lauantai 29. marraskuuta 2014

Tule hyvä kakku... Osa 1

Tämän postauksen jälkeen minulta toivottiin leivontapostausta, joten saamanne pitää! ;)

Kaikki postauksen ohjeet ovat kulkeutuneet leivontalaatikkooni milloin mistäkin blogeista ja kirjoista. Mainitsen ohjeen alkuperän jos tiedän tai muistan sen.

Kaikki antamani neuvot kakun leipomiseen ja täyttämiseen sekä myöhemmin kuorruttamiseen ja koristeluun ovat kirjoista ja netistä opittuja, itselleni mukautettuja, eli minun käyttämiäni ja sitä kautta hyväksi todettuja. Yksi tapa sopii yhdelle ja toinen toiselle, joten älkää ottako neuvojani ainoina oikeina, vaan tutustukaa muihinkin tapoihin! :)
Netti on täynnä toinen toistaan herkullisempia kakku- ja leivontablogeja ja sieltä löytyy varmasti jokaiselle jotakin!

Otan myös enemmän kun mielelläni leivontavinkkejä ja uusia ohjeita vastaaan! :)

Opiskelumateriaalia. ;)
Kuten olen kirjoitetellut, rakastan leipomista. Ei ole parempaa tapaa rentoutua, kun pöllytellä jauhoja ja vispata kermaa. ;)
Leipominen on minulle haastavaa, mutta erittäin antoisaa. Varsinkin lopputuloksen näkeminen ja tyytyväiset herkuttelijat palkitsevat! Itsehän en koskaan kakuista piitannut, mutta niitä on mukava tehdä. Vielä on paljon opittavaa, mutta koko elämä on aikaa oppia uutta ja innostua.
Tästä pääset näkemään aiempia leipomuksiani. :)

Laitan tähän postaukseen ihan perinteisen sokerikakun ohjeen, jota käytän aina kakkupohjiini joko sellaisenaan tai pienillä muutoksilla. Tämän ohjeen pohjalta voi nimittäin tehdä suklaa- gluteenittoman-, sitruuna- tai vaniljakakun.

Ennen leivontaa leivontaa:
- Ota huomioon mahdolliset ruoka-aineallergiat.
- Ota pohjaan tarvittavat raaka-aineet esille ja varmista että kananmunat ja muut raaka-aineet ovat huoneenlämpöisiä.
- Laita uuni lämpenemään 150-175 asteeseen, kakkupohjan koosta riippuen.
- Voitele kakkuvuoka voilla, leivontamargariinilla tai voitelusprayllä. Korppujauhota vuoka halutessasi.

Itse en käytä korppujauhoja, koska ensinnäkin ne antavat mielestäni pahan maun kakkuun ja toisekseen vuokani ovat sen verran uusia, ettei korppujauhoja tarvita. Mutta jos sinulla on ainoana kakkuvuokana Kyllikki-tädin 20 vuotta vanha kakkuvuoka, niin suosittelen käyttämään korppujauhoja. ;)

Pikkuniksit:
- Moni sanoo, ettei saa kakkupohjaa nousemaan vuoan korkuiseksi, vaan kakku jää littanaksi. Yleisin syy tähän on väärän kokoinen kakkuvuoka, väärä paistolämpötila (liian kuuma uuni, kakku paistuu nopeasti ja lässähtää, koska on raaka sisältä) tai liian vähän vatkattu munasokerivaahto. Myös kananmunien koko kannattaa huomioida ja etenkin se, että ne ovat huoneenlämpöisiä ennen leivontaa. Näin ne vaahtoutuvat paremmin ja kakusta tulee kuohkeampi. Minä sälytän aina kananmunia jääkaapissa, mutta otan ne päivää ennen leivontaa huoneenlämpöön.
- Mistä sitten tietää, minkä kokoinen kakku pitää leipoa tietylle määrälle ihmisiä? Tähän on helppo neuvo: 1 muna riittää 3 syöjälle, eli 4 munan kakusta riittää 12 syöjälle. Toki jos syöjät ovat kakkurohmuja, niin silloin pitää ehkä tehdä hieman isompi kakku. ;)
- Kakkuohjeet ovat yleenä 4 munan kakkuja ja tämän kokoinen kakku vaatii halkaisijaltaan 22-24 cm kakkuvuoan. Mitä enemmän kasvatat munien määrää, niin sitä enemmän kakkuvuoka kasvaa. Esim. 6 munan kakku vaatii 24-26 cm halkaisijaltaan olevan kakkuvuoan. Mitä isompi kakkupohja, niin luonnollisesti sen pidempi paistoaika. Itse paistan aina kuudesta munasta ylöspäin olevat kakut 150 asteessa noin tunnin verran. Tämä aika riippuu toki täysin uunista.
Tämä on opittu leivontablogien ihmeellisestä maailmasta ja lukuisista kakkukirjoista, mitä minulle on vuosien varrella kertynyt.
- Jos sinulla on käytössäsi irtopohjavuoka, laita irtopohjavuoan pohjalle ensin leivinpaperi ja sitten reuna kiinni. Tämän jälkeen voitele koko vuoka, myös leivinpaperi. Näin kakku irtoaa paremmin vuoan pohjasta ja saa kauniin paistopinnan.

