sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Hei me pelataan!

Rakastan lautapelejä! Aikaa ennen A-murua ja Isimiehen työelämään siirtymistä pidimme Isimiehen kanssa monta tuntia kestäviä pelisessioita Monopolyn ja muiden klassikoiden parissa. Nykyään valitettavasti lautapelit ovat jääneet enemmän tai vähemmän pölyttymään kaapin perukoille, mutta aina kun ystävämme M ja R saapuvat meille kylään, puhalletaan lautapeleistä pölyt ja pelaamme muutaman erän suosikiksemme muodostunutta Craniumia. :)

Myös A-muru on hiljalleen innostunut lautapelien pelaamisesta. Hän on melko pienestä taaperosta lähtien koonnut palapelejä, aluksi nuppipalapelejä ja myöhemmin tavallisia, ja olemme vähitellen siirtyneet kokeilemaan hänen ikäisilleen suunniteltuja lautapelejä.

Koen, että taaperon kanssa lautapelien pelaaminen on paitsi mukavaa yhdessäoloa, mutta myös kasvattavaa ja kehittävää. Lautapeleissä ei voi aina voittaa (paitsi mummojen kanssa...) ja niistä voi oppia uusia taitoja ja malttia.
A-murulla oli jo ennen joulua yksi muistipelin periaatteella pelattava lautapeli ja kaksi perinteistä muistipeliä lukuisten palapelien lisäksi, joten oli luontevaa ostaa joululahjaksi vielä yksi erilainen lautapeli.


A-murun pelit.
Pelilaatikot.

Perinteistä muistipeliä A-muru osaa jo pelata muutamilla korteilla. Hän selkeästi muistaa missä kortit sijaitsevat ja osaa jo odottaa vuoroaan. Aina tosin maltti ei riitä, mutta sen vuoksi pelaammekin pienennetyllä korttimäärällä, eli pelissä on maksimissaan 10 paria.

Kuvan muistipeli saatu eräästä hotellista. Tämän lisäksi A-murulla on Hello Kitty -muistipeli.

Choco on muistipelin kaltainen lautapeli, mutta erona perinteiseen muistipeliin verrattuna on noppanappula, joka ilmoittaa sitä painamalla mitä kuvaa milloinkin tulisi etsiä. Pelissä on myös mukana öttiäinen, joka vie kaikki pelaajan voittamat suklaanapit, jos sen nostaa vahingossa suklaanappien seasta.
Pelaamme vielä peliä ilman öttiäistä, koska koen vaikeaksi selittää kaksveelle, miksi hän menetti kaikki saamansa suklaat. Ehkä vuoden päästä öttiäinenkin pääsee mukaan peliin! ;)


Choco.

Maatila-peli on A-murun uusin lautapeli, jonka ostimme hänelle joululahjaksi. Peli on suunnattu 2+ ikäisille naperoille ja sisältää pelilaudan, apiloita, pahvikiekkoja eläinten kuvilla, nopan sekä maatilan isännän Timon. Apilat, noppa ja maatilan isäntä Timo ovat puisia.
Pelin idea on yksinkertaien. Ensiksi kootaan pelilauta, asetetaan eläinkiekot pelilaudan keskelle ja jaetaan jokaiselle pelaajalle kolme apilaa. Maatilan isäntä Timo asetetaan pelilaudalle apilan päälle. Peli alkaa siitä kun luonnollisesti nuori pelaaja heittää noppaa, joka ilmoittaa mitä eläintä tulisi etsiä pelilaudalta. Pelilaudalla on 12 kiekkoja, joissa on lehmiä, hevosia, possuja tai lampaita ja sitten etsitään nopan ilmoittama eläin ja lasketaan montako eläintä pelaajan valitsemassa  kiekossa on. Kun eläimet on laskettu maatilan isäntä Timo liikkuu pelilaudalla eläinten osoittaman määrän.
Pelissä on mukana myös apiloita, joita syötetään eläimille, jos osuu pelilaudalla apilan kuvan kohtaan tai jos noppa näyttää apilan kuvaa. Silloin pahvikiekko käännetään ympäri ja yksi apila annetaan pois.
Voittaja on se, joka on ensimmäisenä saanut syötettyä kaikki kolme apilaansa maatilan eläimille.

Peli on hauska ja voi kestää tuurista riippuen vain hetken tai hieman kauemmin. A-muru osaakin jo hienosti pelata tätä peliä ja osaa laskea eläimet ja liikkua sen mukaan pelilaudalla.


Maatila.

