitenkin nuo rokotusohjelman rokotteet ovat olleet jo ikuisuuden, paitsi ilmeisesti ainakin rota?
  Mutta sitten näitä uusia rokotteita, kuten influenssa, vesirokko, kohdunkaulasyöpä yms olen kielteinen, enkä niitä ota meistä kellekään. Tuo narkolepsiatapaus säikäytti kyllä silloin todella pahasti.

  Mä en itse lukenut tuota uutista, mutta keskusteltiin juuri samaisesta aiheesta yhdessä odotusryhmässä ja siellä ainakin joku sanoi, että tuokin olisi ollut estettävissä, sillä vauvalle oli tarttunut tuo joltain henkilöltä joka ei itse ole saanut rokotteita, ja mun mielestä olisi aivan järkyttävää jos Ava tartuttaisi jonkun taudin jollekin pienelle, kuka ei ole vielä saanut rokotteita ja vain sen takia että en itse ole lastani rokottanut. Ja muistaako nämä vanhemmat jotka ei lastaan rokota kertoa lääkärissä ettei ole rokottanut, jos sillä lapsella onkin sitten vaikka joku jo "unholaan" painunut sairaus, mitä ei tietenkään tajuta tutkia kun ajatellaan sen olevan lähes mahdotonta olla olemassa.. Vaikeita asioitahan nämä on kun pitää päättää toisen terveydestä, ja juttua on niin puolesta kuin vastaankin. Mutta kyllä mä olen kiitollinen ettei mun äiti ole jättänyt mua rokottamatta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hyvin kirjoitettu! Sunkin olisi pitänyt olla kirjoittamassa tätä postausta! ;D Sait sanottua juuri asiat niin kuin ajattelin, mutta olin hieman (liian) varovainen tätä postausta kirjoittaessani. Ajattelin että minut poltetaan jossain blogihelvetissä heti, koska tämä aihe näytti keskustelupalstoillakin olevan aika kriittiinen. Toisaalta ajattelin että polttakoot, mutta toisaalta olen vielä kovin varovainen täällä blogimaailmassa. Ehkä kun kokemusta kertyy lisää uskallan sanoa mielipiteeni ponnekkaammin. ;)

   Narkolepsia säikäytti myös meidätkin, ja se oli syynä etten rokottanut A-murua ollenkaan influenssaa vastaan. Myöskään me emme Isimiehen kanssa ole kyseistä rokotetta ottaneet.
   Olen kuitenkin nyt miettinyt sitä jouluista influenssaa, minkä A-muru sairasti sairaalassa, että olisiko se ollut estettävissä rokotuksella. Toisaalta käsittääkseni nyt hänellä on vasta-aineet parainfluenssaan, koska hän on sen kerran sairastanut. Korjatkaa toki jos olen väärässä. :)

   Itsekin olen kiitollinen äidilleni omaa ja muiden elämää turvanneista rokotuksista.Hienosti sanottu Cariina! ♥

   Poista
 10. Hyvä postaus! Itse olen pohtinut näitä asioita myös. Luotan näihin " pakollisen" rokotusohjelman mukaisiin rokotteisiin ja muiden kohdalla käytän maalaisjärkeä. Rokotustutkimukset tms.. Jätän väliin. Koska niistä saa niin vähän informaatiota ja en halua, että lapseni on koekaniini . Noora/www.noorajatuukka.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)
   Maalaisjärki on aina hyväksi. :)

   Kiitos linkistä! Käyn kurkkaamassa blogiisi! :)

   Poista
 11. Rokote.fi on rokotusmyönteinen, koska sitä ylläpitää lääkefirma nimeltä GlaxoSmithKline. Ko. firma valmistaa rokotteita, ja haluaa totta kai että niiden myynti on mahdollisimman suuri. Terveysaiheisia sivuja lukiessa kannattaa aina vilkaista sitä, kuka sivustoa ylläpitää tai kuka tutkimuksen on rahoittanut, se ohjaa tietoa harmillisen paljon..

  VastaaPoista
 12. Hyvä kirjoitus! Meillä pojat ovat saaneet ne perus rokotukset mutta esim rotaa tai influenssarokotetta ei olla otettu. En koe, että näitä perussairauksia vastaan on hyötyä rokottaa ,sillä onhan esim vesirokkoa sairastettu iät ja ajat. Myös mahdolliset jälkioireet tai sivuvaikutukset koen tarpeettomiksi sairastaa, varsinkin kun on nämä kaksoset. Itse olen siis vähän kahden vaiheilla tämän asian suhteen enkä ehkä nyt osaa edes perustella kovin hyvin. :D en silti missään nimessä tuomitse vanhempia, jotka antavat kaikki mahdolliset rokotteet tai vastaavasti eivät rokota. Me mennään vähän siitä keskeltä...

  VastaaPoista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä, vaikka joskus vastaaminen voi kestää! Kiitos kommentistasi! ♥