4 munan sokerikakku, Kotiruoka -keittokirja

4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

1. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi. Vaahdon pitää olla niin jämäkkää, että kun nostat vatkaimet vaahdosta ja "piirrät" niistä valuvasta munasokerivaahdosta kahdeksikon kulhossa olevan vaahdon pintaa, niin se jää näkyviin.
Aikaa vatkaamiseen kuluu munien määrästä ja vatkaimen tehosta riippuen 2-4 minuuttia. Munasokerivaahdon vatkaus onkin yksi tärkeä vaihe kakun kuohkeuden kannalta.
Taikauskoa tai ei, mutta älä kopista vatkaimia vatkaamisen lopettamisen jälkeen kulhon reunaan, koska silloin pienet vatkaamisen aikaansaamat ilmakuplat puhkeavat. 

2. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe hyvin keskenään.

3. Siivilöi kahdessa tai kolmessa erässä kuivataineet munasokerivaahtoon varovasti nostellen. Älä vatkaa, vaan nostele seosta esimerkisksi nuolialla tai lusikalla. Muista tehdä tämä kuitenkin huolellisesti, ettei kakkuun tule jauhopaakkuja.

4. Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan. Kakkuvuoka saa tulla melko täyteen, mutta reunaa pitää jäädä muutama sentti nousuvaraa.

5. Paista kakkua uunin tehosta riippuen 175 asteessa 30-45 minuuttia. Älä avaa uunin luukkua ennen kun kakku näyttää kunnolla kypsältä, muuten se lässähtää. Testaa kakun kypsyys hammastikulla. Kakku on kypsää, jos hammastikkuun ei jää taikinaa. Kannattaa luonnollisesti testailla kakun kypsyyttä keskeltä kakkua, koska kakku kypsyy ensin reunoilta.

6. Nosta kakku uunista ja anna sen jäähtyä kunnolla. Paras olisi jos kakku saisi levätää yön yli jääkaapissa tai edes muutaman tunnin jääkaapissa ennen täyttöä. Näin kakkua on helpompi käsitellä. 

8 munan sokerikakku jäähtymisen jälkeen.

Pikkuniksi: Jos haluat kakkupohjasta pehmeämmän, korvaa 0,5 dl vehnäjauhoista perunajauhoilla. Itse olen kuitenki huomannut, että kakkua on paljon helpompi käsitellä jos ei käytä perunajauhoja lainkaan. Minusta kuitenkin tällä ohjeella tulee ihana pehmeä ja kuohkea kakku, mutta se on makuasia mistä tykkää. Kokeilkaa molempia tapoja. :)

 Muutosvariaatioita:

Suklaakakkupohja:
Ohje on muuten sama, mutta korvaa puolet vehnäjauhoista (1dl) 0,5 dl perunajauhoja ja 0,5 dl aidolla ja laadukkaalla kaakaojauheella. Voit halutessasi lisätä pohjaan myös sulatettua leivontasuklaata, mutta jos ostat laadukasta kaakaojauhetta, niin saat siitäkin erittäin suklaisen pohjan.

Gluteeniton kakkupohja:
Korvaa vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella tai tee kakku kokonaan perunajauhoihin. Huomioithan että joissain gluteenittomissa jauhoseoksissa saatta olla kaura- tai vehnätärkkelystä, mikä aiheuttaa osalle keliaakikoista allergiaoireita.
Semper Fin Mix -jauhoseos sopii monelle keliaakikolle, joten on turvallinen valinta.

Sitruunakakkupohja:
Sama ohje, mutta lisää taikinaan puolikkaan sitruunan raastettu kuori. (Vain kuoren keltainen osa, ei valkoista) ja puolikkaan sitruunan mehu. Toki jos haluat oikein sitruunaisen kakkupohjan voit käyttää koko sitruunan. Tämäkin on makuasia. :)

Vaniljakakkupohja:
Sama ohje, mutta korvaa osa sokerista aidolla vaniljasokerilla, lisää puolikkaan vaniljatangon siemenet taikinaan tai käytä vaniljaesanssia. Esanssi kuitenkin särähtää ainakin omaan korvaani sen verran pahasti, että käytän aina aitoa vaniljasokeria.