A-muru jaksaa jo suhteellisen hyvin pelata kaikkia näitä pelejä ja osaa jo odottaa vuoroaan. Aluksi tämä ei tosin meinannut onnistua, vaan hän ajatteli että yksin pelaaminen on paljon mukavampaa! :D Kovin pitkiä pelejä hän ei kuitenkaan jaksa vielä pelata.

Kuten alussa sanoi, rakastan lautapelejä ja ajattelin taktisesti peluuttaa A-murua niin paljon, että saan hänestä kunnon vastuksen tulevaisuudessa lempparipeliini Monopolyyn! ;)

Pelataanko teillä lautapelejä taaperon kanssa tai aikuisten kesken?

Ps. Tervetuloa uudet lukijat! ♥

8 kommenttia:

 1. Oi, tuota choco- peliä olen itsekin pelannut lapsena. Muistan kuinka minun olisi tehnyt mieli maistella niitä pelinappuloita. :D

  Meidän taapero on vielä niin pieni, 1,5v, että lautapelejä emme ole vielä pelanneet, nuppipalapelejä kokoamme kyllä.
  Sennin isosiskon, Vilma 8v, kanssa on kyllä tullut pelailtua mm. muistipelejä ja muuttuvaa labyrinttiä.

  Me aikuiset (minä, Teppo sekä sisarukseni ja vanhempani) tykkäämme pelailla silloin tällöin. Joulunakin pelasimme hauskaa Farmari-peliä, jonka Teppo oli ostanut. Teppo tykkääkin ostella esim. jouluksi tai juhannukseksi jonkin uuden pelin jota pelailemme sitten yhdessä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa! Itsekin ajattelin, että kuinkahan moni on syönyt nappuloita! ;D
   Ihana lautapeliperinne teillä! Pitäkää siitä kiinni! :)

   Poista
 2. Kivoja pelejä!

  Mä myös tykkään lautapeleistä ja odotan innolla, koska taapero olisi tarpeeksi vanha hoksatakseen pelaamisen idean. Ollaan muutamaan otteeseen ihmetelty muistipelikortteja, eikä hoksaaminen kauhean kaukana enää ole. Jonkin simppelin pelin voisikin ostaa tai pyytää 2-vuotislahjaksi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea! Tähän sarjaan, mihin Maatila -pelikin kuuluu on olemassa muitakin pelejä! Prismasta me tämä peli ostettiin, joten kannattaa käydä siellä katsomassa! :)

   Poista
 3. Voi mulla oli lapsena myös tuo Choco-peli, se oli ihan paras ! Itsellä ei lapsia vielä ole, mutta ekaluokkalaisen kummipojan kanssa ollaan pelailtu mm. Afrikan tähteä ja Muuttuvaa labyrinttiä. Jälkimmäisessä poika voittaa mut aina, vaikka yrittäisinkin ihan tosissani. :-D Aikuisten kesken taas suosikki on Trivial pursuit, vaikka kysymykset alkaa pikkuhiljaa osata ulkoa, niin paljon on tullut sitä pelattua :-D Alias on toinen kiva peli, riippuen seurasta. Se kyllä aiheutti tässä hiljattain sellaisen kiivaanpuoleisen ajatustenvaihdon, joten pistin peräkomeroon jäähylle :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Trivialia täälläkin pelataan! :D Minä vaan olen välilä huono häviäjä! ;)

   Poista
 4. Rakastan lautapelejä! Omistan erilaisia pelejä reilut sata kappaletta. Suosikkejani ovat erilaiset tietovisailut, kuten Trivialit. Niistä meillä suosituimpia ovat Trivial Pursuit Team sekä Millenium Edition. Tuossa jälkimmäisessä on nopanheittoruudut korvattu ruuduilla, joista saa siirtyä suoraan isoihin väriruutuihin. Käytämme aina tuota lautaa Trivialia pelatessa ja otamme vain eri Trivialeista kysymykset peliin. Paljon mukavempaa, kun ei tarvitse olla heittämässä koko ajan noppaa ja peli ei kestä yhtä pitkään kuin perinteinen Trivial. Tietovisailuista voin suositella uudempiin peleihin lukeutuvaa Bezzerwizzeriä. Hintava peli, mutta hintansa arvoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kuulostaa ihanalta kokoelmalta! :) Itsekin pidän tietovisailusta, mutta rakastan Monopolya! Se on paras peli ikinä. :D

   Poista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä, vaikka joskus vastaaminen voi kestää! Kiitos kommentistasi! ♥