Kun kakku on jäähtynyt kunnolla, voit alkaa käsittelemään kakkua täyttämistä varten.

Täytevaihtoehtoja:

Täytevahtoehtoja on olemassa niin monia kuin on leipojia. Perinteinen mansikkahillo ja kermavaahto on varmasti monen mieleen, mutta jos haluat hieman jotain erilaista kannattaa kokeilla mousseja.
Voit myös kokeilla samaan kakkuun kahta eri täytettä esim. perinteinen mansikkahillo ja kermis yhteen väliin ja toiseen moussea tai täyttää kakun kahdella eri moussella.
Täyttämisessä tyyli on vapaa ja erilaisia variaatioita kannattaa kokeilla. Netti on pullollaan erilaisia toinen toistaan herkullisempia reseptejä mousseihin ja paljon erilaisia täytevaihtoehtoja.

Nämä teille jakamani moussejen ohjeet riittävät 6-8 munan kakkuihin (kahteen väliin), mutta miksei näillä ohjeilla voi tehdä paksumpia täytekerroksia myös pienempiin kakkuihin. Se on itsestä kiinni, kuinka paljon täytettä kakkunsa väliin haluaa laittaa. :) Paksummassa täytekerroksessa huomioi kuitenkin hyytymisaika.

Kakun täyttäminen moussella:
Moussella täytetty kakku vaatii hyytyäkseen ainakin 4 tuntia jääkaapissa, että kakun voi kuorruttaa. Suosittelen kuitenkin moussekakun hyydyttämistä yön yli, niin kakku on tarpeeksi tukeva, eikä hylly ja hytise kuorrutus- ja koristeluvaiheessa. ;)
Lisäksi moussella täytetyt kakut ovat mielestäni helpoin toteuttaa irtopohjavuoan avulla. Kokoa kakku pohjalevyn päälle ja napsauta reunaosa pohjaan kiinni. Laita vuokaan ensimmäiseksi kakun alimmainen kerros, kostuta se, lisää puolet moussesta, lisää toinen kerros kakkua, kostutus, loput moussesta ja viimeiseksi päällimmäinen kerros. Kostuta myös päällimmäistä kerrosta kevyesti ja laita kakku jääkaappiin tekeytymään.

Pikkuniksi: Voit tarjota mousseja myös jälkiruoaksi!

Mansikkarahkamoussella täytetty kakku valmiina menossa jääkaappiin hyytymään.

Täytevaihtoehtoja:

Rahkamousse:
Tämä on joskus netistä löydetty ja siitä hieman jalostettu ohje.

- 400g makuainetta, esimerkiksi mansikkasurvosta tai vaikka pilttisosetta
-  6 dl kermaa Itse en laita aivan näin paljon. Vähempikin kerma riittää. 
- 2prk maustamatonta rahkaa. Maustetut rahkat ovat sinänsä ihan ok, mutta mielestäni niissä on esanssinen maku, joten ennemmin maustan itse rahkaseoksen marja- tai hedelmäsurvoksella.
 - Sokeria maun mukaan (tarkista maku)
- 5 liivatelehteä
- Tilkka kiehuvaa vettä, noin 0,5dl

1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen noin 5 minuutiksi.

2. Jos teet marjasurvoksen itse, soseuta marjat ja siivilöi (halutessasi) valmis marjasurvos.

3. Vaahdota kerma löysähköksi vaahdoksi.

4. Lisää vaahtoon maitorahka ja makuaine.

5. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois. Kiehauta vesi ja kaada se liivatteiden päälle. Kiehuvaa vettä tarvitset vain reilun lorauksen, eli sen verran että liivatteet sulavat tasaisesti. Voit sekoitella esim. haarukalla liivatteita, että ne sulavat veteen kunnolla. Anna liivateseoksen jäähtyä sen verrran, ettei se ole aivan kiehuvan kuumaa.

6. Kaada liivatteet ohuena nauhana rahkakerma-seokseen samalla vatkaten. Tässä voit käyttää sähkövatkainta apuna. Niin minä teen, koska en jaksa käsipelillä vatkata tarpeeksi kauan, että liivate sekoittuu tasaisesti rahkakermaseokseen. 


Tässä kakussa on täytteenä mansikkarahkamousse kahdessa kerroksessa.
Valkosuklaamousse:
En tiedä ollenkaan mistä olen tämän ohjeen löytänyt, mutta NAM!
Ohje on hieman vaativa, mutta onnistuu varmasti kaikilta!

- 5 liivatelehteä
- 200g valkosuklaata
- 0,5dl sokeria
- 2 munaa
- 2dl vispikermaa
- 200g huoneenlämpöistä tuorejuustoa
- Tilkka kiehuvaa maitoa, noin 0,5 dl


1. Ota tuorejuusto huoneenlämpöön.

2. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi.

3. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi vesihauteessa.

4. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Älä polta suklaata! Valkosuklaa on todella herkkä palamaan, joten maltti on valttia. ;)
5. Vaahdota kerma löysähköksi vaahdoksi ja yhdistä se munasokerivaahtoon.

6. Notkista turejuusto ja lisää se munasokerivaahdon ja kerman sekaan. Sekoita hyvin, ettei seokseen jää tuorejuustoklimppejä.

7. Lisää seokseen jäähtynyt valkosuklaa, sekoita tasaiseksi.

8. Kiehauta 0,5 dl maitoa (vesikin käy) ja sulata liivatelehdet siinä. 

8. Kun maitoliivateseos on hieman jäähtynyt kaada se ohuena nauhana täytteeseen ja sekoita huolellisesti. Voit jälleen käyttää sähkövatkainta apuna, että täytteestä tulee tasaista ja liivate seikoittuu täytteeseen hyvin.

Pikkuniksit:
- Voit rouhia tai raastaa osan mousseen käytettävästä valkosuklaasta moussen joukkoo, niin siitä tulee ihana suutuntuma kakkua syödessä.
- Moussen voi hyvin toteuttaa myös tummasta tai maitosuklaasta.

Mangomousse:
Tämänkin ohjeen alkuperä on minulle täysi mysteeri, mutta tuolta minun leivontalaatikosta tämäkin löytyi. :) Tämä on erittäin hyväksi ja raikkaaksi todettu täyte ja ihanaa jälkiruokanakin tuoreiden vadelmien kanssa!

- 2 dl vispikermaa 
- 200 g maustamatonta huoneenlämpöistä tuorejuustoa 
- 1prk maitorahkaa 
- 75g mangososetta. Piltti tai Semperi ovat olleet hyviä. Voit myös halutessasi ostaa mehuun säilöttyjä mangoviipaleita ja soseuttaa ne.
- 1dl sokeria 
- 5 liivatelehteä 
- Tilkka kiehuvaa maitoa n. 0,5dl

1. Ota tuorejuusto hetkeksi huoneenlämpöön, että se notkistuu ja sitä on helpompi käsitellä. Notkista tuorejuusto sekoittamalla sitä lusikalla.

2. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. 

3. Vaahdota kerma löysähköksi vaahdoksi ja lisää siihen notkistettu tuorejuusto, rahka ja mangosose. Sekoita tasaiseksi ja lisää sokeri. Muista tarkistaa maku!

4. Kiehauta maito ja sulata liivatteet siinä. Anna maitoliivateseoksen jäähtyä sen verran, ettei se ole enää kiehuvan kuumaa.

5. Yhdistä liivatemaitoseos ohuena nauhana mangotäytteeseen. Voit jälleen käyttää sähkövatkainta apuna, että täytteestä tulee tasaista ja liivate seikoittuu täytteeseen hyvin.

Pikkuniksi: Tämän ohjeen voit toteuttaa myös marjaisena versiona. ;)

Diplomaattikereemi: (Riittää 6-8 munan kakkuu, kahteen väliin)
Jos olet kyllästynyt perinteiseen kermatäytteeseen, eivätkä mousset iske, suosittelen kokeilemaan diplomaattikreemiä. Tämä ohje on netistä napattu ja on varmasti jokaisen kakkubloggarin luottotäyte. Ohje on hyvin yksinkertainen: Vatkaa toisessa kulhossa vaniljakreemijauheesta purkin ohjeen mukaan 2 dl vaniljakreemiä ja toisessa 2 dl vispikermaa. 
Tämän jälkeen yhdistä kreemi ja vatkattu kerma ja näin sinulla on valmista diplomaattikreemiä. Käytä kermavaahdon tapaan esimerkiksi mansikkahillon kanssa.

Kakkupohjan käsittely:

Kakkupohjan pitää olla täysin jäähtynyt ennen kun otat kakun pois vuoasta tai avaan irtopohjavuoan. Muuten kakku saattaa repeytyä ja voin kokemuksesta sanoa, ettei repeytyneen kakkupohjan kokoaminen ole kivaa puuhaa ollenkaan!

Kumoa kakku paistopinta alaspäin tarjoilulautaselle. Näin saat kauniimman pinnan kakun päälle.

Kumottu kakku.
Leikkaa kakkupohja kahteen tai kolmeen osaan. Itse leikkaan aina kolmeen osaan, koska haluan kaksi täytekerrosta. Käytä pitkää terävää veistä, leipäveitsi on tässä bueno!
Aloita kakun leikkaaminen ylhäältä tekemällä ympäri kakkua muutaman sentin syvää viiltoa. Kun olet päässyt kakun ympäri voit syventää kakun leikkauspintaa ja leikata vähitellen koko kerroksen irti. Kun olet saanut ensimmäisen kerroksen kakusta irti, nosta se lautaselle ja toista sama uudelleen.

Päällimmäinen kerros melkein leikattuna.
Kakku halkaistu kolmeen osaan.
Kun kakku on halkaistu kostuta pohja maidolla tai vedellä. En suosittele limppareita tai mehuja, koska kakku on itsessään jo makea. Liika on aina liikaa. ;)
Toki poikkeuksiakin on: appelsiinimehulla kostutettu suklaakakku on parasta mitä tiedän! ;)


Kostutuksen määrästä on vaikea näin interaktiivisesti sanoa. Toiset tykkää märemmästä kakusta ja toiset kuivemmasta. Itse pyrin aina välttämään märkää kakkua ja kostutan siksi alinta kerrosta maltillisesti, koska kosteus tiivistyy ja näin ollen "valuu" alaspäin kohti alinta kerrosta. Seuraavan kerroksen kostutan niin, että se tuntuu pinnalta märälle. Läpimäräksi kakkua ei kannata kostuttaa. Huomioitavaa on se, että myös täytteetkin, varsinkin pakastemarjat kostuttavat jo maidolla kostutettua kakkua ennestään.
Kostutuksessa kiinnitän huomiota kakun reunoihin, koska ne ovat paistamisen jälkeen rapeahkot.

Kostutuksen jälkeen voit täyttää kakun moussella, hillolla ja kermalla, kokonaisilla marjoilla, tuoreilla tai pakastetuilla, banaanilla tai näillä kaikilla! Ihan mitä ikinä keksit, mutta muista, makuydistelmien lopputuloksesta vastaat itse. ;)

Kultainen keskitieni kakun täyttämisessä lyhykäisyydessään: Pohjan kostutus maidolla, ohut sipaisu hilloa, puolet moussetäytteestä, kokonaisia marjoja ja keskimmäinen kerros päälle. Sama toistuu uudestaan ja viimeisennä kakun päällimmäinen kerros, eli kansi kaukun päälle, pieni kostutus ja kakku jääkaappiin hyytymään yön yli. 


Näin onnistut:

- Huolellinen ohjeen lukeminen

- Kakun koko suhteessa syöjämäärään ja oikean kokoinen kakkuvuoka

- Huoneenlämpöiset raaka-aineet

- Kunnolla vaahdotettu munasokerivaahto

- Oikea uunin lämpötila,

paistoaika ja kypsä kakkupohja

- Kakkupohjan oikeanlainen käsittely: jäähdytys, leikkaaminen ja kostutus

- Herkullinen täyte

- Tarpeeksi pitkä hyytymisaika moussetäytteissä


Mitä piditte ensimmäisestä osasta? Saitteko uusia ohjeita tai vinkkejä? :)

Seuraavassa osassa kerron kakun kuorruttamisesta kermalla, suklaalla ja sokerimassalla sekä hieman sokerikoristeiden teosta. :)

6 kommenttia:

  1. Mikään ei kyllä ole niin rentouttavaa ja kivaa kuin leipominen!:D Näyttää ja kuulostaa hyvältä!!:))

    VastaaPoista
  2. Kiitos maistuvankuuloisista, helppolukuisista ja riittävän yksityiskohtaisista leivontaohjeista! Usein varsinaisten leivontablogien ongelma (omalta kohdaltani) on siinä, että ohjeet eivät ole riittävän seikkaperäisiä vaan leipojan oletetaan ymmärtävän aika paljon perusjuttuja. Nyt minulle selkisi ensimäistä kertaa esimerkiksi se, että miksi kakkuni repeilevät: irrotan ne liian lämpiminä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun ohjeistani oli apua. Itse olen huomannut leivontablogeissa saman, joten siksi yritin tehdä mahdollisimman yksityiskohtaisen ohjeen. :)

      Poista
  3. Hyvännäkösiä pohjia!! Tosi hyödyllinen postaus

    VastaaPoista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä, vaikka joskus vastaaminen voi kestää! Kiitos kommentistasi! ♥